Tüntetés a dán sertéstelepnél

A tavaly decemberi csicsói-füssi ivóvízszennyezés – lásd keretes írásunkat – még aktuálisabbá tette a múlt pénteki gazdatüntetést a nagykeszi sertéstelep előtt. A környezetszennyezés ellen, a hazai gazdák érdekeiért, a sokkal hatékonyabb környezetvédelemért és gyermekeink egészségéért tüntettek.

Múlt pénteken, január 18-án tüntetést szerveztek a dán tulajdonosi hátterű nagykeszi sertéstelep elé. A Mezőgazdászok Kezdeményezése által szervezett tiltakozással többek között arra akarták felhívni a figyelmet, hogy szerintük a helyi dán sertéstelep szennyezi a környezetet, amit azért is tehet meg, mert engedélyt kapott nagyüzemi működésre a Csallóközben, ahol az ország legnagyobb ivóvízkészlete található. A gazdákat tömörítő szervezet arra is rámutatott, szerintük Dél-Szlovákiában a dán gazdákat előnyben részesítik a helyi gazdálkodókkal szemben, például könnyebben juthatnak a Szlovák Földalap által kezelt termőföldekhez.

IMG_3704

Patrik Magdoško főszervező szerint a nagykeszi telepen 23 ezer sertést tenyésztenek, miközben egy állat már 3 hónap alatt eléri a vágósúlyt. Normális esetben közel 1 év kellene ehhez, vagyis a telepen lévő sertéseket biztosan antibiotikumokkal, különböző szerekkel is etetik. Vizeletükkel, ürülékükkel ezek a szerek a talajba kerülhetnek, ezáltal pedig az ivóvíz vagy a termények által az emberi szervezetbe is. Dániában például betiltották az ehhez hasonló telepeket, mivel annyira szennyezik a környéket, hogy 10 év szükséges a terület revitalizációjához – mondta el Patrik Magdoško, hozzátéve azt is, hogy a külföldi tulajdonú nagy sertéstelepek kiszorítják a helyi kisgazdákat. Ráadásul a háztáji disznóvágás szabályait is úgy szigorították, hogy a helyieknek elmegy a kedve a sertés nevelésétől.

Felszólította a környezetvédelmi minisztériumot és hatóságokat, hogy sokkal szigorúbban ellenőrizzék a sertéstelepeket, védjék hatékonyabban az ivóvizet. „Azért vagyunk itt, hogy védjük földjeinket, gyerekeink egészségét és élelmiszereink minőségét!“ – hangsúlyozta a tüntetésen.

docka(fotó: korkep.sk)

Környékbeli mezőgazdászok kiegészülve a tavalyi traktoros tüntetések szervezőivel egy héttel korábban is szerveztek tiltakozó akciót a régióban. Január 11-én Lakszakállas határában egy szalmabálákból kirakott „demokrácia“ feliratot gyújtottak fel. Arra akartak rámutatni, hogy mennyit ér ma a demokrácia és a jogállam Szlovákiában, illetve, hogy ezidáig minden olyan állami ígéret füstbe ment, ami az őseik földjén gazdálkodni akarók helyzetének javítását célozta volna.

(csá, szt)


A decemberi vízszennyezés

Mint arról beszámoltunk, tavaly november végén 11 napra betiltotta az ivóvíz fogyasztását a Regionális Közegészségügyi Hivatal a Komáromi járás két községében, Csicsón és Füssön, miután a vizsgálatok mikrobiális fertőzést mutattak ki a vezetékes ivóvízben. A térség vízszolgáltatója, a KOMVaK komáromi vízmű gyorsan lépett, ellenőrizte a rendszert, ami hibátlanul működött, és többször is átmosták és fertőtlenítették a vezetékeket. A leállás idején a vízmű tartálykocsiból biztosította a vizet a két falu lakosságának. Több mintát is vettek ezt követően, és miután a tisztiorvosi szolgálat december 10-én megállapította, hogy a fertőzés megszűnt, a vízminőség újra megfelelő, feloldották a vízfogyasztási tilalmat.

Víz-Ádámnak

Ruman Patrik, a KOMVaK vezérigazgatója hangsúlyozta, az elvégzett ellenőrzések után kizárható, hogy a vízvezetékek vagy egyéb berendezések meghibásodása miatt történt a fertőzés. A vizsgálatok bebizonyították, hogy szennyvíz okozta a fertőzést – olyan mikróbákat mutattak ki a vezetékes vízben, amelyek az ürülékben, vizeletben találhatók meg.

A falubaliek már korábban arról beszéltek, hogy a dán tulajdonosi hátterű nagykeszi sertéstelep (a telep a térségben működik) trágyalét engedett az ivóvízkút körüli földekre, ez okozta a problémát. A sertéstelepet üzemeltető Dan-Slovakia Agrar (DSA) vállalat közleményben utasította vissza a gyanúsítást, hangsúlyozva, a víz szennyeződése nem hozható összefüggésbe a vállalat tevékenységével, a Nagykeszi szomszédságában található telephelyükön az alkalmazottaik minden környezetvédelmi előírást a legszigorúbban betartanak. A KOMVaK az ügy kapcsán még decemberben feljelentést tett ismeretlen tettes ellen közegészségügyi veszélyeztetés miatt.


(Cikkünk a Delta január 22-i számában jelent meg.)

Top