Tavasszal oldódhat meg teljesen a kavai vízellátás

Az elmúlt hetekben fennakadások voltak a vízellátásban Kaván – jelezték olvasóink. A probléma gyökere egy nagy összegű fejlesztéshez köthető, amely felszínre hozta a kavai hálózat gyengeségeit. 

Az elmúlt hetekben gyakori volt a csőtörés, majd az ezt követő leállás a kavai vízszolgáltatásban. A komáromi vízgazdálkodás, a KOMVaK több esetben indulhatott hibaelhárításra. Az akadozó ellátás miatt a legtöbb háztartás víz nélkül maradt, több esetben néhány órára.

A jelenségről Cséplő Gábort, a KOMVaK Rt. igazgatóját kérdeztük. Ennek kapcsán elmondta, hogy Kaván 2008 óta volt probléma a víz minőségével, amelyet korábban egy saját kavai kútból szolgáltattak. A házikutas jellegű kitermeléssel biztosított vízben sokszor szélső értékeket talált a közegészségügyi hivatal. Pár évvel ezelőtt felmérték a lehetséges megoldásokat, majd részletes elemzés után született döntés arról, hogy a kavai vízvezeték-hálózatot rákötik a komáromira. Tavaly megvalósult a beruházás, az 1,4 millió euróba kerülő fejlesztés közel 7 kilométeres szakasszal bővítette a rendszert, így a megbízható minőségű komáromi víz (az Erzsébet-szigetről) juthat el a kavaiakhoz.

„Az új kavai rákötés három hete próbaüzemel. Az új szakaszon nincs semmi gond, csak Kaván belül a régi csövekkel. Ez abból adódik, hogy a korábban szolgáltatott kavai víznek olyan értékei voltak, hogy a csövek belső felületét is jobban igénybe vették. Ami viszont még lényegesebb, hogy a korábbi forrásból ingadozó teljesítménnyel, 3,2 értékig szaladt fel a nyomás. Az új hálózat a jelenlegi normáknak megfelelően stabilan biztosítja a 4,5 és 5,2 közötti nyomásértéket. Ez viszont felszínre hozta az ottani rendszer hibáit és gyakoriak a csőtörések” – árulta el a részleteket Cséplő Gábor.

viz

A KOMVaK vezetése arról tájékoztatta lapunkat, hogy folyamatosan figyelik és kezelik a helyzetet, komplex megoldást szeretnének. „Egy teljes vezetékcserét szeretnénk megvalósítani azon a szakaszon, ahol a leggyakoribbak a problémák. Erre viszont műszakilag és anyagilag is fel kell készülni, ráadásul a fagyok idején nem kivitelezhető az építkezés. Tartós kimaradás esetén ciszternás rendszerben kell biztosítanunk a vizet, ami ugyancsak nehéz télen. Terveink szerint tavasszal tudjuk megoldani a helyzetet. Kérjük a kavai lakosok türelmét, bízunk benne, hogy tavasszal minden megoldódik, és utána folyamatos és a legjobb minőségű lesz a vízellátás” – fejtette ki a vízművek vezetője.

(kb)

Top