Hol vásároljunk háztartási elektronikát?

Végigjártunk négy komáromi szaküzletet, hogy megnézzük, hol milyen a kínálat háztartási berendezésekből, hol mennyire készségesek az eladók. Kiderült, hol lehet beszerezni a legolcsóbban az egyes elektronikai cikkeket, ugyanakkor nem árt hangsúlyozni, hogy ezek vásárlásakor sokszor nem a legalacsonyabb ár jelenti a legjobb választást.

Múlt héten két multit – Nay, Okay – és két helyi tulajdonú elektronikai szaküzletet – BV-TV, Šeko Shop – is felkerestünk, hogy felmérjük, hol milyen a választék, milyen a kiszolgálás, milyen akciók és lehetőségek vannak, és nem utolsósorban, hol tudjuk a legolcsóbban megvásárolni az általunk kiválasztott ötféle háztartási gépet, illetve televíziót. Bónuszként az észak-komáromi Tescóba is ellátogattunk, azonban itt csak kisebb elektronikai cikkek voltak kaphatók.

Mind a négy szaküzletben viszonylag segítőkészen mutatták be az általunk keresett termékeket, a megszokott szlovákiai átlaghoz képest mindenképpen jobban. A legtöbb hasznos szakmai információt a Šeko Shopban nyújtották, a leggyorsabbak a Nayban voltak, a leginkább családias hozzáállással pedig a BV-TV-ben találkoztunk. Ami a termékskálát illeti, a Nay és az Okay kínálata volt a leginkább hasonló. Nagy volt a választék a Šeko Shopban is, a legtöbb közép- és felsőkategóriás, minőségi árut itt láttuk. A BV-TV-ben némileg kisebb volt a kínálat. Mind a négy áruházban lehet kötni külön biztosítást, ami által akár 5 évre is növelhető a berendezésre vonatkozó garancia, mely alapesetben 2 évre szól. Általánosságban igaz, hogy a legolcsóbban az interneten vásárolhatunk, ám az összes „kőüzletben“ hangsúlyozták, mindig akadnak olyan árucikkeik, amelyek akciósak, és ezek árai még a webshopoknál is alacsonyabbak.

DSC_1326

Nay és Okay: figyelik egymás árait

A Nay volt az egyedüli áruház, ahol rögtön felajánlották, hogy az általunk keresett gépekről kinyomtatják az összes tudnivalót, így rendkívül gyorsan jutottunk a szükséges információkhoz. Fontos szolgáltatás, hogy nemcsak az újonnan vásárolt háztartási gépeket szállítják házhoz ingyen, hanem – ha nincs már rá szükség – a régit is díjmentesen viszik el. Ez a Šeko Shopban és a BV-TV-ben is hasonlóképpen van. Az Nay alkalmazottja úgy vélte, a kisebb üzletek néha azért képesek olcsóbb termékeket is kínálni, mert azok már kifutott modellek. Hangsúlyozta, kifejezetten jónak tartja a reklamáció menetét szaküzletükben, szerinte a kisebb üzleteknél ez jobban akadozik, a webáruházak esetében pedig még problémásabb a folyamat.

Az Okay abban különbözik a másik három elektronikai üzlettől, hogy a házhozszállítás itt nem ingyenes. Az egyes akciók viszont, melyek általában egy hétig érvényesek egy-egy termékre, komoly engedményt jelenthetnek. Akár 50 százalékkal is olcsóbb lehet egy-egy kiválasztott árucikk – mondták az üzletben. Az akciók esetében azonban nem árt elővigyázatosnak lenni: ismerve a kereskedői szokásokat, ajánlatos megbizonyosodni arról, valóban olyan nagy-e az engedmény, mint azt a tábla hirdeti, és nem csak egy reklámfogásról van-e szó. Mint írtuk, a két multi kínálata hasonlít egymáshoz a leginkább, sőt, áraik is közelítenek, ami nem véletlen, hiszen árgus szemekkel figyelik egymást.

DSC_1329A legtöbb közép- és felsőkategóriás árut a Šeko Shopban láttuk

A bizalomra építenek a helyi kereskedők

A BV-TV-ben a tulajdonos, Beke Vince is szóba elegyedett velünk, hangsúlyozva, náluk az emberközeli kiszolgálásra és a bizalomra helyezik a hangsúlyt. „Ismerjük a vásárlóinkat 25 éve, és talán nem csináljuk olyan rosszul, ha még mindig itt vagyunk. A bizalom nemcsak a vásárlók irányában, de az alkalmazottakkal szemben is kulcsszó, hiszen többségük már 20 éve itt dolgozik“ – nyilatkozta a tulajdonos, aki szerint képesek konkurálni az internetes árakkal is, illetve a multikhoz képest tudnak rugalmasan árat csökkenteni, például ha valaki egyszerre több nagyobb értékű berendezést is náluk vásárolna. Megjegyezte, a közelmúltban bővítették kínálatukat, és immár kerti gépeket és kazánokat, fűtésrendszereket is árulnak, mivel önmagában az elektronika már nem elég a túléléshez. Az idei nyár slágere pedig a ventillátorok voltak, melyeket még a magyarországi vásárlók is nagy számban kerestek. „Komáromon kívül Bátorkeszin is működik üzletünk, ami a környékbeliek körében nagyon népszerű“ – fűzte hozzá Beke Vince.

A Šeko Shop másfél éve költözött jelenlegi tágasabb helyére, mely a Billa melletti központban található. A szaküzletbe betérve Halász József vezető eladó rögtön azzal kezdte, mennyire fontos lenne, hogy az itteni emberek hazai, illetve helyi vállalkozóknál költsék el pénzüket, nem pedig valamelyik külföldi hátterű üzletláncnál, mely a megtermelt nyereséget nem helyben költi el, fekteti be. „Persze érthető, ha sokan először azt nézik, mi mennyire olcsó, de nem biztos, hogy a legolcsóbb választás egyben a legjobb is. A hozzánk betérőknek igyekszünk minél több információt nyújtani, felmérni igényeiket, és ezek alapján ajánlani nekik valamilyen típust. Előfordul, hogy egy-egy vásárlónk végül hajlandó többet költeni annál, mint tervezte, de mégsem bánja, és elégedetten távozik. Célunk, hogy ésszerű áron kínáljunk minőséget“ – mondta a Šeko Shop eladója. Itt a legnagyobb a választék a kicsit drágább, középkategóriás berendezésekből. „Azt szeretnénk, ha az emberek bizalommal fordulnának hozzánk, hosszú távon gondolkozunk. Egy vásárló a jó és a rossz tapasztalatot is megjegyzi, és csak akkor tér vissza, ha szakszerű tájékoztatást és tanácsot kapott, és végül olyan berendezést vett, amire valóban szüksége volt“ – magyarázta egy másik alkalmazott. Itt is rugalmasak az egyedi kedvezmények terén, tudnak „jó árat csinálni“ nagyobb vásárlás esetén.

20150826_152148A Tesco 7 eurós vasalója valóban fapadosnak tűnik, de egyértelműen a legolcsóbb

Végül a Tesco elektro részlegét is felkerestük, ahol csak néhány termékfajtára korlátozódott a kínálat, melyek azonban néha valóban nagyon olcsóak voltak, ám ránézésre is fapadosnak tűntek. Ha nagyon gyorsan, minél olcsóbban kell egy berendezés, ez is megoldás lehet, de ne lepődjünk meg, ha a használat során kiütköznek hiányosságai, vagy ha gyorsan elromlik. Magyarországi szaküzletekbe nem látogattunk el, de érvényes az „aranyszabály“, miszerint gyenge forint árfolyam mellett kedvező lehet odaát vásárolni.

DSC_1309Beke Vince az emberközeli kiszolgálásra épít

A BV-TV a legolcsóbb

De térjünk rá az árak összehasonlítására. Tekintettel az egyes gépek sokféle paraméterére, csak nagyon laza kritériumokat szabtunk, a célunk az volt, hogy minden termékfajtából megtaláljuk a legolcsóbbakat, amelyek látogatásunkkor azonnal elvihetők voltak. A mosógépek esetében a legolcsóbbb elöltöltős, 6 kiló ruha mosására alkalmas mosógépet vadásztuk le, továbbá a felültöltősek közül az 5,5 kilósat. Hűtőknél a legnépszerűbbnek számító családi hűtőt kerestük – kb. 200 literes hűtőrész 110 literes mélyhűtővel –, továbbá egy kisebbet is – nagyjából 184 + 44 litereset. Tévéknél a 80-81 centi átmérőjű képernyősek közül választottuk, aminél kisebbet jelenleg már nem nagyon vásárolnak. Itt a két legolcsóbbat tüntettük fel táblázatunkban ahogy a vasalók, mikrohullámú sütők és porszívók esetében is. Az éppen aktuális akciókat figyelmen kívül hagytuk. Az árversenyt végül a BV-TV nyerte: ha a vizsgált hat termékfajtából csak a legolcsóbbak árait adjuk össze, 750 eurós végösszeget kapunk. Második a Šeko Shop lett (813 euró), majd a Nay (819 euró), végül az Okay (863 euró) következett – talán az utóbbi szaküzletet eredményére hatott ki leginkább, hogy az akciókat kihagytuk, hiszen például az elöltöltős mosógépeknél 70 euróval olcsóbb is szerepelt az akciós kínálatban.

tablazat(kattintással nagyítható)

Összehasonlításunk természetesen kicsit sántít, hiszen egy-egy elektronikai cikknek számos paramétere van, és az üzletek közötti árkülönbség abból is adódhat, hogy a drágább gépek és márkák egyszerűen jobbak is, többet tudnak – legyen az teljesítmény, jobb kezelhetőség, újabb technológia, korszerűbb modell. Például az árösszehasonlítást magabiztosan megnyerő BV-TV kínai márkát is kínál, amit a minőségre nagyobb hangsúlyt fektető, drágábbnak bizonyuló Šeko Shop nem.

Tapasztalatainkat összefoglalva elmondhatjuk, bár napjainkban nagyon fontos, hogy mi mennyibe kerül, egy-egy költségesebb vásárláskor érdemes több üzletet felkeresni, tájékoztatást kérni, mivel előfordulhat, hogy számunkra nem a legolcsóbb termék a megfelelő, és olyan berendezésre van szükségünk, amelyik többet tud. Érdemes mérlegelni, hány éves garanciát nyújtanak, milyen feltételek mellett cserélhető vissza akár azonnal, milyen feltételek mellett szállítják ki. Ha két hasonló ajánlat közül választanánk, azonban csak az egyik helyi kereskedő, érdemes őt választani, hiszen az a pénz nagyrészt helyben marad. Mindkét komáromi tulajdonú üzletre jellemző, hogy támogatják a régió kulturális szervezeteit, sportegyesületeit, rendezvényeit, ami ugyancsak szempont lehet a vásárláskor.

Csaba Ádám

 

De melyik nagy üzletlánc komáromi üzletében tudjuk legolcsóbban megvenni az alapélelmiszereket? Kattintson!

 

Top