A két torony nyomában

KOMÁROM/GADÓC. Ha valaki Gadóc felől érkezik Komáromba, az első, amit észrevesz, a romos állapotú két betontorony. A városrész fölé magasodó monstrumok látványa nem éppen szívderítő, rányomják bélyegüket az egész környék arculatára. De mik ezek a betontornyok?

Gadóci látványosság

Sokan talán nem is tudják, de a több kilométeres távolságból is látható két gadóci torony a ’80-as években gabonasilónak épült. A 13 emeletnyi magasságú magtárépületek csaknem teljesen felépültek, ám végül sohasem voltak silóként használva – jött a rendszerváltás.

A ’90-es években aztán fokozatosan megkopasztották a szocialista mementót: az ablakkeretek a vasgyűjtésbe vándoroltak, minden mozdítható és pénzzé tehető dolgot széthordtak a környék „gyűjtögetői“. Később paintballosok és airsoftosok játékterévé vált – remek háborús kulisszát jelentett számukra. 2011-ben a betontornyok tőszomszédságába napelemeket telepített, azaz szoláris panelrendszert épített ki a terület új tulajdonosa.

Gadóc 2

Egy kis nyomozással kiderítettük, jelenleg két ugyanarra a pozsonyi címre bejelentett Kft. a kérdéses terület tulajdonosa – a környező telkeké, a szoláris paneleké, a betontornyoké. Mindkét cég egyazon cseh tulajdonosi háttérrel rendelkezik. Igyekeztünk elérni a cseh tulajdonosokat, hogy megtudjuk: terveznek-e valamilyen beruházást a területen, kezdenek-e valamit a két toronnyal, nem fenyeget-e, hogy összedőlnek, illetve felmerült-e a lebontásuk, hogy ne rombolja tovább Gadóc látképét. Egyelőre azonban nem sikerült kapcsolatba lépnünk velük, az internetes elérhetőségre küldött kérdéseinkre nem válaszoltak.

(pint, cs)

Top