Izsai lerakat: a biztonságos működés a legfontosabb

Régió. Jelenleg zavartalanul működik az izsai szeméttelep, folyamatosan fogadja a környező településeken megtermelt hulladékot. Ugyanakkor tény, a lerakat egyik kazettájára vonatkozó működési engedélyt nemrégiben visszavonták, jelenleg pedig egy új eljárás zajlik, ami újra engedélyezné a kérdéses rész használatát. Jogi és formai kifogások merültek fel, ugyanakkor a hulladék tárolásának biztonságával kapcsolatban nincs hivatalos észrevétel.

Mint arról korábban beszámoltunk, a kerületi ügyész kifogásokat emelt az izsai szemétlerakat működési engedélyével kapcsolatban – pontosabban a telep egyik kazettájára kiadott, tavalyelőtt született pozitív kollaudációs döntést támadta meg. Az ügyészi panasz nyomán az illetékes területrendezési és építési hatóság megsemmisítette ezt a legutóbbi, az izsai építésügyi hivatal által hozott döntést, ami egyetlen kazetta egy részére vonatkozik. Miután valóban akadt hiányosság a csatolt dokumentációban, új kollaudációs eljárást indítottak. Ezt az eljárást is az izsai építésügyi hivatal folytatja le, miután a felettes szerv, a környezetvédelmi felügyelet a hatályos törvényre hivatkozva nem kívánta lebonyolítani az új engedélyeztetést.

Az izsai építésügyi hivatal már elindította az új eljárást, melynek kiadásához egyetlen kérdést kell tisztázni, mégpedig azt, hogy érvényes-e jelenleg a szeméttelep alatti önkormányzati terület bérlésére vonatkozó szerződés. Ezt eredetileg 1993-ban 30 évre kötötte a község a szeméttelep akkori üzemeltetőjével, ám 1996-ban újra aláírták a felek, egészen apró módosításokkal – ez utóbbi megállapodásban is szerepel, hogy a szerződés 30 évre szól, vagyis a második aláírástól számítva 2026-ban járna le, ugyanakkor a dokumentumban újra konkrétan leszögezik, hogy a bérleti szerződés 2023-ban ér véget.

Domin István, Izsa polgármestere úgy látja, 2023-ig szólt a megállapodás, ezért a szeméttelep működtetőjének új bérleti szerződést kellene kötnie, vagy megvásárolni az érintett telkeket – ezért még a tavalyi évben mindkét lehetőségre külön szerződésjavaslatot tettek. A polgármester szerint a szemétlerakat jelenlegi működtetője, a REKO Recycling viszont úgy értelmezi, csak 2026-ban jár le a telkek bérléséről szóló megállapodás, így semmi akadálya a működésüknek.

Megkerestük a telepet működtető vállalat egyik tulajdonosát, hogy bővebben is fejtsék ki álláspontjukat, ám Járik György közölte, egyelőre nem kívánnak nyilatkozni, a közeljövőben viszont tájékoztatnak majd a felmerült kérdésekkel kapcsolatban. Két hete úgy nyilatkoztak, az izsai lerakatnak van elég kapacitása arra, hogy a jelenleg leállított tárolórész nélkül is biztonságosan működjön a telep, fogadja a partnereik – köztük Komárom és a környező községek – által odaszállított hulladékot. Most nem kaptunk választ arra a kérdésünkre, hogy meddig elegendő ez a kapacitás, ahogy arra sem, hogy az ügyész egy másik panasza nyomán, mely az egész telep működési engedélyét érinti, született-e döntés.

Ugyanakkor korábbi közleményükben leszögezték: „Biztosíthatjuk Önöket, hogy a lerakat a projektdokumentációval összhangban épült, és mindig is a törvénnyel összhangban működött – így lesz ez a jövőben is.“ Hozzátették, ha szükséges, minden törvényes lépést megtesznek annak érdekében, hogy a lerakat folyamatosan működjön a továbbiakban is, betartva a környezetvédelmi szempontokat.

Domin István lapunknak hangsúlyozta, nem örülnek annak, hogy Izsa határában van egy szeméttelep, ám megléte tény, és semmiképpen nem fog eltűnni belátható időn belül. Erre legfeljebb a távoli jövőben kerülhet sor, amennyiben a lerakott hulladékot egyszer fokozatosan elégetik. Éppen ezért a község és a régió számára az a legfontosabb, hogy a lerakatban elhelyezett hulladék tárolása biztonságos legyen, a telep a szabályok betartása mellett működjön – vélekedett a polgármester. Hozzátette, folyamatban van a község területrendezési tervének módosítása, ami egy hosszabb folyamat, és elvi lehetőséget biztosít arra, hogy a lerakat egy kazettával bővüljön. Ugyanakkor – tekintettel a fenti jogi kérdésekre is – ez még nem jelentené azt, hogy a telep működtetője engedélyt kap a bővítésre. A területrendezési terv módosítása egyébként egy szélerőmű park építésére is lehetőséget teremt.

Keszegh Béla, Komárom polgármestere az üggyel kapcsolatban megjegyezte, ha be kellene zárni az izsai lerakatot, az nagyon megdrágítaná a szemétkezelés költségeit a városban – és minden környékbeli településen is. Elsősorban azért, mert mindenképpen egy jóval távolabbi lerakatba kellene szállítani a Komáromban összegyűjtött hulladékot, ami nemcsak jelentősen növelné az üzemanyag költségeit, hanem több szállítójármű vásárlását is szükségessé tenné, mivel jóval tovább tartana egy fuvar, 30 kilométer helyett 100 kilométert, vagy akár többet is meg kellene tenniük a hulladékszállítóknak oda-vissza. Vagyis a kukás autóknak kevesebb idejük maradna a városon belüli hulladékgyűjtésre. Komárom polgármestere ezért bízik abban, hogy az izsai lerakattal kapcsolatos ügyek úgy zárulnak, hogy a jövőben zavartalanul és biztonságosan működhessen. (csá)

Top