Fertőzött ivóvíz két községben

Mikrobiális fertőzést észleltek a vezetékes ivóvízben, ezért Csicsón és Füssön jelenleg tilos a fogyasztása, a KOMVaK lajtos kocsiból szolgáltatja az ivóvizet. A vízmű feljelentést tett az ügyben, és megtette a vízminőség helyreállításához szükséges intézkedéseket. Az biztos, hogy szennyvíz fertőzte meg az ivóvízkutat. Többen arra gyanakodnak, hogy a közeli sertéstelep engedett ki trágyalét a földekre. Vagy valaki más.

Víz-Ádámnak

Laboratóriumi vizsgálatok bizonyították, hogy mikrobiálisan fertőzött a vezetékes ivóvíz Csicsón. Mivel a Füss községet ellátó ivóvízkút is azon a környéken helyezkedik el, mint a csicsói, a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal mindkét község lakosságát figyelmeztette, hogy az ivóviz emberi fogyasztásra alkalmatlan. Egyúttal felszólította az illetékes szolgáltatót, a KOMVaK-ot, hogy a víz minőségének helyreállításáig más forrásból biztosítsa az érintett lakosoknak az ivóvizet. A probléma fennállásának idejére bezárták a csicsói alapiskolát, a falvak óvodáit és vendéglőit is.

„Múlt péntek óta a szolgáltató tartálykocsival biztosítja az ivóvízminőségű vizet, illetve ajánljuk palackozott víz fogyasztását“ – értesítette a lakosokat a füssi községi hivatal, közleményükben megjegyezve azt is, a lajtos kocsi pontos érkezési időpontjairól tájékoztatják a lakosságot, illetve közlik azt is, mikortól lesz újra iható a vezetékes víz.

A komáromi vízmű pénteken két ízben is ellenőrizte a kérdéses ivóvízkutat, és megállapította, zavartalanul működik, beleértve a klórozó egységet is. Egyúttal több fertőtlenítő anyagot is engedtek a vezetékhálózatba, valamint átmosták a rendszert. Hétfőn új mintákat vesznek a vízvezetékből és a kútból is, hogy kielemezzék, megszűnt-e a mikrobiális fertőzés. Lapzártánkig nem derült ki, milyen eredménnyel zárultak a tesztek, feloldható-e a vízfogyasztási tilalom. Ha az eredmények kedvezőek, leghamarabb talán szerdán oldhatják fel a tiltást.

térkép

Ruman Patrik, a KOMVaK vezérigazgatója lapunkkal közölte, az októberi minták még semmilyen szennyeződést nem mutattak. Egyúttal leszögezte, pénteken feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen közegészségügyi veszélyeztetés miatt. Hangsúlyozta, az elvégzett ellenőrzések után kizárható, hogy a vízvezetékek vagy egyéb berendezések meghibásodása miatt történt a fertőzés. Hozzátette, az eredmények szerint szenny-víz okozta – olyan mikróbák kerültek a vízbe, amelyek az ürülékben, vizeletben találhatók meg.

Falubeliek és az igazgató sem tartja kizártnak, hogy a csicsói ivóvízkút a fertőzés forrása, amely a dán tulajdonú sertéstelep közelében helyezkedik el. A lakosok feltételezése szerint a kút környékén elvetett árpát ugyanis trágyalével kezelték. De elképzelhető az is, hogy valaki ide ürítette ki a szennyvizét.

(csá)

Cikkünk a Delta december 4-i számában jelent meg.

Top