Újra ingyenes vetítéssel ünnepel a Tatra mozi

Augusztus 16-án, pénteken ünnepli újraindulásának 3. évfordulóját a komáromi Tatra mozi. Egész nap ingyenes filmvetítések, meglepetések, kisebb ajándékok várják a mozilátogatókat. Cikkünkből megtudhatja, milyen filmek a legnépszerűbbek, melyiket látták a legtöbben, de azt is, hogy a szlovák vagy a magyar nyelvű filmek vonzanak-e több nézőt, és miért.

41723669_2191482864427702_9021210597701713920_o

Három évvel ezelőtt, 2016 augusztusában nyitotta meg kapuit a megújult Tatra mozi. „Az eltelt időszakban a komáromiak megszokták, hogy van egy színvonalas hely, ahová a hét bármelyik napján elmehetnek, ha egy kis szórakozásra vágynak. Egy stabil ponttá, egy új programlehetőséggé vált a megújult mozi“ – foglalta össze Csóka Erzsébet, a Tatra mozi marketingvezetője arra a kérdésre válaszolva, hogy mekkora utat tett meg a mozi az indulás óta. Ma már nemcsak a komáromiak és a környékbeliek keresik fel, hanem például Győrből is érkeznek látogatók, holott a magyarországi városban multiplexből is van kínálat. „Mégis vannak, akik inkább elautóznak Komáromba, például azért, mert itt a győri soktermes mozikhoz képest tisztább, kulturáltabb és kényelmesebb körülmények várják őket, de a családiasabb légkört is díjazzák” – meséli Csóka Erzsébet.

Ryšavý Boldizsár, a mozi tulajdonosa azt is megjegyzi, jó ötletnek bizonyult, hogy az első sorba nem foteleket, hanem ágyakat terveztek, ahonnan fekve is nézhetők a filmek. A legalsó sorok más mozikban a legkevésbé népszerűek, hiszen közel van a vászon, az ágyaknak köszönhetően viszont a Tatra moziban kifejezetten keresettek, az ide szóló jegyek többnyire először kelnek el.

Tavaly összesen 1319 alkalommal vetítettek filmet, ezeket 63 198 néző tekintette meg. A nézettségi mutatók alapján 2018-ban az ország legsikeresebb mozija lett a komáromi az egytermes mozik kategóriájában. Közben a nézők elégedettségi indexe elérte a 99 százalékot.

IMG_9592

Mesék a csúcson, de Komáromban minden más

De milyen filmek tetszenek a leginkább az itteni közönségnek? Mennyire érvényesülnek a világtrendek Komáromban? – tettük fel a kérdést. „Teljesen változó, és nem is lehet könnyen előre jelezni, hogy melyik film épp hogyan teljesít majd. Jellemzőbb az, hogy a mozink látogatói nem ugyanazokat a filmeket kedvelik, mint például a győri mozik közönsége, de a szlovákiai mozikhoz képest is más filmek a népszerűek“ – mondja Szolik László, a mozi programmenedzsere. Általánosságban elmondható, hogy a mesék, animációs és gyerekfilmek a legnépszerűbbek, hiszen ezekre nemcsak a célközönség, azaz a gyerekek ülnek be, hanem az őket kísérő szülők is. A filmkínálattól függően azonban előfordulnak olyan időszakok, amikor például a horrorfilmek, trhillerek tarolnak. Az viszont egyértelműen kijelenthető, a komáromi mozi nézői speciálisan reagálnak egy-egy filmre, a másutt tapasztalható nézettségi adatokhoz képest gyakran egész más nézettsége van egy-egy alkotásnak.

Az elmúlt egy évben magasan a legnézettebb film volt a Queenről és frontemberéről szóló Bohém Rapszódia, majd a gyerekeknek szóló animációs mesék következnek a nézettségi toplistán.


A filmek toplistája:

1. Bohém Rapszódia – 6124 néző

2. Hotel Transylvania 3. – 3348 néző

3. A Grincs – 2969 néző

4. Így neveld a sárkányodat 3. – 2440 néző


quenn_br

Jól jönne egy kis magyarországi segítség

Külön kategóriát képeznek a magyarországi és a szlovákiai gyártású filmek, ezek többnyire nagy nézettséggel futnak. Jellemzően a magyar és szlovák nézők is megnézik. A magyar gyártású filmek Komáromba hozása azonban nem egyszerű és nem is olcsó mulatság, hiszen ez jelenleg csak úgy lehetséges, ha a mozi megvásárolja a filmek szlovákiai forgalmazásának jogait, ami egész Szlovákia területére érvényes. Vagyis ezt akkor kifizetődő megvásárolni, ha más mozikban is levetítik, vagy valamilyen tévécsatorna adja le, és nekik is bevételük származik ebből. Ryšavý Boldizsár elmondta, ebben a kérdésben sikerült előrelépniük, hiszen a JoJ televízió nemrégiben megvásárolta tőlük a Kincsem című magyar film vetítési jogát, melyet a karácsonyi ünnepek idején terveznek sugározni. Hozzátette, nagy segítség lenne, ha a Magyar Nemzeti Filmalap kedvezményesen adná a magyar filmek vetítési jogait azoknak a határon túli moziknak, amelyek magyarlakta térségben működnek, így gyakrabban tudnának ilyen filmeket is Komáromba hozni. Igény ugyanis van rá.

Népszerűbbek a magyar szinkronos filmek

Mint megtudtuk, a moziban vetített filmek 60 százaléka magyar nyelvű, 40 százaléka szlovák nyelvű. Egyébként pont ezzel kapcsolatos a mozit érő kevés bírálat mindegyike – a szlovák anyanyelvű nézők szerint túl kevés a szlovák nyelvű film, a magyarok szerint meg magyarból lehetne több. A valóság ehhez képest némileg meglepő módon az, hogy a magyar nyelven futó filmekre többször annyian ülnek be, mint a szlovák nyelvűekre. „Ebből adódóan az előbbieket haszonnal vetíti a mozi, az utóbbiakat viszont inkább ráfizetéssel” – mutatott rá Szolik László. Ennek a jelenségnek a fő oka az, hogy magyarul szinte minden film szinkronizált, szlovák nyelven viszont legtöbbször csak feliratozott – kivéve a gyerekfilmeket és meséket. A környékbeli szlovákok többsége azonban ért magyarul, és egyszerűen szívesebben néz meg egy filmet úgy, hogy nem kell olvasnia a feliratokat, hanem nyugodtan hátradőlhet. Persze előfordul, hogy valaki az eredeti, angol nyelvű változatot akarja látni, így a szlovák feliratost részesíti előnyben, de ez a nézők elenyésző része. Csóka Erzsébet elmondta, a magyar és szlovák nyelven vetített filmek arányán nem terveznek változtatni.

48358160_2295680404007947_1589672730322534400_o

Tavasszal nyithat a panzió

Nagy újdonság nem várható a moziban az elkövetkező hónapokban, a beindult programok viszont folytatódnak, így a filmvetítéseken túl továbbra is lesznek különböző előadások, stand-upos fellépések, extra programok. Idén februárban Szabó Csilla és Ryšavý Boldizsár szervezésében rajtolt el a Színház a moziban – mozi a színházban elnevezésű programsorozat, melynek keretében szeptemberben két produkció is érkezik a moziba. Szűcs Nelli, a budapesti Nemzeti Színház művésznője Fedák-estje lesz látható, továbbá lesz egy koncertre is a húszas-harmincas évek filmzenéiből, Szvrcsek Anita és Matusek Attila előadásában.

Már a mozi indításakor szerepelt Ryšavý Boldizsár terveiben, hogy a mozi feletti emeleti részen egy turistapanziót nyisson, 10 kicsi, 2 személyes szobával, közös szociális helyiségekkel. Erre egyelőre nem került sor, viszont az ezzel kapcsolatos munkálatok nem álltak le. Mint mondta, akadtak kisebb-nagyobb szünetek az építkezésben, azonban már nem kell sok a befejezéshez, és reményei szerint jövő tavasszal a Komáromi Napokon már tudnak vendégeket fogadni.

Pénteken szülinap, meglepetésekkel

Augusztus 16-án ünnepli újraindulásának 3. évfordulóját a komáromi Tatra mozi. Egész nap ingyenes filmvetítések lesznek, de több meglepetéssel, kisebb ajándékokkal is kedveskednek a moziba látogatóknak – gyerekek és felnőttek is számíthatnak apró figyelmességre. A filmekre nem lehet előzetesen helyet foglalni, érkezési sorrendben ülhetnek be a nézőtérre az érdeklődők – vagyis érdemes a szokásosnál hamarabb jönni a vetítés előtt, ha valaki nem akar helyhiány miatt lemaradni. Íme a Tatra mozi pénteki, ingyenes műsora:

mozi


Augusztus 16.

10:00 A királynő kutyája – magyar szinkron

12:00 Psie veličenstvo – szlovák szinkron

14:15 Mia és a fehér oroszlán – magyar szinkron

16:30 Mia a biely lev – szlovák szinkron

18:45 Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány – magyar szinkron

21:15 Nyitva – magyar film – eredeti magyar nyelven


Csaba Ádám

Top