Veszélyes a sárgás ivóvíz?

Tekintettel arra, hogy nemrégiben bakteriális fertőzést mutattak ki a vezetékes vízben Csicsón (és ezzel összefüggésben Füssön), különösen érzékenyen reagáltak az érintett lakosok arra, hogy egyes komáromi városrészekben sárgás-barnás elszíneződésű víz folyt a csapból. Ez azonban nem jelez fertőzést: a vízmű mindenkit biztosít arról, a vezetékes ivóvíz egészségügyi szempontból teljesen rendben van. Ilyenkor a víz természetes vastartalmából származó üledék kavaródik fel, ami elszíneződést okoz.

vasas_viz

Néhány komáromi lakos jelezte szerkesztőségünknek, hogy de­cember első napjaiban sárgás-barnás elszíneződésű víz folyt a csapból egyes városrészekben: az I-es, II-es, illetve a Bauring lakótelepen. „Már negyven éve fennáll ez a probléma, igaz csak időközönként jelentkezik. Legalább a közegészségügyi hivataltól kaphatnánk valamilyen megnyugtató teszteredményt, hogy minden rendben van“ – panaszolta lapunknak egyikük, hozzátéve, szerinte nem egészséges rozsdát inni, vagy ilyen vízben fürödni.

Valóban évtizedek óta előfordul, hogy időről időre „rozsdás“ a vezetékes víz a városban. De mi ennek az oka? – tettük fel a kérdést Ruman Patriknak, a KOMVaK vezérigazgatójának. „Ez általában csőtörések után fordul elő, olyan esetekben, amikor hirtelen megváltozik a víznyomás a vízvezetékrendszerben. Ez felkavarja a vezetékekben lévő, évtizedek alatt összegyűlt, az alapvetően vasat tartalmazó üledéket, ami elszíneződést okoz a vízben. Az ilyen víz ugyan kinézetre gyanakvásra adhat okot, de nem jelent veszélyt az egészségre“ – válaszolta kérdésünkre. Hozzátette, a vaslerakódás elsősorban a víz természetes vastartalmából származik, és mennyisége függ ennek mértékétől. Ez a világon mindenhol így van. Kérdésünkre elmondta, éppen ezért nyomásváltozás esetén mindig előfordulna sárgás-barnás víz, akkor is, ha például az összes vezetéket műanyagra cserélnék.

Rendszeres mérések

Hangsúlyozta, a KOMVaK egy külsős cég bevonásával, előre meghatározott harmonogram alapján, nagyjából 3 havonta ellenőrzi a vízminőséget az egyes kutaknál. Ezen kívül a Regionális Közegészségügyi Hivatal is rendszeresen végez teszteket, hasonló gyakorisággal, azaz viszonylag gyakran kapnak képet arról, rendben van-e az ivóvíz. A csicsói ivóvízkút szennyeződése – melyről múlt heti számunkban írtunk – ugyancsak a rendszeres ellenőrzések során derült ki. A vízmű október eleji mérése még mindent rendben talált, a közegészségügyi hivatal november végi vizsgálata azonban mikrobiális fertőzést mutatott ki, amire azonnal reagáltak a szükséges intézkedésekkel. Ehhez kapcsolódó hír, hogy egyelőre nincs hivatalos eredménye a múlt heti csicsói teszteknek, ezért cikkünk írásakor Csicsón és Füssön még továbbra is érvényben volt a vízfogyasztásra vonatkozó tiltás – a lakosoknak tartálykocsiból biztosítják az ivóvizet. (Cikkünk megjelenése óta visszavonták a tilalmat, a legutolsó vizsgálatok szerint a vezetékes víz immár rendben van a két községben.)

Visszatérve a konkrét komáromi esethez, a Rieker cipőgyár területén csőtörés volt, ez okozott nyomásváltozást. Ahogy ilyen esetben lenni szokott, felkavaródtak a lerakódások, így a környék háztartásaiban elszíneződött víz folyt a hálózatból – fertőzés nem történt. „Annak ellenére, hogy a víz elszíneződése nem a mi hibánkból történt, elnézést kérünk a kellemetlenségért. Egyúttal biztosítjuk ügyfeleinket, hogy az általunk szolgáltatott ivóvíz egészségügyi szempontból teljesen megfelelő“ – hangsúlyozta a KOMVaK közleményében.

Ruman Patrik elmondta azt is, hogy Komáromban és környékén a szélesebb régiót nézve is különösen jó minőségű a víz. Nálunk például jelentősen kevesebb klórt kell használni a mindennapi fertőtlenítéshez, mint az ország legtöbb, északabbra fekvő régiójában.

(csá)

(Cikkünk a Delta december 11-i számában jelent meg.)

Top