Megyei támogatás a komáromi kórháznak

RÉGIÓ. Múlt hétfőn több fontos, járásunkat érintő döntés is született a Nyitra Megyei Önkormányzat ülésén. A komáromi kórház belgyógyászatának felújítására újabb támogatást hagytak jóvá, de téma volt az egykori komáromi Zdravcentrum épületének eladása is ügyfélkapu kialakítása céljából. A tervezett R7-es déli gyorsforgalmi úttal kapcsolatban régiónk számára kedvezőtlen döntés született, azonban még nincs veszve minden.

3

A megyei képviselők megszavazták, hogy a komáromi kórház további 186 ezer eurós támogatást kapjon a fenntartó Nyitra Megyei Önkormányzattól. Ez azt jelenti, hogy a már korábban jóváhagyott 653 ezerrel együtt a rekonstrukciót csaknem 840 ezer euróval támogatja a megye – tájékoztatta lapunkat Gyarmati Tihamér, a megyei vagyonjogi bizottság MKP-s elnöke. A mostani döntés értelmében a kórházat működtető Forlife ugyancsak 186 ezer eurót ad a felújításra, de ezen felül is további százezreket fordít a belgyógyászattal kapcsolatos projektre. Mint arról már többször is írtunk, a belgyógyászat 40 éves épületének rekonstrukciója elengedhetetlen, a nem megfelelő körülmények miatt – pl. a csatornahálózat szivárgása – a közegészségügyi hivatal bezáratta az épület földszintjét. Jelenleg átmeneti helyen, a P pavilonban működnek a felújításra váró épület osztályai és rendelői. Stubendek László polgármester, megyei képviselő hangsúlyozta, nagyon fontos Komárom és a régió számára, hogy a betegellátás minél jobb színvonalú legyen, ezért frakciójuk mindent megtett a támogatás megemeléséért.

Gyarmati Tihamér kérdésünkre elmondta, a megyei önkormányzat már felállította azt a tárgyalóbizottságot, mely arról egyeztet majd, hogy a Forlife nonprofit szervezet 2020 után is működtethesse a komáromi kórházat. A Forlife illetékesei korábban többször is jelezték, mihamarabb szeretnék meghosszabbítani 2020-ban lejáró bérleti szerződésüket, hogy hosszú távú beruházásokban gondolkodhassanak. A megyei képviselő úgy vélte, idén még nem születik döntés a hosszabbításról, mivel a jelenlegi szerződésből is van hátra elég, ugyanakkor az MKP frakciója támogatja, hogy a Forlife maradjon Komáromban, mivel a kórházban pozitív lépések történnek és építkező munka folyik.

Érsekújvártól délre vagy északra haladjon az R7-es?

Bár többen bírálták, a megyei parlament elfogadta a megye területrendezési tervét. A dokumentumban szerepel, hogy a majdani R7-es, nyugatról keletre vezető gyorsforgalmi út Érsekújvárt északról kerülné, amit az MKP képviselői elleneznek, és az Érsekújvártól délre haladó utat javasolták belefoglalni a területrendezési tervbe. A déli nyomvonal a magyarlakta déli régiónak, az egész Komáromi járásnak sokkal kedvezőbb lenne, így például Ógyalla, Gúta, Komárom, Párkány és Zselíz városoknak és környéküknek, de Érsekújvár új polgármestere is ezt a verziót támogatja. A majdani R7-es nyomvonala azért különösen fontos, mert a korszerű utak vonzzák a beruházókat, így az egyik kulcsa a gazdasági fellendülésnek, a munkahelyteremtésnek.

A tavasz folyamán mintegy 60 önkormányzat és civil társulás is a déli elkerülő út mellett tette le a garast, ám a megyei hivatal azzal utasította el a módosítást, hogy az szöges ellentétben áll az országos területrendezési tervvel, amely a közlekedési tárca és a Nemzeti Autópálya Társaság véleményét tükrözi. A képviselők többsége végül az északi nyomvonalat támogatta, mely szinte csak a nagysurányi régió számára kedvező.

Ez tehát nem jó döntés régiónk szempontjából, ugyanakkor a testület rábólintott arra az MKP-s módosításra, melynek értelmében az észak-déli irányú R3-as gyorsforgalmi út nyomvonalának megváltoztatása érdekében a megye kezdjen tárgyalásokat a minisztériummal és a Nemzeti Autópálya Társasággal. Itt az MKP által javasolt Garamszentbenedek-Léva-Zselíz-Párkány nyomvonalat preferálta a testület a Zólyom-Korpona-Ipolyság nyomvonal helyett. Mindez azt jelentheti, hogy hamarosan újra napirendre kerül a területrendezési terv módosítása, így lesz esély arra, hogy Nyitra megye végül mégis az Érsekújvárt délről megkerülő R7-est támogassa. Jövőre az új komáromi híd építése is megkezdődik, ami ugyancsak új helyzetet teremt, hiszen az R7-es nyomvonalának kijelölésekor a hídon érkező forgalomra is tekintettel kell lenni.

Lesz ügyfélkapu a volt Zdravcentrumban?

A megyei képviselők is foglalkoztak a belügyminisztérium kérvényével, melynek alapján a tárca 1 euróért venné meg az egykori Zdravcentrum épületét Komáromban, a Széna téren, ahol egy ügyfélközpontot szeretnének kialakítani. Az elképzelés szerint az épület az egyes közigazgatási hivatalok – illetve kihelyezett irodáik – gyűjtőhelye lenne, és célja, hogy különböző hivatalos ügyeket egy helyen lehessen elintézni. A jelenleg üresen álló, egyre rosszabb állapotba kerülő épület 4/5 részben megyei, 1/5 részben városi tulajdonban van, így mind a megyei, mind a komáromi önkormányzatnak hozzá kell járulnia az eladáshoz. A megyei parlament úgy döntött, tulajdonrészét a felbecsült érték harmadáért adná el a minisztériumnak, azaz 206 ezer eurót kérnének. Komárom képviselői áprilisban olyan határozatot fogadtak el, melyben ugyancsak elutasítják az 1 eurós vételárat, inkább azt kérték, hogy az állam egy másik ingatlant ajánljon fel tulajdonrészükért cserébe. Ha a város a megyeihez hasonló döntést hozna, akkor 51 ezer eurós vételárat kérhetne.

Mint azt a megyei vagyonjogi bizottság elnöke elmondta, a megye több járási ingatlan értékesítését is meghirdeti. Többek között eladnák a tavaly megszűnt őrsújfalusi Dafné otthon üresen álló épületét, de újra megpróbálnák a karvai szakközépiskolához tartozó egyes épületek értékesítését is.

(csá)

DSC_0014

Kompromisszum született

Dudás Viktor kórházigazgató szerint kompromisszumos megoldás született a belgyógyászat felújításának finanszírozásáról. A Forlife eredetileg 1 millió 125 ezer eurós támogatást kért a megyétől, végül csaknem 840 ezret kapott. Hangsúlyozta, jelenleg még 360 ezer euró hiányzik a teljes felújítás költségeinek fedezéséhez. „Muszáj lesz az anyavállalattal megegyeznünk arról, hogy milyen feltételek mellett tudják kölcsönözni a hiányzó összeget” – fűzte hozzá az igazgató, leszögezve azt is, hogy szorítanak a határidők, mivel a belgyógyászat csak 2016. március 30-ig kapott engedélyt arra, hogy az átmeneti helyen működjön.

Dudás Viktor rámutatott, a megye a jelenlegi éves bérleti díjat 1/40-ed résszel megemelte: „Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kapunk egy kamatmentes kölcsönt a megyétől, amit 40 év alatt így is, úgy is vissza fogunk fizetni.“ (sz)

 

Top