Jelentős állami fejlesztések a dél-komáromi térségbenKomoly közlekedési beruházások valósulnak meg Dél-Komáromban és térségében a magyar kormány döntéseinek köszönhetően. Autópálya épül a város és Székesfehérvár között, de a dél-komáromi személyforgalmi kikötőt is fejleszti az állam. Ezzel szemben Észak-Komáromban hosszú évek kellenek ahhoz, hogy elkerülő út épüljön, gyorsforgalmi út pedig nem is lesz a térségben.

dji_0535

Mint ismert, jövő tavaszra elkészülhet a két Komáromot összekötő új Duna-híd, ami a várakozások szerint jelentősen növeli majd az egész térségen áthaladó közúti teherforgalmat. Ennek fogadására már nagyrészt felkészültek a határ túloldalán, hiszen a Dél-Komáromot elkerülő út már elkészült – a készülő híd déli hídfőjét egy másodrendű főúttal rákötötték az M1-es autópályára vezető 13-as útra, vagyis a forgalom a híd megnyitása után a várost elkerülve haladhat. Itt már csak egy nagyjából 5 kilométeres szakasz vezet a régi úton az M1-es autópályáig.

Ez az útszakasz a tervek szerint továbbra is 2×1 sávos maradna, ugyanakkor megerősítenék, felújítanák. A magyar kormány döntése értelmében ugyanakkor az M1-es autópálya komáromi csomópontjától négysávossá építik át a Komárom és Székesfehérvár közötti 120 kilométeres útszakaszt, vagyis a 13-as és 81-es utakat – azaz egy gyorsforgalmi út épül ki. Az új Duna-híddal megnövekedő teherforgalom várhatóan az M1-esen Budapest felé, illetve a 13-as és a 81-es főúton a déli régiók felé fog irányulni, ezt a helyzetet kezelnék a gyorsforgalmi úttal, mely egyúttal a Győr felől érkező forgalomnak is alternatívát adna Budapest elkerülésére.

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közzétette az említett útvonalfejlesztés tervezésére vonatkozó közbeszerzést. Az érintett szakaszon tanulmányterv és hatásvizsgálati dokumentáció készítése, valamint a környezetvédelmi engedély megszerzése a feladat – tájékoztatott a magyar-epitok.hu portál.

Fejlesztik a dél-komáromi kikötőt is

A magyar innovációs és technológiai minisztérium parlamenti államtitkára, Schanda Tamás a napokban jelentette be azt is, hogy összesen 900 millió forintból 5 személyforgalmi kikötő újul meg – köztük a dél-komáromi és az esztergomi is. Mindezt részben a minisztérium költségvetéséből, részben kohéziós forrásokból, részben a Mahart-PassNave Személyhajózási Kft. saját forrásából fedezik.

Dél-Komáromban a kikötő átépítése során egy új, az eddiginél nagyobb, 40 méteres úszómű kerül bekötésre, valamint a parti területek környezetét is rendezik. A beruházás során megvalósul az út és térburkolat, valamint a hozzá tartozó térvilágítás felújítása, utcabútorok, padok, kerékpártároló, személygépkocsi parkoló, illetve egy vízvételezési hely kiépítésére kerül sor. A meglévő rossz állapotú kiszolgáló épületet felújítják, és a kikötő üzemeltetéséhez szükséges helyiségek, raktár és vizesblokk kapnak benne helyet. A felújítást követően – mely a tervek szerint jövő év szeptemberére fejeződik be – a dél-komáromi kikötő alkalmas lesz kabinos hajók fogadására és teljes körű kiszolgálására.

Eközben északon

Az észak-komáromi térségben azonban sokkal kedvezőtlenebb a közlekedési helyzet. Az új Duna-híd elkészülése után rá fog zúdulni Észak-Komáromra a megnövekedő forgalom. Pontosabban, ha addig alátámasztják a Vág-hidat – Érsek Árpád (Híd), Szlovákia közlekedési minisztere szerint ez még az idén megtörténik –, akkor Észak-Komárom és az Érsekújvárba vezető főút kapja a forgalmi terhelést, ha viszont esetleg mégis érvényben maradna a súlykorlátozás a Vág-hídon, akkor Keszegfalvának, Gútának kell szembenéznie még a mostaninál is nagyobb teherforgalommal.

Komárom elkerülő útjának megépítése a messzi jövőbe vész, lehetetlen megmondani, hogy mikorra készülhet el. Erre az egy hónappal ezelőtt Komáromban járt Érsek Árpád sem vállalkozott. Akkor azt mondta, a környezeti hatástanulmány folyamatban van, de még számos engedélyre van szükség addig, míg elkezdődhet az építkezés. A miniszter elmondása szerint a komáromi elkerülő utat négysávosra tervezik és része lesz a Nyitrára vezető új, első osztályú útnak.

Négysávos tehát csak a várost elkerülő szakasz lenne, ugyanis – bár az érintett városok határozottan követelték – a miniszter bejelentette, nem tervezik gyorsforgalmi út építését Komárom és Nyitra között, vagyis „a tervezett R8-as nem épül meg, hanem csak kétsávos, első osztályú út“. Ezt az illetékesek azzal indokolták, hogy ez olcsóbb, egyszerűbb a tervezése és az engedélyeztetése, illetve Érsek Árpád szerint „azon a szakaszon nem olyan sűrű a forgalom, hogy indokolt lenne egy ilyen út“.

(csaba)

(Cikkünk a Delta november 12-i számában jelent meg.)

Top