Arányos beiratkozás Gútán

Elég kedvezően alakult az alapiskolai beiratkozás a Vág-parti városban. A mintegy száz leendő elsős arányosan szétosztódott a gútai tanintézmények között. Ugyanakkor a tavalyihoz képest akadt iskola, amely erősödött, és van, amelyik gyengült.

rakoczi

Takács Imre, a Közös Tanügyi Hivatal vezetőjének beszámolója szerint arányos számú beiratkozás volt tapasztalható a Gútán található valamennyi alapiskolában. Viszonlyag jól jött ki az iskolák közötti vetélkedésből a magyar tannyelvű II. Rákóczi Ferenc Alapiskola, hiszen 22 gyermeket írattak be a tanintézménybe a tavalyi 18-hoz képest. Igaz ugyan, hogy hét esetben szakpszichológiai kivizsgálást javasoltak és egy esetben a szülő kért halasztást, ugyanakkor az iskolában 13 fővel működő nulladik osztályból 5-en szeptembertől első osztályba léphetnek, további nyolc gyermek pedig specializált osztályban folytathatja tanulmányait, amelyet a törvény értelmében legalább 4 és legfeljebb 8 tanulóval lehet nyitni. Az teljesen biztos, hogy legalább egy elsős osztály nyílhat, továbbá egy nulladik osztály is (itt legkevesebb 8, legtöbb 12 diák lehet). A diáklétszám szempontjából tehát kedvezőbb a helyzet, mint egy évvel ezelőtt – a két városi magyar iskola összevonását ellenző petíció kezdeményezői a számok tükrében megelégedésüket fejezték ki.

Ezzel szemben a Corvin Mátyás Alapiskolába a tavalyihoz képest idén kevesebb leendő elsőst írattak. Tavaly 56 iskoláskorú gyermek választotta ezt az iskolát, idén 34-en kérték a felvételt, ám nyilvánvaló, hogy négy visszakerül az óvodába, illetve két gyermek a Rákóczi iskolában működő nulladik osztályba kerülhet. Ez két elsős osztály nyitását vetíti előre.

A tavalyihoz képest nagyjából tízzel csökkent a beíratott iskolaköteles gyermekek száma a szlovák tannyelvű J. A. Komenský Alapiskolában, ahová az előző évben 35, idén 28 gyermek jelentkezett. Itt egy esetben törzsiskolaként fog szerepelni, két gyermek esetében szakpszichológiai vizsgálatra lesz szükség, valamint egy gyermeknél halasztás várható.

Látható erősödés tapasztalható a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont esetében, ahová tavaly 22, idén 27 leendő elsőst írattak be, akik közül kettőnél szakpszichológiai vizsgálatot javasoltak és egy esetben halasztást kért a szülő. Takács Imre, a Közös Tanügyi Hivatal vezetője felhívta a figyelmet, hogy ezek a számok csupán irányadóak, szeptemberig jelentősen módosulhatnak.

Borka Roland

Top