Január elsejétől város lesz Naszvad

A parlament múlt heti ülésén jóváhagyta Naszvad várossá nyilvánítási kérelmét, így most már biztos, hogy 2020. január elsejétől városi rangra emelkedik a járásunkbeli nagyközség.

naszvad

„Örülünk a döntésnek, hiszen hosszú út vezetett idáig, több feltételnek meg kellett felelnünk ahhoz, hogy kérvényünk pozitív elbírálásban részesüljön a kormány és a parlament részéről is – mondta Molnár Zoltán polgármester. – November 16-án, ünnepélyes keretek között vehetjük át az erre vonatkozó dekrétumot itt, Naszvadon. Az előzetes ígéret szerint maga Denisa Saková belügyminiszter adja majd át az okiratot.”

Ahhoz, hogy egy községet várossá nyilvánítsanak, az alábbi feltételeknek kell teljesülniük: az adott térség gazdasági, közigazgatási és kulturális, vagy turisztikai központja, illetve fürdőhely; szolgáltatásokat nyújt a környező települések lakosai számára is; megfelelő a közlekedési összeköttetése a környező falvakkal; a településszerkezete legalább részben városi jellegű; legalább 5000 lakosa van. Naszvadnak 2019. augusztus 31-én 5105 lakosa volt.

Molnár Zoltán egyelőre inkább presztízskérdésnek tekinti a várossá nyilvánítást, ám hosszú távon mindenképpen a település fejlődését reméli tőle. Elsősorban a nyáron megnyílt fürdőt szeretnék bővíteni, szaunákkal, autókempinggel. Újabb befektetések, vállalkozások érkezhetnek és erősödik a település központi szerepe is a régióban. „Ugyanakkor nagyon odafigyelünk majd arra is, hogy az idelátogatók előtt ne kelljen szégyenkeznünk útjaink, járdáink, köztereink, épületeink állapota miatt sem” – mutatott rá. Kérdésünkre, hogy a lakosok számára jelent-e anyagi kiadást a változás, például szükség lesz-e irataik cseréjére, a polgármester elmondta: emiatt nem kell lecserélni irataikat és az adók sem változnak abból adódóan, hogy község helyett januártól város lesz Naszvad. Csupán a hivatalnak kell majd új nyomtatványokat, pecsétet készíttetnie, amelyeken már városként szerepel a település.

Naszvad idén ünnepelte első írásos említésének 750. évfordulóját, így igazán szép ajándék a várossá nyilvánítás. Az óévet még falusiként búcsúztatják, de az Újévet már városi polgárként köszöntik a naszvadiak.

(vkm)

Top