Kisebb ipartelep épül Szilason

SZILAS. Folyamatosan fejlődik az alig ötszáz lakost számláló kisközség. A szilasi falunapnak, a halászléfőző versenynek, a lángosfesztiválnak, a retro karneválnak messze jó híre van, s ez elsősorban a jó szervezésnek, az összehangolt csapatmunkának és a helyi emberek vendégszeretetének köszönhető.

Az év elején megszervezték a Retro karnevált, a Kihívás Napját, immáron nyolc csapat részvételével, áprilisban a Tiszta falu – tiszta porta falucsinosítási akciót, augusztusban a nemzetközi tűzoltóversenyt a Polgármester Kupáért. Sikeres volt a halászléfőző verseny augusztus utolsó szombatján, valamint a SZISZETA rendezésében lezajlott nyugdíjas találkozó és nyugdíjasnap.

Tóth Péter Szilas polgármestere

Az év elején meglátogattuk Tóth Péter polgármestert, hogy érdeklődjünk, milyen tervekkel vágnak neki a 2017-es évnek? „Térjünk vissza még az előző évre, hiszen nagy örömünkre tavaly megvalósult a 63/III-as út első szakaszának a leaszfaltozása, valamint sikernek könyveljük el a Virágos Csallóközért verseny harmadik helyét, ami elismerés az egész község számára.

De lássuk az idei terveket. A Környezetvédelmi Minisztérium jóváhagyta a pályázatunkat a gyűjtőudvar kiépítésére 560 ezer euró értékben, beleértve új gépek vásárlását is. Terveink szerint az építkezés 2017 márciusában kezdődik majd el. Továbbá a volt szeméttelep helyén a Condor Invest s.r.o. kisebb ipartelepet épít, mely 20-25 személyt tud majd foglalkoztatni. Az év elején, ha az időjárás is engedi, szeretnénk saját forrásból kicserélni az ablakokat, egyelőre csak a községi hivatalon, és a bejárati ajtókat a hivatalban és a faluházban. Ezzel is megtakarítunk elég tetemes összeget a fűtési költségeken. Természetesen várjuk a pályázataink elbírálását, az óvoda épületének teljes felújítására, a faluban levő járdák, buszmegállók rekonstrukciójára. Egy határon átnyúló pályázat (HU-SK) keretén belül egy új játszóteret szeretnénk kiépíteni. Idén központi szerepet kaphat a szabadtéri színpad megépítése öltözőkkel ellátva a kastélykertben. Erre már nagy szüksége lenne a falunak, mivel a nagyobb volumenű eseményeken bérelt színpaddal működtünk, ami nem kevés anyagi ráfordítással jár. A temetőben is prioritás a halottasház felújítása, ahol a nyílászárók cseréje, a külső festés, a térkövezés és egy urnafal megépítése lenne tervbe véve. Tervek tehát vannak, és ha sikeresek lesznek a pályázataink, nyilvánvalóan ezek nagy része meg is valósul.

Végezetül szeretném megragadni az alkalmat, hogy sikerekben gazdag új évet kívánjak, nemcsak a falu lakosainak, hanem a Delta hetilap minden kedves olvasójának“ – mondta Szilas polgármestere.

Pint Sándor

Top