Komárom lekerül a feketelistáról

Januártól hatályba lép az illegális munkáról szóló törvénymódosítás. Ennek értelmében, miután Komárom kérvényezte, lekerül az ún. feketelistáról, így a jövő év elejétől újra lehetővé válik, hogy sikeres állami és uniós pályázatok nyomán támogatást kapjon.

Még 2014-re nyúlik vissza az ügy, amikor – még az előző városvezetés idején – Komárom városa egy államilag támogatott projekt keretében több szociális terepmunkást is foglalkoztatott néhány hónapig. Egy évvel később a nyitrai munkafelügyelet munkatársai ellenőrzést végeztek a városházán, és két szociális munkással kapcsolatban kisebb mulasztásra figyelmeztettek: a városi hivatal néhány órás késéssel jelentette be munkaviszonyuk kezdetét a Szociális Biztosítóba, ezzel megsértve a vonatkozó törvényt, mivel pár órán át – legalábbis papíron – illegálisan alkalmazták őket. Annak ellenére megállapították a törvénysértést, hogy a város az első pillanattól kezdve fizette az alkalmazottak járulékait. Szomorú adalék, hogy a munkafelügyelet egy korábban elbocsátott hivatali dolgozó feljelentése nyomán folytatott ellenőrzést.

A munkafelügyelet végül 2 ezer eurós bírságot rótt ki a városra. De nem ez a legnagyobb baj, hanem az, hogy Komárom másfél éve nem pályázhat, nem nyerhet állami és uniós forrásból támogatást, mivel minden beadvány kötelező melléklete a munkafelügyelet igazolása az illegális foglalkoztatásról. Az igazolást a város, mivel feketelistára került, nem kaphatta meg. Az eltelt másfél évben Komárom vezetése igyekezett minden hivatalos utat megragadni annak érdekében, hogy a munkafelügyelet kihúzza a várost a feketelistáról, hiszen az apró mulasztás aránytalanul súlyos következménnyel járt. A vonatkozó törvény szigorára hivatkozva a mai napig érvényben maradt az 5 éves időtartamra szóló pályázati tiltás.

IMG_1918

A törvénymódosítás jelentette a megoldást

Januártól azonban ez megváltozik. A parlament nemrégiben elfogadta az illegális foglalkoztatásról szóló törvény módosítását, amely 2018 januárjától lép hatályba. Ez egy 7 napos türelmi időt vezet be, vagyis ha a munkáltató – legyen szó önkormányzatról vagy éppen vállalatról – legkésőbb a munkába állásától számított 7 napon belül bejelenti alkalmazottját a Szociális Biztosítóba, akkor nem valósul meg illegális foglalkoztatás, nem beszélhetünk fekete munkáról. Ez a határidő csak akkor nem áll rendelkezésre, ha a munkáltatóval szemben már megindult a munkafelügyelet ellenőrzése.

A törvénymódosítás kapcsán eltérő jogértélmezések láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy az új jogszabály vonatkozik-e azokra a munkáltatókra is, akiket januárig sújtott az eddigi szabályozás szigora – tehát fellélegezhet-e Komárom is? Amikor a jogszabályról harmadik olvasatban szavaztak a parlamentben, külön bekerült a jogszabályba egy „általános pardonról“ szóló passzus.

Veronika Husárová, a munkaügyi minisztérium szóvivője kérdésünkre kifejtette, Komáromnak előbb írásbeli kérvényt kell benyújtania az országos munkafelügyelethez, melyben az új törvényre hivatkozva kéri a város törlését a feketelistáról, hiszen januártól már nem számít illegális foglalkozatatásnak az, ha valaki csak néhány nappal később jelenti be új alkalmazottját a Szociális Biztosítóba. Komárom tehát pozitív választ remélhet, azaz az országos munkafelügyelet már 2018 januárjában megszüntetheti a várossal szembeni szankciókat, ami által újra komoly állami és uniós támogatásokhoz juthat. Mondani sem kell, hogy a külső források bevonása nagyon fontos a város fejlesztése szempontjából.

DSC_1901

Komoly károk

A feketelista már eddig is súlyos nehézséget okozott Komáromnak, bár a városvezetés és a hivatal igyekezett minimalizálni a károkat. Maga a város ugyan nem pályázhatott, de amikor csak lehetőség kínálkozott, igyekeztek városi szervezeteken, cégeken, illetve csoportosulásokon keresztül benyújtani a pályázatokat, illetve igénybe venni a segítségüket. A Pons Danubii Európai Területi Együttműködési Csoportosulás például a 2,9 millió eurós összértékű játszóparkos pályázat kapcsán – Komáromban a strand előtt épül fel egy élménypark, mely a Csillagerődöt formázza majd – vett át a várostól néhány feladatot, melyet a feketelista miatt a város nem tehetett meg, de a csoportosulás másik sikeres pályázatában, a régiós kerékpárkölcsönző rendszer kiépítésére vonatkozóban is segített. Ugyancsak „kerülőúton“ sikerült támogatást szerezni a Városi Művelődési Központ nyílászáróinak felújítására – itt sem a város, hanem a VMK pályázott –, vagy éppen a Comorra Servis városi járulékos szervezet, amely 89 ezer eurós támogatást nyert el a központi buszállomás épületének külső felújítására. Pályázott a Pro Castello Comaromiensi nonprofit szervezet is várfelújításra, ez azonban sikertelenül zárult.

Keszegh Béla alpolgármester ugyanakkor rámutatott, a pályázati tilalom miatt így is komoly károk érték a várost. Két, már megnyert pályázat például kútba esett, ami nagyjából félmillió eurós mínuszt jelentett a fejlesztések terén – a városi rendőrség épületének felújítása elmaradt, illetve a Szabadidőközpont felújítására már elnyert támogatást sem hívhatta le Komárom, így kénytelen volt saját kasszájából fizetni az ezzel járó költségeket. Nehezebben számszerűsíthető, de ugyancsak komoly kiesést jelentett az is, hogy a város nem – csak például a Comorra Servis – foglalkoztathatott közmunkásokat. Vagy éppen az, hogy meg kellett szüntetni az ún. védett műhelyek városi programját, amelynek keretében hátrányos helyzetű embereket alkalmaztak a városi kamerarendszer figyelésére. Ez egyrészt költséghatékony megoldás volt, másrészt az érintetteknek is egy kedvező lehetőséget jelentett – mutatott rá Keszegh Béla.

Bevetésre kész pályázatok

„Elszomorító, hogy ilyen súlyosan büntették a várost az előző vezetés idején történt apró hiba miatt, ahogy az is, hogy a törvény szigorát ennyire betű szerint tartatták be, az illetékesek valójában nem akartak segíteni Komáromnak, hiába próbálkoztunk. Jövő januárban azonban végre zöld utat kaphatunk, remélhetőleg néhány héten belül pozitívan bírálják el a kérvényünket. Így most már előre tekintünk, végre pályázhatunk. Sajnos több pályázati kiírásról is lemaradtunk a feketelista miatt, de külön hivatalnokunk foglalkozik az aktuális pályázatok figyelésével, így amint találunk megfelelő kiírást, benyújtjuk az előkészített pályázatokat – köztük akár a városi rendőrség épületének korábban nyertes projektjét is“ – nyilatkozta az alpolgármester.

Csaba Ádám

Kapcsolódó cikkek:

Komárom feketelistán

Top