Gazdablokád

Az elmúlt évek legnagyobb, négy napos gazdatüntetése zajlott a múlt héten Pozsonyban. Kedden szervezetten, traktorokkal és mezőgazdasági gépekkel vonultak a fővárosba a kisgazdák, ahol a Tyrš rakparton táboroztak le. Jártak a kormányhivatal előtt, kormányülésen is, sor került forgalomlassító akciókra, egy órára élőlánccal zárták le Pozsony egyik legforgalmasabb hídját, sőt, az agrárkifizető ügynökség épülete elé trágyát dobáltak. A tüntetők jelentős részét szlovákiai magyar gazdák alkották: járásunkból elsősorban Gúta és környéke gazdálkodói vettek részt a megmozdulásokon – csak ők összesen 17 munkagéppel érkeztek. Csütörtökön részt vettek a Ján Kuciak meggyilkolásának első évfordulóján szervezett pozsonyi tömeges megemlékezésen is. Hamarosan még nagyobb tüntetések jöhetnek.

Keddtől péntekig tartott a Gazdák Kezdeményezése csoportosulás traktoros demonstrációja Pozsonyban. Az egyéni gazdálkodók, kisebb családi agrárvállalkozások és erdészek képviselői vonultak utcára, akikhez a földmérők, később az állatorvosok képviselői is csatlakoztak.

DSC_0007-768x512fotó:korkep.sk

Nyugalmat és egészséges élelmiszert

Nem volt előzmények nélküli a tiltakozó akció, a gazdák az elmúlt időszakban egyre hangosabban követelik problémáik orvoslását, mivel azonban követeléseik süket fülekre találtak a kormánynál, még látványosabban adtak hangot elégedetlenségüknek. Tavaly tavasszal traktorokkal vonultak a Csallóköz útjaira, lassították a forgalmat, vagy éppen legutóbb idén januárban a nagykeszi sertéstelepnél tiltakoztak – akkor elsősorban a környezetszennyezés és egészségtelen élelmiszerek ellen, de arra is rámutattak, az állam a külföldi és hazai nagyvállalkozókat előnyben részesíti a helyi kisgazdákkal szemben, a nagy mezőgazdasági társaságok például könnyebben juthatnak a Szlovák Földalap által kezelt termőföldekhez.

„Nyugodtan akarunk dolgozni a földjeinken, és minőségi, egészséges, hazai élelmiszert kínálni Önöknek. Gazdagítani akarjuk a vidéket, ami országunk egyik fő megélhetési forrása, szépsége. Ehelyett földjeinkért kell harcolnunk, sokan közülünk félnek, féltik egészségüket, éle­tüket. Elnyomnak, megvernek, zsarolnak bennünket, egyikünket, Vlado Rybár gazdálkodót meg is gyilkolták“ – így kezdődik a gazdák pozsonyiakhoz címzett nyílt levele, melyben a lakosok megértését és támogatását kérték. (Vlado Rybár helyi gazdálkodót tavaly novemberben átvágott torokkal találták meg a Somorja melletti erdőben. A rendőrség sokáig öngyilkosságként vizsgálta az esetet, a napokban átminősítette gyilkossággá. Patrik Magdoško a gazdák képviseletében arról beszélt, hogy a tisztességes és becsületes gazda hírében álló férfit a földmaffia tehette el láb alól, mivel néhányan szemet vetettek földjeire.)

A tüntetéssorozat során a gazdák képviselői – Peter Pellegrini miniszterelnök meghívására – a szerdai kormányülésre is ellátogattak, ám ez a találkozó semmilyen eredményre nem vezetett. A kormányfő kijelentette, a mezőgazdaságban nem olyan rossz a helyzet, dolgoznak a problémák megoldásán, Gabriela Matečná agrárminiszter pedig azt mondta, a Pozsonyban tüntető gazdák nem valódi kisgazdák, közülük többen nem is a mezőgazdaságban dolgoznak. Néhány konkrétabb vádat is megfogalmazott egyes tüntető gazdákkal szemben, mire válaszul az érintettek feljelentést tettek rágalmazás miatt.

gazda2

Négy pont

A gazdák a következő négy pontban fogalmazták meg legfontosabb követeléseiket:


1. Haladéktalanul megkezdeni a földrendezést az egész országban. Legelőször azokon a problémás területeken, ahol az agrártámogatásra vonatkozó kérvényeket többen benyújtják ugyanarra a termőföldre, ahol a helyi gazdákat fizikai támadások érik, és ahol nem adják ki a pótföldek használati jogát. Követelik, hogy a pótföldek kiadása legyen zökkenőmentes.

2. A hazai termőföld, erdők és vízkészlet fokozott védelmét.

3. Az EU javaslata alapján felső korlátot szabni az egy igénylőnek kifizethető uniós agrártámogatásoknál.

4. Korrupcióellenes intézkedések elindítását a mezőgazdaságban és erdőgazdálkodásban.


A fenti négy alapvető probléma megoldására a gazdák javaslatokat dolgoztak ki, melyeket a kormány illetékeseivel szeretnének elfogadtatni – konkrét határidőkkel egy-egy intézkedés foganatosítására. A kormány egyelőre nem bólintott rá a dokumentumra. „Makacs emberek vagyunk. Nem adjuk fel, tovább követeljük a gazdákat érintő problémák megoldását“ – mondta el kérdésünkre Pikáli Róbert, a Gúta környéki gazdák csoportjának vezetője. Hozzátette, Szlovákia történetében először fordult elő ilyen gazdatüntetés, amelynek részeként egy időre élőlánccal is lezárták a főváros legforgalmasabb hídját.

gazdak-e1523257567677Tavaly is az utakra vonultak…

Országos sztrájk a fuvarozókkal

Pikáli Róbert közölte, a sztrájkbizottság péntek délelőtti ülésén úgy döntöttek, egyelőre felfüggesztik a tiltakozó megmozdulásokat, azonban általános országos sztrájkot hirdetnek és egy hónapon belül újabb demonstrációkra kerülhet sor – természetesen csak abban az esetben, ha a kormány továbbra is elzárkózik attól, hogy érdemi tárgyalásokat kezdjenek követeléseikről, megoldási javaslataikról. Kezdeményezésüket az ugyancsak elégedetlen Szlovákiai Fuvarozók Egyesülete (UNAS) is támogatja, így – az erdészekkel, földmérőkkel és állatorvosokkal kiegészülve – ennél is nagyobb méreteket ölthetnek a tiltakozó akciók, útblokádok, hiszen kamionok és teherautók is bekapcsolódhatnak. Az elkövetkező napokban egyeztetésre kerül sor a tüntető csoportok képviselői között az általános sztrájk módjáról – felmerült a határátkelők és a megyeszékhelyek blokkolása is.

Csaba Ádám

(Cikkünk a Delta február 26-i számában jelent meg.)

Tüntetés a dán sertéstelepnél

Top