Folytatódik a megyeháza felújítása

KOMÁROM. Két éve szakaszonként, fokozatosan újul meg a város egyik patinás épülete, a megyeháza. Idén folytatódik a műemlék utcára néző felének rekonstrukciója, illetve a földszint bal szárnyának belső részét is újjávarázsolják. A munkálatok jelenleg is zajlanak.

IMG_6887

A megyeháza felújítását 2015-ben önerőből kezdte el az önkormányzat a földszint egyik szárnyának belső felújításával – előbb 53 ezer eurót, egy évvel később 95 ezer eurót hagyott jóvá a képviselő-testület erre a célra. Idén pedig további 30 ezer eurós keretből teljesen befejeződik a földszinti rész belső megújulása. Tavaly az impozáns épület homlokzatának központi részét is eredeti állapotába állították vissza 70 ezer euróból, most a Megye utcára néző homlokzat további részeit teszik rendbe 104 ezer euróból.

A külső felújítás kivitelezője most is a Renon Kft., amely a tavalyi rekonstrukciót is végezte. Mivel műemlékről van szó, jelenleg is Csütörtöki András restaurátor irányítja a munkálatokat. A közbeszerzést a teljes utcára néző épületrész felújítására – beleértve a kerítést is – írták ki, az említett vállalat 403 ezer eurós ajánlattal nyert, ami 5 ezerrel alacsonyabb a tervezettnél. Idén azonban csak a rekonstrukció első szakasza valósul meg 104 ezerből – a homlokzati rész bal oldala teljesen, jobb oldala részben –, most erre van pénz. A felújítás majd akkor folytatódik, ha a képviselő-testület további pénzforrást hagy jóvá erre a célra. „A közbeszerzés is így lett kiírva. Ez egyrészt azért kedvezőbb, mert nagyobb tételre kiírt közbeszerzés esetén olcsóbban megússza a város, másrészt pedig a következő szakaszoknál már nem becsült, hanem pontos összeggel lehet tervezni, így nem kell utólag módosítgatni a rendelkezésre álló keretet“ – mondta Keszegh Béla alpolgármester.

IMG_6888

A komáromi megyeháza eredeti formájában az 1798-as esztendőben, késő barokk stílusban épült fel. Első átépítésére 1813-ban került sor, amikor a klasszicista építészeti stílus jellegzetes formái jelentek meg rajta. A 19. század ’80-as éveiben kapta meg mai homlokzati megoldását.

(d)

Top