Felújítanák a komáromi fürdőt

Több impozáns terv és tanulmány is készült már a komáromi termálfürdő felújításáról, ám egyik sem jutott tovább a látványterveknél. Legtöbbször azért, mert túl költséges, egyszeri nagy beruházást igénylő elképzelések voltak. Most egy újabb, szerényebb, ugyanakkor a megvalósulás szempontjából reálisabb tanulmány készült el. E héten a városi képviselők dönthetnek arról, továbbengedik-e a tervezetet, és jóváhagyják-e a részletes tervek kidolgozását.

Az elmúlt években fokozatosan megújultak a Comorra Servis által üzemeltetett, városi tulajdonú termálfürdő kinti medencéi, cserélték a vezetékeket, a szűrőket, végül tavaly beüzemelték a korábban sok vitát kiváltó gázleválasztó berendezést is, amely a termálvízzel együtt feltörő metángázt felfogja, és egyrészt hőenergiává alakítja, másrészt villanyáramot termel. Csúszdatorony is épült, továbbá egy kisebb csúszda, bővültek a sportolási lehetőségek, de például egy folyosót is kialakítottak, amely a vár melletti gyűjtőparkolóból vezet a főépülethez.

A felsorolt kisebb léptékű felújításokon kívül az elmúlt évtizedekben számos nagyszabású terv, elképzelés is született a komáromi termálfürdő felújításával kapcsolatban, de ezek egyikéből sem lett semmi, mind a fiókok mélyén végezték. Elsősorban azért, mert mindegyik borzasztó költséges volt. Egy 2013-as tervezet 19 millió euróról szólt, ami olyan nagy összeg, hogy a város hitel felvételével sem tudná finanszírozni, de volt például egy több mint 6 millió eurós elképzelés is, amelyet többen azért is bíráltak, mert egy új fedett jégcsarnok megépítése volt a hangsúlyos része, miközben maga a fürdőfejlesztés háttérbe szorult.

Egész évben működő fürdő

Éppen ezért most a városvezetés egy kevésbé költséges, ám ténylegesen megvalósítható fürdőfejlesztésben gondolkodik. Keszegh Béla, Komárom polgármestere már korábban jelezte, első lépésben a fürdő főépületét építenék át, részben azért, hogy látványában is vonzóbb legyen. A fő cél azonban a belső terek átépítése úgy, hogy a szauna és wellness rész egész évben színvonalas szolgáltatásokat nyújthasson a vendégeknek, és a fürdő ne csak a nyári szezonban legyen kihasználva. Van egy további oka is annak, hogy miért a főépület felújítása-átépítése kerülne sorra: az épület műszaki állapota már-már veszélyes kategóriába sorolható. Az ingatlan keleti oldalán statikai gondok jelentkeztek, a tetőzet borzalmas állapotban van, több helyen is befolyik a csapadék, ami miatt a benti helyiségekben potyog a vakolat. Ugyancsak elöregedtek a benti elektromos és vízvezetékek.

Ezért a város nemrégiben elkészíttetett egy tanulmányt, amely a főépület felújításának alapjául szolgálhat. Egyelőre nem konkrét tervekről van szó, a tervdokumentációt későbbiekben dolgozhatják ki, amennyiben a képviselő-testület is úgy dönt, helyes a fürdő felújításának koncepciója.

Keszegh Béla kérdésünkre elmondta, a komáromi termálfürdő a terület behatároltsága miatt sosem lesz képes óriási tömegeket befogadni – ráadásul a stadionépítés miatt a városi kemping egy részét is fel kellett számolni –, ezért egy közepes méretű, vállalható színvonalú, a 21. századi kívánalmaknak is megfelelő fürdő kialakítása a cél.

“A” változat

Fedett medencevilág

A friss tanulmány a meglévő kis benti forró vizes ülőmedence, valamint a szomszédos élménymedence felújítását is magába foglalja, miközben egy teljesen új kis gyerekmedence és egy kisebb úszómedence építésével is számol. Ezek a medencék egy tető alá kerülnének, egymás közelében helyezkednének el – azaz egy fedett medencevilág létesülne. A földszinten többek között új öltözők és szaunarészleg kialakítására kerülne sor. Cserélnék a különböző elöregedett vezetékeket, valójában a teljes belső és külső rész megújulna. A főbejárat a tervek szerint az épület oldalára kerülne, a nemrég kialakított „folyosóhoz“, vagyis a vár melletti gyűjtőparkolóhoz közelebb helyezkedne el.

“B” változat

Az előzetes tervek szerint az épület kétszintes maradna, a jelenleg gyakorlatilag kihasználatlan első emeleten egy wellness részleg létesülne. A megfelelően átépített emeleti helyiségek egy részét a fürdő bérbe adhatná vállalkozóknak, hogy ott egész évben működő kozmetikai, szépségápolási és masszázsszalonokat, jógastúdiót, illetve egyéb gyógyászati és wellness szolgáltatásokat indítsanak be. Ezeket a fürdő vendégei, külföldiek és helyiek is igénybe vehetnék pihenés és regenerálódás céljából, de akár élsportolók számára is elérhető lenne. Felmerült egy olyan lehetőség is, hogy a főépületre egy második emeletet lehetne húzni, ám a két variánst magába foglaló vizualizáció egyelőre nem számol ezzel.

Saját forrásból és hitelből

Keszegh Béla hangsúlyozta, amíg nem készültek el a részletes tervek, legfeljebb megbecsülni lehet, hogy mennyibe kerülne a főépület teljes körű felújítása, szerinte 3,5 és 4 millió euró közötti összegről lesz szó.

Mint mondta, bár természetesen figyelni fogják, de ilyen jellegű fejlesztések finanszírozására nem szoktak pályázati kiírások lenni, így a legvalószínűbb az, hogy a szükséges pénzforrást a városnak kell majd előteremtenie. Bár a járványügyi helyzet miatt Komárom is takarékoskodásra rendezkedett be, ingatlanértékesítésből érkezhetnek extra bevételek a városhoz, amelyek a későbbiekben felhasználhatók lennének például a fürdő átépítésére – legalábbis egy részére. Keszegh Béla szerint akár hitelből is finanszírozhatnák a beruházást, Komárom hitelterheltsége ugyanis kifejezetten alacsony, ráadásul az év végén a város végleg visszafizet egy korábbi kölcsönt, aminek évi 300 ezer euró volt a törlesztő részlete. Ez tovább javítja a város hitelképességét. Hangsúlyozta, mind a fürdő projektdokumentációjának elkészítéséről, mind pedig a további lépésekről a képviselők mondják ki a végső szót. Egyúttal szeretné, ha szakmai alapon folyna vita a termálfürdő jövőjéről.

„Ez egy stratégiai beruházás lenne. A turisták érdeklődnek Komárom iránt, ám jelenleg az egynapos turizmus jellemző a városra, az idelátogatók nem maradnak hosszabb ideig. A fürdő főépületének rendbehozatala, a fedett medencevilág kialakítása, továbbá az egész évben működő wellness szolgáltatások hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a turisták több napig a városban maradjanak, hogy a pihenés és rekreáció terén is bővüljön a kínálat – télen is“ – mutatott rá a polgármester.

Most csütörtökön még csak arról döntenek a képviselők, egyetértenek-e azzal, hogy részletes tervek készüljenek a termálfürdő főépületének felújítására.

Csaba Ádám

(Cikkünk a Delta szeptember 14-i számába jelent meg.)

Kapcsolódó cikkeink:
Biztonságosan nyaralunk: kikapcsolódási tippek régiónkból
Többet kínál az újrainduló csónakkölcsönző
Évértékelő Komárom polgármesterével
Pénteken átadják a naszvadi termálfürdőt

Top