Elektromos buszjárat a két Komárom között?A Duna két oldalát összekötő elektromos buszjárat indulhat, miközben buszállomások és megállók újulnak meg a két Komáromban, beleértve tájékoztató okospanelek telepítését is. Ehhez az kell, hogy sikeres legyen az 1 millió eurós projekt, amire jó esély van. Az viszont már eldőlt, hogy egy másik pályázatnak köszönhetően megújul a komáromi buszállomás külseje – szigetelik az épületet.

Bár Komárom a sokat emlegetett feketelista miatt jelenleg nem pályázhat, ezt kikerülendő, a város igyekszik intézményein és szervezetein keresztül külső fejlesztési forrásokhoz jutni. Ez nemrégiben összejött, hiszen a Comorra Servis városi cég sikerrel pályázott a Kassai utcai buszállomás külső felújítására, hőszigetelésére, illetve akadálymentesítésére. A környezetvédelmi minisztérium közel 90 ezer eurós támogatást ítélt meg erre a célra, miközben a Comorra Servis a 4,7 ezer eurós önrészt fedezi.

Bydbusz

Van azonban egy másik, jóval nagyobb volumenű pályázat is, ahol a Comorra Servis a projektet vezető Dél-Komárom, valamint a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. részvételével igyekszik támogatást szerezni az Interreg Szlovákia-Magyarország program keretében. A két Komáromban 1 millió eurós fejlesztés valósulhat meg, melynek fő célja a határon átnyúló, környezetbarát tömegközlekedés javítása. A pályázat írásában, illetve menedzselésében a határon átnyúló projektekben jártas Pons Danubii EGTC segédkezett, Bara Zoltán elnök szerint jók az esélyek a sikerre.

A projekt tartalmazza egy elektromos busz vásárlását, mely a kínai BYD új dél-komáromi üzemében készülne. Naponta közlekedne a két Komárom között, a járatot a magyarországi közlekedési cég üzemeltetné. Keszegh Béla észak-komáromi alpolgármester, aki a város részéről koordinálja a folyamatot, elmondta, arra törekednek, hogy ingyen utazhassanak a buszjárattal az emberek.

Felújítanák a buszvégállomásokat, a köztes megállókba informatív okospanelek kerülnének, hogy az utasok friss információkat kaphassanak a járatokról. Intelligens, határon átnyúló közlekedési rendszer létesülne, mely magába foglalja az online menetrendeket, elektronikus jegykezelést, mobil applikációt – az új, három nyelvű elektronikus utastájékoztató rendszer például lehetővé tenné, hogy az utasok lássák, pontosan mikor érkezik az autóbusz, és merre jár éppen. Emellett elektromos töltőberendezéseket is kihelyeznének.

Észak-Komáromban a Kassai utcai buszállomás bejárata, a váróterem és mosdók felújítása, valamint a teljes buszmegálló rész tetőcseréje, továbbá az acélkonstrukció tisztítása és festése valósulhat meg. A Petőfi utcai (a kórháznál), a Kertész utcai (Európa szálló) és az ezzel szemben lévő, Štefánik park melletti megállóknál áttetsző buszvárók épülnének, padokkal, szemétkosarakkal, továbbá a megállók burkolata is megújulna. Dél-Komáromban a Szent László utcában a buszpályaudvar peron- és útburkolat felújítása valósulna meg.

A projekt során az 5 százalék önrészt a partnerek állják majd, a Comorra Servis 12 500 euróval száll be – ezt az összeget már megszavazta a képviselő-testület. A program a tervek szerint 2017. szeptemberétől 24 hónapon át fut – amennyiben kedvező döntés születik.

(csá)

Top