Félrenyomás miatt bukott az új tárgyalási rendKOMÁROM. Az önkormányzat első őszi ülésén csak egy szavazat hiányzott ahhoz, hogy elfogadják a képviselő-testület új tárgyalási rendjét, melynek célja az volt, hogy hatékonyabbá és gyorsabbá tegye a döntéshozatalt. Kiderült, egy képviselő a 7 órás ülés végén rossz szavazógombot nyomott.

testulet1

Feszty Zsolt városi képviselő írásban tájékoztatta a városvezetést, hogy az új tárgyalási rendről való szavazáskor „tévesen és szándékával ellentétesen“ nyomta meg a ‘tartózkodás’ gombot, holott támogatni akarta az ülések menetét meggyorsító javaslatot. Kérdésünkre válaszolva hangsúlyozta, elsősorban saját figyelmetlensége és fáradtsága miatt szavazott rosszul, ám ehhez hozzájárult az is, hogy a testület akkor már 7 órája tanácskozott, ráadásul a végszavazás előtt sorozatban voksoltak módosító javaslatokról, amelyek során szándékosan tartózkodott. Mint mondta, a mellette ülő Ipóth Szilárdnak jelezte is, hogy téves szavazógombot nyomott, azonban a hirtelen kialakuló káoszban, amikor is a képviselők már felálltak helyükről – mivel utolsó szavazásról volt szó –, nem jelezte elég erélyesen, hogy szándékával ellentetésen voksolt. Szavazás előtti felszólalásában egyébként valóban arról beszélt, hogy változást szeretne, mivel az ülések eddigi lefolyása nincs rendben. Leszögezte, nagyon bántja, hogy miatta hiúsult meg az új tárgyalási rend elfogadása. Ezért a képviselő arra kérte a polgármestert és a városvezetést, vizsgálja meg, van-e lehetőség arra, hogy orvosolják tévedését.

Megkerestük a városvezetést is, Stubendek László polgármester nevében asszisztense, Szitás Péter válaszolt a témában. Hangsúlyozta, ha a képviselő azonnal a voksolás után jelezte volna, hogy tévedés történt, akkor lehetett volna új szavazást elrendelni. „Azzal már nehéz bármit is kezdeni, hogy napokkal a szavazás után jelezze bárki is a tévedését. Gondoljunk bele, amennyiben ilyen jellegű panasznak helyt adnánk, úgy a későbbiekben bármilyen szavazás eredménye utólag módosítható lenne, ami teljesen jogszerűtlen“ – mutatott rá. Ugyanakkor hozzátette, a képviselők természetesen beterjeszthetnek új javaslatot is az adott tárgyban, de egyelőre nincs információja arról, hogy bárki is így tenne.

Mivel több olvasónk is kérte, közöljük, melyik képviselő hogyan szavazott, most megtesszük. Támogatták a Vetter János által beterjesztett új tárgyalási rend elfogadását: Bende István, Benyó Zoltán, Bujna Zoltán, Horváth Attila, Ipóth Szilárd, Keszegh Béla, Keszegh Margit, Kiss Péntek József, Kovács Dávid, Rajkó Ferenc, Szénássy Tímea és Vetter János. Nem támogatták, tartózkodtak: Andruskó Imre, Batta György, Feszty Zsolt, Gajdáč Ondrej, Glič Konštantín, Hortai Éva, Knirs Imre, Korpás Péter, Less Károly, Marek Anton, Szabó Béla és Varga Tamás. Mivel a támogatók és ellenzők is 12-en voltak, a tárgyalási rendet nem fogadták el.

(cs)

Top