Veszélyben az izsai szeméttelep működése?

A kerületi ügyész panasza nyomán az illetékes hatóság úgy döntött, megszünteti az izsai szemétlerakat egyik kazettájára vonatkozó működési engedélyt, különböző hiányosságokra hivatkozva. Ennek következménye, hogy a lerakat utoljára megnyitott kazettájának egy részébe jelenleg nem helyezhető el hulladék, ugyanakkor a régebbi tárolóhelyeken még van hely hulladék elhelyezésére. Az izsai szeméttelep jelenleg is működik, a környező települések, beleértve Komáromot, továbbra is ide szállíthatják hulladékukat.

Hiányosságokat találtak

Az országos sajtóban is körbefutott a hír, mely szerint a kerületi ügyész kifogásokat emelt az izsai szemétlerakat működési engedélyével kapcsolatban – pontosabban a telep egyik kazettájára kiadott, tavalyelőtt született pozitív kollaudációs döntést támadta meg. Az ügyészi panasz nyomán az illetékes területrendezési és építési hatóság megsemmisítette ezt a legutóbbi, az izsai építésügyi hivatal által hozott döntést, ami egyetlen kazetta egy részére vonatkozik.

Zuzana Drobová, a főügyészség szóvivője viszont azt is közölte, az ügyész egy másik ügyben is kifogást emelt, és eljárást kezdeményezett a környezetvédelmi felügyeletnél az egész telep működési engedélyének ügyében – ez az eljárás jelenleg folyamatban van, még nem született jogerős döntés.

Az izsai hulladéklerakat működtetője a REKO Recycling vállalat. A vállalat egyik tulajdonosa Samuel Vlčan korábbi agrárminiszter, aki tavaly tavasszal azért került támadások kereszttüzébe, mert minisztersége alatt a cég 1,4 millió eurós uniós támogatást kapott előválogató csarnok építésére – aminek meglétét egyébként a törvény is előírja. A miniszter ezért lemondott, a támogatást pedig visszavonták.

Csak formai hibák

„Biztosíthatjuk Önöket, hogy a lerakat a projektdokumentációval összhangban épült, és mindig is a törvénnyel összhangban működött – így lesz ez a jövőben is“ – szögezte le a REKO Recycling a történtekkel és a megjelent információkkal kapcsolatban, hozzátéve, szerintük csupán formai hiányosságok merültek fel. Közleményükben kiemelik, jelenleg is elegendő kapacitásuk van a hulladék elhelyezésére a 3-as számú kazetta első részében, amit nem érint a hatósági döntés. Ennek – és minden másnak – a működése teljes mértékben jogerős döntések alapján történik.

Épül a harmadik kazetta egyik része 2017-ben

A megszüntetett kollaudációs döntéssel kapcsolatban megjegyzik, most újra az építésügyi hivatalhoz került az ügy, amely ismét köteles határozatot hozni. Járik György, a REKO Recycling vezetője szerint néhány héten belül pozitívan dönthetnek a működéshez szükséges dokumentum ügyében.

Konkurenciaharc a háttérben?

Lakossági szempontból természetesen nagyon fontos, hogy az izsai szemétlerakat környezetvédelmi szempontból biztonságosan működjön, de ugyanilyen lényeges önmagában a működése is, hiszen a környékbeli falvak és Komárom is ide szállítja a lakosok által termelt szemetet. Ha bezárnák, az azonnal megemelné a szemétkezelés költségeit, hiszen jóval távolabbra kellene utaztatni a hulladékot, ami jóval költségesebb – ez pedig előbb-utóbb biztosan a lakossági szemétdíj további emelését vonná maga után.

A cég leszögezte, ha szükséges, minden törvényes lépést megtesznek annak érdekében, hogy az izsai lerakat folyamatosan működjön a továbbiakban. Járik György úgy látja, egyrészt politikai okok, másrészt konkurenciaharc áll a történtek mögött, ugyanakkor mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a lerakat tovább szolgálja a környék lakosságát, és lehetővé tegyék a szemét elhelyezését, a környezet védelmét.

Hamarosan bővebben is foglalkozunk az izsai szemétlerakattal a Deltában.

(csá)

Elkészült Komárom új komposztálója
Drágít az izsai szeméttelep
Veszélyes az izsai szeméttelep?

Top