Kiderült, hány elsős kezdte meg a tanévet

KOMÁROM/GÚTA. Szeptember közepére kiderült, hogy az alapiskolákban hány elsős kezdte meg tanulmányait. Komáromban tavalyhoz képest nem történt jelentős változás, idén 335 elsős kezdte meg tanulmányait, miközben nőtt a magyar iskolát választók aránya. Gútán kiegyensúlyozottak a számok az iskolák között.

Komáromban egyre többen döntenek a magyar iskola mellett

Szeptemberben összesen 335 elsős kezdte meg a tanévet Komárom hét alapiskolájában. Közülük 209 magyar (plusz a 12 nulladikos), 126 pedig szlovák tannyelvű intézményben ült be az iskolapadba. Ezen túl a magyar tannyelvű Munka Utcai Alapiskolában 12 fős nulladik évfolyam is indult. Pont ez az iskola lett a legnépszerűbb, annak ellenére, hogy a tavaszi beiratkozási adatokhoz képest itt csökkent a leginkább az iskolaévet ténylegesen megkezdő gyerekek száma – főként halasztások miatt. Rekordot döntött az egyházi fenntartású Marianum, ahol 47 kiselsős kezdte meg tanulmányait 3 osztályban. A lista másik végén a Határőr utcai és Rozmaring utcai iskolák állnak, ugyanakkor a 35-38 elsős önmagában nem kevés, azaz egyetlen komáromi iskola sem népszerűtlen.

tabl1

Összességében elmondható, hogy az elmúlt években némileg nőtt az elsősök száma Komáromban, ezen túl pedig egyre népszerűbbé váltak a magyar iskolák, míg a szlovákokba némileg kevesebb gyereket írattak. Azonban még jelenleg sem tükrözi a szlovák és magyar iskolák elsőseinek száma a város nemzetiségi arányait: még mindig vannak olyan magyar szülők, akik úgy döntenek, gyermekük jövőjét szlovák tannyelvű iskolában jobban megalapozzák – bár a pedagógus szakemberek szerint ez a felfogás téves.

Gúta: mindenhol 2 első osztály nyílt

Gútán még a beiratkozási adatokhoz képest is kiegyensúlyozottabb képet mutat az iskolaválasztás, mind a négy alapiskolában közel azonos számú elsős kezdte meg a tanévet, a három városi iskolában és az egyháziban is 2-2 elsős osztály nyílt. Sőt, a legtöbben a II. Rákóczi Ferenc Alapiskola padjaiba ültek be, ahol korábban létszámhiánnyal küzdöttek.

tabl2

A kiegyensúlyozottságot mutató képet ugyanakkor árnyalja, hogy magasan a Rákóczi iskolába jár a legtöbb szociálisan hátrányos helyzetű gyermek – a 32 elsősük közül 14-en, miközben a Corvinba csak egy elsős számít szociálisan hátrányos helyzetűnek.

Csaba Ádám

Top