Bogyarét különdíjas, Szilas bronzérmes

Lezárult ”A virágos Csallóközért” környezetszépítő verseny, melyet a Kukkonia Polgári Társulás második alkalommal hirdette meg. A dunaszerdahelyi járásbeli Kisudvarnok nyert, de járásunk két indulóját is díjazták.

szilas1Szilasi utcakép

A verseny célja egy kulturált, környezetbarát, vendégváró régiókép kialakításának elősegítése volt. A társulás szerette volna, ha a versenyben részt vevő települések önkormányzata, lakossága, civil szervezetei, intézményei és vállalkozásai szépítő munkájukkal jó hírét keltenék a versenyben részt vevő településeknek és ezzel együtt a Csallóköznek is. Úgy vélik, a települések „zöldítése” és „virágosítása” nemcsak javítja a lakosság közérzetét, hanem csökkenti a környezetszennyezés mértékét, és jótékonyan hat a turizmusra, ezzel együtt pedig a régió gazdaságára is.

Idén 4 ezer eurót fordítottak támogatásra, melyet új zöldövezet kialakítására, vagy a már meglévők revitalizációjára, pihenőhelyek kialakítására, bővítésére és a helyi turizmus támogatására költhetnek a települések. A verseny internetes szavazással is bővült, szavazhattak a legszebb településre. 11 település vett részt a versenyben: Szilas, Nyékvárkony, Vásárút, Pozsonyeperjes, Bogyarét, Tárnok, Sárosfa, Medve, Csallóköznádasd, Csiliznyárad, Kisudvarnok.

A verseny során nagyon sok ötletes megoldással találkoztak, a települések is sokkal rendezettebbek voltak mint két éve. A társulás döntése alapján 2016-ban Kisudvarnok végzett az első helyen, második lett Medve és a harmadik helyre három település került: Szilas, Sárosfa és Tárnok. A polgári társulás különdíjjal jutalmazta Bogyarétet, az internetes szavazatok alapján pedig Csiliznyárad lett a nyertes, ők is különdíjban részesültek. A versenyt a Kukkonia Polgári Társulás és a Csallóközi Területi Idegenforgalmi Szövetség finanszírozta.

(dt)

Top