Látványos stadion épülKözel ötezer néző befogadására alkalmas stadion épül Komáromban. Lapunk megszerezte az új létesítmény látványterveit.

Egyedülálló lehetőség előtt áll a komáromi futballklub, amely magyar állami támogatásból építheti újjá stadionját. Mint azt korábban megírtuk, Orbán Viktor kormánya 1,8 milliárd forintos (mint­egy 5,9 millió eurós) támogatást hagyott jóvá a KFC-stadion fejlesztésére. Az már nyáron világossá vált, hogy a felújítás során lebontják a játékteret övező földsáncot, új fűtött füves pályát alakítanak ki, felújítják a már meglévő főtribünt és az öltözőket. Azóta azonban elkészült az új létesítmény építészeti tanulmányterve, melynek részleteiről Csémy Krisztián építész elsőként lapunknak beszélt.

f0000

Lila-fehér identitás

„Az adott körülményeket figyelembe véve igyekeztünk a főépületet egy új, attraktív külsővel felruházni. Nagy hangsúlyt fektettünk a kortárs építészeti szellemiség megjelenítésére, továbbá a főépület bővítésénél az olyan kiegészítő elemekre, melyek identitásukban már a KFC-t jelképezik“ – mondja a klub Panoráma szállót is magába foglaló épületegyütteséről Csémy Krisztián, az Akvadrát Kft. vezető tervezője. Ez az az építésziroda, melynek tervezői – Csémy Krisztián, Csémy Olivér, Löw Attila, Szabó László és Jakab Béla – a KFC-stadion tanulmánytervét kidolgozták.

A tervekben a főépület egyik leghangsúlyosabb változása a tetőszerkezetet érinti. Ennek borítása ugyanis – az eredeti szerkezet megtartásával – új, fémből vagy speciális fóliából készült borítást kap. Noha az utcára néző homlokzaton – amint az a képeken is jól látható – a fehér szín dominál, az esti órákban ez lila színű megvilágítást kap, így napnyugta után klubszínekben pompázhat az egész épület. (A lila szín egyébként a stadionon belül is megjelenik: a főtribün és a pályát átölelő lelátók székei is lila és fehér színben készülnek.)

f0011

Vénaszkenner nem lesz

A stadion jobb és bal oldalán egy kisebb (15 férőhelyes) és egy nagyobb (35 férőhelyes) parkoló is helyet kapott. „Mivel mindkét oldalon meglehetősen kis terület állt rendelkezésre, ezeket a parkolóhelyeket leginkább csak a játékosok, klubvezetők, illetve a VIP-személyek vehetik majd igénybe – a szurkolók továbbra is a sportcsarnok előtt lévő parkolóhelyeket, illetve a város gyűjtőparkolóját használhatják“ – árulta el Csémy Krisztián.

Az építész hangsúlyozta: a tanulmányterv elkészítésénél figyelembe kellett venni azokat a szigorú előírásokat, melyeket a nemzetközi labdarúgó-szövetségek (FIFA, UEFA) és a Szlovák Labdarúgó-szövetség (SFZ) követel meg egy-egy stadion megépítésénél. Ezért szerepel például két bejárat (pénztárral és beléptetőrendszerrel) is a tervekben: egy a vendég, egy a hazai szurkolók számára – előbbi a főépület bal, utóbbi a főépület jobb oldalán. Ugyancsak biztonsági előírások magyarázzák azt, hogy a stadionon belül (a főtribün két oldalán) külön büféket és mosdóhelyiségeket alakítottak ki a két szurkolótábornak (ők ugyanis a stadionon belül nem érintkezhetnek egymással).

este

Ötezren szurkolhatnak

A főtribün, ahol közel 1400 néző követheti figyelemmel a KFC meccseit, gyakorlatilag megőrzi mai állapotát – két különbséggel. Az egyik, hogy egy VIP-szektort is kialakítanak rajta (a 4. szint beépítésre kerül, ide külön lifttel lehet majd feljutni), a másik, hogy a tribün jelenlegi fémkorlátjait az új stadionban üvegkorlátok váltják fel. Ennél jelentősebb változás, hogy elbontásra kerül a pályát övező földsánc, s helyére nyolcsoros – mintegy 3600 nézőnek helyet adó – fémszerkezetű fedett lelátó épül. A lelátó alatti üres térben egy ún. konténeres kialakítással kapnak helyet az ifjúsági csapatok öltözői.

Eltűnik a stadionból a futópálya is, így az új fűtött füves játéktér több méterrel közelebb kerülhet a főtribünhöz. Ráadásul a pályát a mai állapotához képest több mint egy méterrel megemelik. Erre azért van szükség, hogy az eredetileg meglehetősen meredekre tervezett fő­tribün minél jobb rálátást biztosítson a játéktérre. A földsáncból kinyert földet nem szállítják el (ez ugyanis komoly költségeket jelentene) – a tervek szerint ezt használják majd fel a pálya megemeléséhez.

g0001

Fókuszban az utánpótlás

A főtribünről nézve a bal oldali kapu mögötti lelátó lesz a vendégeké. A szektor mögé két kézilabda méretű edzőpályát, a másik (jobb oldali) kapunál pedig olyan edzőpályát alakítanak ki, amely a rögzített játékhelyzetek (szabadrúgások, szögletek vagy kapuralövések) gyakorlására szolgál.

Csémy Krisztián szerint a tervezés során mindvégig figyelembe vették a létesítmény „akadémiai“ jellegét, vagyis azt, hogy a komplexum megfelelő lehetőségeket biztosítson az utánpótlás-nevelés számára. Ezért is van szükség arra, hogy a jelenlegi edzőpályák helyén újak épüljenek. A tervek szerint akár két, 100 méter hosszúságú és 64 méter szélességű edzőpályája is lehet az új komáromi stadionnak. Minden azon múlik, hogy sikerül-e megszereznie a KFC-nek azt a parcellát, melyet ugyan jelenleg is használ a klub, de eredetileg magántulajdonban van. Ha igen, megépülhet mindkét edzőpálya (az egyik műfüves lenne), ha azonban nem jön létre az egyezség, csak az egyikre van lehetőség. Ez esetben azonban egy-egy kisebb lelátó is épülhet az edzőpálya két oldalán.

Langschadl Mátyás
fotók: Akvadrat Kft.


Nehogy veszélybe kerüljön!

Eredetileg a stadionfelújítással kapcsolatos programpont is szerepelt a komáromi képviselők múlt csütörtöki ülésén, ám az önkormányzat végül nem tárgyalt a javaslatról. A Comorra Servis városi cég kérvényében az állt, hogy az általa kezelt városi vagyont – a futballstadion alatti telket – jelképesen bérbe adná a KFC Komárom polgári társulásnak. Erre azért lenne szükség, hogy a tervezett többmillós beruházásnak „megágyazzanak”. A kérvényt azonban visszavonta a beterjesztő – úgy tudjuk azért, mert néhány részlet még tisztázásra szorul a magyar féllel, és az ülésig ez nem történt meg.

A KFC egyébként – a komáromi kosárcsapattal együtt – egy gyorssegélyt is kért a várostól. Mindkét klub támogatásért folyamodott nehéz anyagi helyzetére hivatkozva, ami alapvetően amiatt állt elő, mert a közelmúltban több szponzor is távozott tőlük. A kérelmekről, illetve a hozzájuk kapcsolódó javaslatokról – melyek szerint soron kívül 10-10 ezer eurót adott volna a város – sem szavaztak a képviselők, mivel előzetesen sem a városi tanács, sem pedig a pénzügyi bizottság nem tárgyalta őket, így Andruskó Imre a tárgyalási rend betartására hivatkozva visszavonatta az előterjesztéseket.

Ipóth Szilárd képviselő, aki egyben a KFC csapatorvosa, ennek kapcsán arról beszélt, hogy információi szerint a magyar milliók akkor érkeznek meg a klubhoz, amennyiben két feltétel közül legalább egynek megfelel. Vagy rendelkezik futballakadémiával, ami jelenleg nincs a komáromi klubnál, vagy pedig országos bajnokságban indul – ez a II. ligával jelen pillanatban teljesül, ugyanakkor ügyelni kell arra, hogy a szezon végén is így legyen, nehogy veszélybe kerüljön a stadionfelújítás. Ezért a városnak is segítenie kell ezt – érvelt a képviselő. Baráth György, a KFC klubelnöke nem kívánta kommentálni az elhangzottakat.

(cs)


(Cikkünk a Delta október 2-i számában jelent meg)

Kapcsolódó cikkeink:

Orbánék milliókat adnak az új komáromi stadionra

Ennyi volt: elküldték az olaszt a KFC-től

A bennmaradás lesz a rövid távú cél

 

Top