Biztonságosan nyaralunk: kikapcsolódási tippek régiónkból

Miután a Covid-19 vírussal fertőzöttek száma újra növekedésnek indult a világban és Európában, többek között a kedvelt nyári turisztikai célpontnak számító Horvátországban is, egész biztos, hogy az idei nyaralások a többségnél másként alakulnak, mint a korábbi években. A közeli, biztonságos kikapcsolódási lehetőségek kerülnek előtérbe. Akár közvetlen közelünkben is bőven találunk olyan helyeket, ahol kellemesen, víz mellett tölthetjük el nyári szabadságunkat – de tartalmasabb, aktívabb pihenésre is nyílik lehetőség. Ezek közül a nyári kirándulási lehetőségek közül szemezgetünk most induló nyári sorozatunkban, mely a Dunamente Turisztikai Desztináció Menedzsment támogatásával készül.

A nyár egyik slágere a Holt-Vág

Bár akadtak hidegebb napok, az idei nyár eddig fürdőzésre és vízparti pihenésre csábító időjárást hozott. Komáromban a szezon talán legfelkapottabb vízparti helye a Holt-Vág lett, amely az elmúlt években fokozatosan, kisebb lépésekben fejlődött. Megújultak az éttermek és sörözők, szépült a vízpart, a vízminőséget folyamatosan ellenőrzik. Bár a fürdés a különböző előírások miatt hivatalosan csak saját felelősségre ajánlott, a víz minősége kiváló. A Holt-Vág remek hely horgászásra, egy kis kinti sütögetésre – rendelkezésre állnak fedett asztalok, előkészített tűzhelyek –, de van strandröplabda-pálya, és bőven akad hely egy kis családi focizásra is.

Az idei nyár slágere pedig a csónakkölcsönző, mely tavaly nyár végén nyílt meg először, és idén július 11-től működik újra. Még több vízibickli és csónak kölcsönözhető, illetve immár állva evezős úszódeszkák (paddleboard) is a látogatók rendelkezésére állnak, továbbá kerékpárok. Sőt, a Komáromi Kajak-Kenu Klubnak köszönhetően turisztikai kenuk és kajakok is bérelhetők a közeli csónakházban. Új, szélesebb móló épült a kölcsönzőnél, szociális helyiség nyílt, továbbá egy kis büfé is üzemel a pénztár mellett, ahol frissítők mellett hamburger, hot-dog és Fish and Chips kapható.

Ha valaki autóval érkezik a komáromi tóhoz, nem lesz gondja a parkolással, az Apáli csárda mellett nagy parkoló található. Kerékpárral is könnyen megközelíthető, hiszen a Vág partján kerékpárút épült ki egészen Gútáig, de keleti irányból gyakorlatilag Karvától elérhetjük bicikliúton – régiónk kerékpáros lehetőségeiről majd bővebben is írunk sorozatunk következő részében.


Csónakkölcsönző a Holt-Vágon
Nyitvatartás hétfőtől vasárnapig: 09.30–19.00
Csónak, vízibicikli, úszódeszka kölcsönzése: 6 euró/óra
Kerékpár és roller kölcsönzése: 4 euró/óra (kaució 30, illetve 20 euró)
Tandemkerékpár kölcsönzése: 8 euró/óra (kaució 50 euró)
Kerékpár egész napos bérlete (9.30–18.30): 20 euró (kaució 50 euró)
Telefonos információ, foglalás: +421 944 423 828Turisztikai kenu bérlése a Komáromi Kajak-Kenu Klubtól
Kölcsönözhető turisztikai hajók: C4 (Canoe Regata), K1 (Kajak Regata)
C4 bérlése (hétfő-csütörtök): 15 euró
C4 bérlése (péntek-vasárnap): 20 euró
K1 kölcsönzése (hétfő-csütörtök): 10 euró
K1 kölcsönzése (péntek-vasárnap): 15 euró
Telefonos információ, foglalás: +421 905 101 957


Sétahajózás a Dunán

Két különböző helyről is indulnak kisebb hajóutak a Dunán. Komáromból a Vág-partján horgonyzó Szent Borbála étteremhajótól indul egyórás városnéző sétahajózás, a 40 fő befogadására alkalmas Pluto kishajóval – heti két alkalommal, de előzetes egyeztetés után más időpontokban is igénybe vehető csoportos kirándulásokra. A pati Marina kishajó-kikötőből is indulnak rendszeres hajókirándulások, a nyári hónapokban hetente három napon – ha autóval közelítjük meg a kikötőt, a pati üdülőfaluval szemközt kell letérnünk a Duna-partra. A 75 férőhelyes Wellness 1 hajó egy óra alatt Dunamocsig hajózik el és vissza.


Városnézés a Pluto kishajóval
Indulás: Szent Borbála étteremhajó, Komárom, Vág-part
Csütörtökön és vasárnap: 17 órától
Felnőtt hajójegy: 8 euró
Gyerekjegy: 5 euró
Információ: +421 907 161 514, info@plavebnaskola.sk


Pati sétahajózás
Indulás: Marina kishajó-kikötő, Pat
Hétfőn, szerdán és szombaton: 14 órától
Felnőtt és 12 évesnél idősebb gyerekjegy: 8 euró
6 és 12 év közötti gyerek: 4 euró
6 évesnél fiatalabb gyerek: ingyen
Telefonos információ és foglalás: +421 35 79 08 500
E-mail: pristav@wellnesspatince.sk


Kiemelkedően gyógyhatású termálvíz

Nem csak a Holt-Vágon, hanem a Komáromot körülölelő folyók partján is több helyen strandolhatunk, ám ha valaki inkább a medencés csobbanást részesíti előnyben, a Komáromi Termálfürdő is remek hely. Összesen hét megújult medencével várja a vendégeket a városi strandfürdő, ahol az elmúlt években több fejlesztés is megvalósult. Ezek közül a három csúszdából álló, 5 méter magas csúszdatorony a legnépszerűbb, de például az élménymedence, a szauna, vagy a strandröplabdapálya is vonzza a látogatókat. Lehetőség van szekrény, törölköző, lepedő és napágy bérlésére is.

Tavaly egy balneológiai vizsgálat kimutatta, a 45°C-os komáromi termálvíz kiemelkedően gyógyító hatású, összetétele alapján a bártfai fürdő vizéhez hasonlítható. Bár térségünkben akadnak magasabb komfortot nyújtó fürdők is, a komáromi termálfürdő kitűnik azzal, hogy a legolcsóbbak közé tartozik. Az autóval érkezőknek ajánlott a vár melletti ingyenes gyűjtőparkoló használata.


Komáromi Termálfürdő
Nyitvatartás: 9.00–20.00
Felnőtt napijegy: 4,80 euró
Felnőtt belépő, 17.00 után: 3,80 euró
Nyugdíjas, egész napos: 3,50 euró
Nyugdíjas, 17.00 után: 2,80 euró
Gyerek (4-15 éves) napijegy: 3,80 euró
Gyerek (4-15 éves), 17.00 után: 3 euró
Diákigazolvánnyal, egész napra: 3,90 euró
Diákigazolvánnyal, 17.00 után: 3,10 euró
Bővebb infó: www.thermalkn.sk


Pati üdülőfalu

A pati üdülőfalu régiónk legismertebb vizes turisztikai célpontja. A strandfürdő kéthektárnyi területen, hat különböző medencével várja a nyaralókat, a csúszdavilág tíz méteres tornya a legmagasabb a környéken. A vízminőséget idén is nagyon szigorúan, megduplázott rendszerességgel, naponta 6 alkalommal ellenőrzik – tudtuk meg Boncsek Péter igazgatótól, aki azt is elmondta, az idei szezonra megújultak a szociális helyiségek és öltözők. Ahogy az egy nyüzsgő fürdőhöz illik, több stand és büfé üzemel a strand területén, lángos, girosz, hamburger, kürtőskalács is kapható a frissítők, koktélok és sörök mellett.

A strandfürdőt jól kiegészíti a pati Family Wellness Hotel, amelynek szállóvendégei elsősorban nem a régióból érkeznek, ugyanakkor a medencevilág, vagyis a benti és kinti medencék, továbbá a szaunák és wellness szolgáltatások a környékbeliek körében is népszerűek.

Az üdülőfalu területén bőven akad szálláslehetőség, apartmanok bérelhetők, de több panzió is kínál szobákat, éttermek, bárok, vendéglők várják a nyaralni vágyókat. A fürdőkompexum előtt fizetett és ingyenes parkolási lehetőség is adott.


Pati termálstrandfürdő
Nyitvatartás: 7.30–20.00
Felnőtt napijegy: 6 euró
Gyermek (1-12 éves) napijegy: 3 euró
Gyermekek 1 év alatt: ingyen
Belépő 18 óra után: 3 euró
Heti bérlet (felnőtt/gyermek): 34 euró/17 euró
Telefonos információ: +421 902 179 079, +421 35 773 1444
E-mail: kupele@bonaparte.sk
Weboldal: www.patincekupalisko.skPati Family Wellness Hotel medencevilág
Nyitvatartás hétfő-csütörtök és vasárnap: 9.00–21.00
Péntek és szombat: 9.00–22.00
Pénteki éjjeli fürdőzés: 22.00–1.00
Felnőtt napijegy hétköznapokon: 16 euró
Felnőtt napijegy hétvégén: 19 euró
Felnőtt 3 órás belépő hétköznapokon: 11 euró
Felnőtt 3 órás belépő hétvégén: 14 euró
Gyerek (6-15 év), idős, diák napijegy, hétköznapokon: 10 euró
Gyerek (6-15 év), idős, diák napijegy, hétvégén: 12 euró
Gyerek (6-15 év), idős, diák 3 órás belépő hétköznapokon: 7 euró
Gyerek (6-15 év), idős, diák 3 órás belépő hétvégén: 9 euró
6 év alatti gyerek felnőtt kísérettel: ingyen
Információ: +421 35 7908 500, +421 918 886 715
Weboldal: www.wellnesspatince.sk


Naszvadfürdő

Régiónk legújabb fürdője a naszvadi, mely tavaly nyáron nyílt meg és gyorsan kedveltté vált, elsősorban térségünkben. A komplexumban öt medence található: relaxációs élménymedence, ülő geotermikus medence, hűtőmedence, relaxációs, valamint gyerekmedence 6 éves korig. Játszótér, étterem, strandbüfé is várja a látogatókat.Thermál Naszvad
Nyitvatartás: 9.30–20.00
Felnőtt napijegy: 10 euró
Felnőtt 2 órás/4 órás belépő: 6 euró/7,50 euró
Gyerek (4-15 év), diák, idős (62 év felett) napijegy: 8 euró
Gyerek (4-15 év), diák, idős 2 órás/4 órás belépő: 4 euró/5,50 euró
4 év alatti gyermek: ingyen
Információ: +421 940 521 946, info@thermalnesvady.sk
Werboldal: www.thermalnesvady.sk


Következő számunkban folytatjuk régiós kirándulási célpontokat bemutató sorozatunkat.

Csaba Ádám

(Összeállításunk a Delta július 21-i számában jelent meg.)

Top