A jövő nemzedékének segíteneKomáromban a biliárdsport nagy múltra tekint vissza, azonban az utóbbi néhány évben az infrastruktúra szinte megszűnt. Ennek ellére Polách Jaroslav és Köles Balázs magas szinten teljesít, utóbbi éppen most lett a 2017-es év legjobb szlovákiai sznúkerese. Interjú Köles Balázssal.

koles

• Mikor is indult a komáromi biliárd?

– Nem csak a komáromi, ugyanis Šrámek László 22 éve a Szlovák Biliárd Szövetséget is megalapította, az országos bajnokságok is onnantól kezdve zajlanak.

• Ezek alatt az évek alatt hányszor értek helyiek a csúcsra?

– Ha nem csal az emlékezetem, az a komáromi csapat, melynek én csak később lettem a tagja, 22-ből 16-szor győzni tudott. Mondhatjuk, eléggé nagy a dominanciánk, és büszkék is vagyunk arra, hogy ez az egész a Duna partjáról indult. Sajnos Laci már nincs velünk, és már sok éve annak, hogy Komáromban nincs egy olyan hely, ahol profi körülmények között lehetne gyakorolni, de igyekszünk tenni ez ellen is.

• Mesélj nekünk a legnagyobb eredményeidről!

– Annak ellenére, hogy pool-játékosnak tartom magam, idén sikerült megnyerni az országos bajnokságot sznúkerben. Poolban a tavalyi év végi ranglista második helyére értem, Jaro (Polách – a szerk.) pedig a harmadik lett. Az első helyen a Nagyszombat mellől származó Koniar Jakub végzett, aki hihetetlenül jó évet tud maga mögött, és aki egész Európában neves versenyeken vesz részt. Vele és Kováč Lukášsal kiegészülve 2010-ben Európa-bajnoki bronzérmet szereztünk a csapatversenyek során, szóval jól ismerem őket. Kiskorunk óta együtt játszunk. Életem során talán az is mérföldkő volt, amikor 2011-ben Szlovákiából egyedüliként kvalifikáltam magam a junior világbajnokságra, melyet Lengyelországban tartottak. Ott is jól ment a játék, végül kilencedik lettem.

• Mi tervezel a jövőben?

– Szeretnénk létrehozni egy biliárd szalont, a kérvényünket már be is adtuk. Amennyiben a képviselők második körben is rábólintanak, szinte azonnal hozzálátunk. Ideális esetben a 2018-as év végére el is készülhetünk. Reménykedem, hogy megvalósulhat ez az álmunk. (Bővebben a tervezett biliárdközpontról itt olvashat)

• Mi a helyzet a híres West biliárd klubbal?

– Jelenleg nincs olyan, hogy komáromi klub, sajnos szinte már csak Jaroval ketten maradtunk, de pont az a cél, hogy városunk biliárd életét újraélesszük, és lehetőséget adjunk azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek a sportág iránt, hiszen volt olyan időszak, amikor 25-30 amatőr játékosunk is volt, ezt jó lenne újra összehozni.

• Lesz majd városi versengés is?

– Természetesen a helyi ligát is szeretnénk újraindítani, így nagyon sok munka áll előttünk. De nem állnék meg itt, hiszen fontosnak tartom, hogy a tudásomat az új generációnak is átadhassam. Éppen ezért társaimmal edzéslehetőséget is biztosítanánk, szeretnénk jó játékosokat kinevelni és a nagy versenyeken öregbíteni a város hírnevét.

KGD

Top