Így költünk mi!

Megújul az uszoda, a KFC stadionja, tovább folytatódhat az erőd és a megyeháza rekonstrukciója, nem jut azonban pénz a lakótelepi játszóterek felújítására és bővítésére, valamint az őrsújfalusi kultúrház vizesblokkjának kialakítására. A komáromi képviselő-testület múlt héten a 2017-es év tőkejellegű beruházásairól döntött – vagyis arról, hogy a tavalyi évben megtakarított pluszt milyen jellegű fejlesztésekre szeretné költeni.

Mint ismert, a 2016-os évet félmillió eurós plusszal zárta a város – az összeg egy része (55 ezer euró) a takarékalapba került, másik részének – közel 450 ezer euró – sorsáról azonban csak most döntöttek a képviselők. A kérdés az volt, hogy a korábbi – még májusban elfogadott – fejlesztéseken túl (akkor többek között az egykori vámterület rendezéséről, a Nagy ér sor és az Udvaros utcai parkolók kialakításáról, az őrsújfalusi járdafelújításról, a művészeti alapiskola felújításáról is döntöttek) milyen újabb beruházások valósuljanak meg a város kasszájából.

Layout 1

A források végesek

Valamennyi beruházási tétel jogos, de a források végesek – érvelt több városi képviselő is a múlt heti ülésen. Mivel azonban az egyes tételek összköltségvetése jelentősen meghaladta a rendelkezésre álló keretet, végül éles vita alakult ki arról, hogy melyekhez rendeljenek forrásokat.

Ipóth Szilárd és Horváth Attila például a negyven év után a II. ligába ismét feljutó KFC stadionja rekonstrukciójának támogatását tartották fontosnak. „Nagy blamázs lenne, ha a szükséges hiányosságokat nem pótoljuk, hiszen ezzel a futballcsapat indulását veszélyeztetjük“ – hangsúlyozták. Mások azonban úgy vélték, az élsportra már így is sokat költ a város, ezért sokkal inkább az utánpótlást kéne támogatni, a stadion felújítását pedig szponzorok segítségével kellene megoldani – a beruházást végül megszavazta a testület (lásd táblázatunkat). Nem támogatták ugyanakkor a képviselők Bujna Zoltán (50 ezer eurót szánt volna a lakótelepi gyermekjátszóterek felújítására és bővítésére) és Rajkó Ferenc (10 ezer eurót kért az őrsújfalusi kultúrház vizesblokkjának felújítására) javaslatát sem.

uszoda

Az uszodára jut a legtöbb pénz

Az elfogadott tételek között szerepelt két „megaberuházás“ is: a városi uszoda felújítására 150 ezer eurót, a Komenský utcai és a Rákóczi utcai kereszteződés részleges átalakítására (egy lekanyarodó sávot építenek ki) pedig az eredeti 170 ezer helyett 148 ezer eurót különítettek el. Mindkét beruházás igencsak időszerű: a fedett uszoda évek óta méltatlan állapotban van, az említett kereszteződés pedig jelenleg egy egész városrész közlekedését bénítja meg.

Jut majd pénz a volt Poliklinika tervdokumentációjának elkészítésére is (22 ezer euró), ami azért fontos, mert enélkül nincs esély a pati­nás épület megmentésére. Jó hír az is, hogy folytatódhat a megyeháza külső felújítása – mintegy 30 ezer eurót szánnak a történelmi épület Štefánik-park felőli oldalának rekonstrukciójára. A tavalyi év megtakarításaiból fedezik majd a komáromi Újvárban található volt kaszárnyaépület tetőzetének lecserélését (önrész), valamint a Selye utca (Klapka György-lakótelep) egy szakaszának kiszélesítését, és ugyanitt parkolóhelyek kialakítását.

Langschadl Mátyás

Top