A vasútállomásnál épülhet a biliárdközpont

A jelek szerint a város és a vállalkozó megtalálta azt a helyet, ahol felépülhet a tervezett biliárdközpont Komáromban. A vasútállomásnál lévő parkos rész szélén épülhet fel a komplexum, miután a város elad egy telket a kérvényező Köles Balázsnak. A beruházó vállalja, hogy parkolókat is kialakít az épület előtt, továbbá parkosítja az épület környékét és egy új járdát is épít. A döntés nem végleges.

Biliardcentrum1

Többször írtunk arról, hogy Köles Balázs biliárdversenyző – aki országos bajnoki címekkel, de például Európa-bajnoki bronz­éremmel is büszkélkedhet – egy új biliárdközpontot szeretne építeni Komáromban. Olyan komplexumot tervez, amely alkalmas nemzetközi versenyek megrendezésére is, ami által a város újra a hazai biliárdsport fellegvárává válna.

Úgy tűnt, az új központ a stadion és sportcsarnok tőszomszédságában épülhet fel. A városatyák tavaly első körben meg is szavazták, hogy eladnak egy építési telket erre a célra az említett helyen, azonban 50 környékbeli lakos tiltakozása miatt végül az év elején mégis elutasították a telekeladást. Az azóta eltelt hónapokban a beruházó tucatnyi helyszínt vizsgált meg, keresve a központ ideális helyét, végül a városi hivatallal közösen a vasútállomás melletti helyszínt választották ki. Az itteni kissé elhanyagolt park szélén, közvetlenül az állomásépület alatt, az oda vezető lépcső lábánál néztek ki egy 378 négyzetméteres területet.

Múlt csütörtökön ezen városi terület eladásáról tárgyalt a képviselő-testület. Köles Balázs nevében édesapja, Köles Zsolt szólalt fel. Hangsúlyozta, az új biliárdközpont épülete a zöldövezet szélén épülne fel, azaz nem bántaná a parkot, sőt: vállalják, hogy az épület környékét parkosítják, a közelben lévő ideiglenes járdát rendbe teszik, padokat helyeznek ki, hiszen nekik sem mindegy, hogyan néz majd ki a komplexum melletti rész. „Komáromi cégekkel akarunk építtetni, maga a központ pedig 10-12 új munkahelyet teremt majd. Ráadásul Komárom újra a biliárdsport fellegvárává válik“ – szögezte le. A biliárdcsarnokon kívül kávézó is működne a komplexumban, továbbá egy minipanzió – szálláshelyeket, kiadó szobákat is kialakítanának. Arra a képviselői felvetésre, hogy az épület előtt kialakítandó parkolóhelyek alatti, még egyszer akkora területet is megvásárolnák-e a várostól, a beruházó azt felelte, erről is lehet szó.

Bliliardcentrumvnutro

A képviselők nagy többsége pozitívan állt a kérelemhez. Elhangzott, a beruházás összhangban van a városrendezési tervvel, a főépítész véleménye sem volt elutasító. Feszty Zsolt hangsúlyozta, a beruházás egy fillérjébe sem kerül a városnak, ráadásul a turizmus szempontjából is kedvező, a plusz szálláshelyek is jól jönnek, bevétel érkezik a városba. Többen megemlítették, a vasútállomás melletti parkos részre ráfér fejlesztés, Ipóth Szilárd pedig rámutatott, a beruházás segíthet az itt tanyázó, sokszor agresszíven viselkedő hajléktalanok visszaszorításában is. Kovács Dávid úgy vélte, a sportcsarnok mellett még jobb helyen lett volna a központ, de itt is jó, egyúttal felhívta a figyelmet a szlovákiai biliárdszövetség elnökének nyilatkozatára, melyben leszögezi, a biliárdközpont megépülése esetén komoly nemzetközi versenyek otthona lehet Komárom.

A képviselők végül jóváhagyták a telekeladási szándékot, a vonatkozó városi rendeletben előirányzott összegért, 20 500 euróért. Az ingatlaneladást még egyszer jóvá kell hagynia az önkormányzatnak: vélhetően szeptemberben lesz a végső szavazás a biliárdközpont építésével kapcsolatos kérvényről.

(csá)

Top