KOMVaK: havi 30 ezer pluszKOMÁROM. A jelek szerint tovább halad a jó irányban a komáromi vízmű, a KOMVaK. Az önkormányzati képviselők jóváhagyták, hogy a városi tulajdonú részvénytársaság végleg megszabaduljon a HASS felé fennálló tartozásától, és azt egy banki hitellel váltsa fel. Ennek feltételei sokkal kedvezőbbek: a vízműnek havonta 30 ezer euróval kell kevesebbet törlesztenie, ami nagy könnyítést jelent a vállalatnak.

komvak-e1490252893540

Ruman Patrik, a vízmű igazgatója és igazgatótanácsának elnöke közölte, hat bankot szólítottak meg a HASS céggel szemben fennálló tartozás újrafinanszírozása céljából. Végül az Erste csoporthoz tartozó Slovenská sporiteľňa hitelajánlatát találták a legjobbnak. A KOMVaK a banki hitelből rendezi az összes tartozását a HASS felé, és ezek után már csak a banki hitel törlesztésével kell törődnie, ami jóval kedvezőbb. Ennek nyomán megszűnik a jegyzői jegyzőkönyv, amely alapján végrehajtás indulhatna a vízművel szemben, továbbá sokkal kevesebb vagyona lesz beterhelve, mint eddig – csupán annyi, amennyi a hitel összegének megfelelő érték.

Talán még ennél is fontosabb, hogy óriási mértékben csökkennek a havi törlesztőrészletek, mivel a jelenlegi havi 63 ezer euró helyett a banknak már csak havi nem egész 30 ezerrel kell törleszteni. A kedvezőtlen feltételek miatt eddig a vízműnek 932 ezer eurónyi kamatot kellett volna visszafizetnie a teljes futamidő alatt, most viszont ez 244 ezerre csökken, tehát csak itt 700 ezer eurós spórolás jelentkezik. Ráadásul, mivel a KOMVaK időben (sőt idő előtt) rendezi tartozását a HASS felé, életbe lép a korábbi szerződés azon pontja, hogy pontos törlesztés esetén a HASS 1,9 millió eurót elenged a tartozásból, így hosszú távon ez már 2,6 millió eurós spórolást jelent.

Az igazgató hangsúlyozta, az új vezetés folytatja a vízmű gyógyítását rendszerszerű megoldásokkal. Arra a felvetésre, hogy mi lesz azoknak a felelősségrevonásával, akik csődközeli helyzetbe juttatták a vállalatot, azt felelte, ez a hatóságok dolga, de folyik a nyomozás, több érintettet is kihallgattak.

Tekintettel arra, hogy a közelmúltban már egyszer előfordult, hogy úgy tűnt, a KOMVaK jó irányba halad, néhány képviselő azért aggályokat is megfogalmazott az újrafinanszírozással kapcsolatban. Arra is rámutattak, hogy a helyzet jelenleg még jobb lenne, ha az év elején a képviselők többsége nem támogatja az új szerződés megkötését a HASS-szal, melyben több erősen megkérdőjelezhető követelést is jogosnak ismertek el.

Végül a testület nagy többséggel bólintott rá a banki hitel felvételére, amiből a KOMVaK végleg rendezi a HASS felé fennálló adósságát.

(csá)

Kapcsolódó cikkeink:

Végrehajtás nem, kétes százezrek igen

Mi kérünk elnézést

Feljelentés hűtlen kezelés miatt

Top