Egy másik telepét is bővítené a dán sertéstenyészet

NAGYMEGYER. A decemberben megalakult új városi képviselő-testület idei első ülésén tudta meg Samuel Lojkovič polgármester beszámolójából, hogy az önkormányzat előző első embere, Néveri Sándor a választásokat követően – amikor Lojkovič szerint már nem volt jogosult – írta alá azt az iratot, aminek alapján Nagymegyer városa beleegyezik a Dan-Slovakia Agrar Rt. Nagymegyer kataszterében található nagydűri telepének 9 ezer sertéssel történő állománybővítésébe.

PLÉNUM-NAGYMEGYER_03

Néveri polgármesterként már korábban is aláírt egy hasonló beleegyezést a társaság újmajori telephelyének bővítésével kapcsolatban, ott 24 ezer sertés tenyésztésére alkalmas istállókat szeretne felépíteni a cég. Ez utóbbi ellen petícióban, továbbá fórumon is tiltakozott a város lakosságának egy része, valamint a képviselők határozatban vetették el a cég szándékát. Sőt a már újonnan megválasztott Samuel Lojkovič polgármester még a Dan-Slovakia Agrar Rt. újmajori sertéstelepének építését bemutató december 17-i nyilvános fórumán is átadta a cég képviselőinek a telep bővítése ellen hozott önkormányzati állásfoglalást. Ennek okán is nagy meglepetést keltett a január 26-án megtartott plénumon a nagydűri telephely bővítésével kapcsolatos bejelentés a képviselők körében, akik most is csak utólag szereztek tudomást az előző polgármester aláírásáról. A jelenleg képviselői tisztet betöltő Néverit szerették volna ezzel kapcsolatban megkérdezni önkormányzati kollégái, de a testületi ülésen ő volt az egyetlen hiányzó, tegyük hozzá, a betegsége miatt. A gyűlésen végül elfogadtak egy határozatot, amely elveti a nagydűri sertéstelep jelenlegi működésének megváltoztatását.

A plénum döntött az önkormányzat keretében működő szakbizottságok elnökeiről is, valamint ezen komissziók tagjairól, viszont a sport- és ifjúsági bizottság tagjait csak a következő gyűlésen terjesztik a plénum elé. A határon átnyúló együttműködés keretében Nagymegyer és Győr menetrendszerű retúr buszjárat kialakítása az idegenforgalom és foglalkoztatottság támogatása céljából elnevezésű sikeres projekt folyományaként beszerzett két busz november 22-én beindult működése is terítékre került, az első hónapot értékelve rettenetesen rossz gazdasági eredményekről számolt be Samuel Lojkovič: a hétközben napi hat alkalommal Győrbe és ugyanennyiszer vissza, Nagymegyerre közlekedő két autóbusz működtetése az első hónapban mínusz 8 ezer eurót „termelt“. A polgármester úgy fogalmazott a buszokról, hogy odafele viszik a megyeri levegőt, vissza meg a győrit, utalva arra, a buszok gyakran teljesen üresen ingáznak a két város között. A foglalkoztatottságot sem segíti a buszjárat, hiszen megállóhelyeik nincsenek a győri ipari parkoknál, gyártelepeknél, tette hozzá Lojkovič, aki azt is elmondta, hogy az uniós támogatással beszerzett két buszt a szerződés szerint öt évig kell az említett járatként működtetni, s ha ezalatt hasonló gazdasági eredményeket fognak elérni, akkor az akár mínusz 600 ezres mutató is lehet. Ha meg esetleg felmondanák a Néveri polgármestersége idején aláírt szerződést, akkor az is mintegy 600 ezer eurójába kerülne a városnak. Egyelőre megvárják a buszjárat idei első félévének gazdasági kiértékelését, de Lojkovič szerint ebben a formában – a járaton kívül öt évig másra nem használhatják a két buszt – rossz döntés volt egy ilyen, a városnak nagyon előnytelen szerződésbe belemenni.

A testületi ülésen új jutalmazási szabályzatot fogadtak el, havi fix összegben határozták meg a képviselők járandóságait, akik az országos átlagkereset 20 százalékát kapják meg havonta, idén minden hónapban 165 eurót, bizottsági elnökként még további 24 eurót minden gyűlésért. Az elfogadott jutalmazási irányelvek a bizottsági tagok, a polgári szertartásokat vezetők és azon közreműködők juttatásait is tartalmazzák, mindent egybevetve ez a költségvetési tétel lényegében a korábbi duplájára emelkedett, éves szinten 29 910 euróval terhelve a városi kasszát. Az is kiderült, hogy az autóbusz-közlekedési vállalat (SAD) eladná a nagymegyeri buszpályaudvar egészét, elég lenne nekik három megállóhelynyi rész a város más területén is.

Ebben az önkormányzati ciklusban nem lesz városi tanács, sőt a hivatalvezetői funkció is betöltetlen marad, viszont Mikóczy Dénes független képviselő főállásban lesz alpolgármester, így a polgármesterrel együtt fogják irányítani a hivatalt.

Egyébként az önkormányzat gyűlése két év után zajlott újra a művelődési otthon színháztermében, az eltelt időszakban a bárteremben és az emeleti kiállítóteremben zajlottak. Mindkét helyen csak nagyon szűkösen lehetett elférni, voltak olyan plénumok, ahová az érdeklődő – legyen lakos vagy éppen a média képviselője – be sem fért, mert a nyilvánosnak mondott gyűlésen mindössze néhány szék jutott nekik. Most visszatértek a korábban jól bevált helyszínhez, hiszen a tágas és fényes színházterem érzékelhetően méltóbb körülményeket teremt lakosnak és az őt képviselő plénumtagnak egyaránt.

Kovács Zoltán

Olvassa el korábbi cikkünket is: Hatalmas disznófarm borzolja a kedélyeket

Top