Virtuálisan látogathatunk a várbaFolyamatban van a komáromi központi erőd teljes virtuális feltérképezése, 3D-s felvételek segítségével. Már most is megtehetjük, hogy a központi erőd egy-két részébe nappalink foteljában ülve lépünk be a korszerű technikának, a világhálónak és Varga Richárdnak köszönhetően. Önerőből megvalósuló, költséges projektről van szó, ezért a készítő minden segítséget és támogatást örömmel fogad.

3D-2

A www.komarno360.sk weboldal segítségével már most bárki beléphet és virtuális sétát tehet a komáromi vár Szent Barbara Lőporraktárában, illetve a vár néhány más részében is, például a Lipót-kapu környékét is bejárhatjuk virtuálisan. Mindez a Cinebase vállalatnak és tulajdonosának, Varga Richárdnak köszönhetően valósult meg.

„Évek óta igyekszem népszerűsíteni a komáromi várat. Kihasználva jó filmes kapcsolataimat, 2014-ben például én ajánlottam egy hollywood-i filmes csapat figyelmébe a központi erődöt helyszínként, végül több jelenetet is itt forgattak (a Legendary Pictures Spectral című sci-fijéről van szó – a szerk.)“ – mondta el kérdésünkre Varga Richárd, aki tavaly fogott bele a komáromi vár virtuális bemutatójának elkészítésébe. „Mivel rendelkezem a szükséges, legmodernebb technológiával, egy Matterport Pro2 3D kamerával, elkezdtük a vár feltérképezését. A lőporraktár virtuális bemutatóját már most megnézheti bárki, ezen kívül néhány más részt is.“

Január eleje óta elérhetőek a világhálón a virtuális várbemutató eddig elkészült részei, ráadásul nemcsak a fenti weboldalukról, hanem a Google Street View szolgáltatatáson keresztül is. Nagy az érdeklődés, az első napokban több ezren nézték meg. Zömében helyiek és régióban élők, de, főként a Google Street View-on keresztül, szerte a nagyvilágból is. Az elkészült 3D-s felvételeket egy amerikai szerverre töltötték fel, az adatfeldolgozás és tárolás viszont komoly költségeket jelent, súlyos eurótízezrekről van szó. Ezért Varga Richárd támogatókat keres, akik le tudnák venni a válláról az anyagi terhek egy részét.

Egyelőre a Pro Castello Comaromiensi civilszervezet állt mellé, elsősorban pályázatírásban tudnak majd segíteni. Gráfel Lajos műemlékvédő, a társulás elnöke szerint az eddigi látogatási adatok egyértelműen mutatják, hogy a virtuális bemutató nagyban hozzájárulhat a komáromi vár népszerűsítéséhez, főként a fiatalabbak körében.

Varga Richárd bízik benne, hogy például a város önkormányzata vagy a régió vállalkozói is felsorakoznak majd a projekt mögé. Szeretné ugyanis folytatni, az egész várat virtuálisan bejárhatóvá tenni, sőt, ha nyílik rá lehetőség, Komárom más műemlékeit, nevezetességeit is feltérképezné.


Nem ez az egyetlen projekt, amely a modern technológia segítségével népszerűsíti a komáromi erődöt. Mint arról nemrégiben beszámoltunk, a Pons Danubii európai együttműködési csoportosulás sikeres pályázata nyomán egy olyan virtuális valóság szoftver készült, amellyel egy virtuális időutazást tehetünk a várban, egy csúcsminőségű VR-szemüveg segítségével: szovjet tankkal és huszárokkal is találkozhatunk. A programot egy mobil pavilon részeként különböző turisztikai vásárokon, kiállításokon, szakmai rendezvényeken szeretnék bemutatni – más népszerűsítő kiadványokkal együtt –, hogy a potenciális turisták kedvet kapjanak ahhoz, hogy a valóságban is felkeressék majd a komáromi várat. A szoftver elérhető lesz a komáromiak számára is: ha nem vásárokon és kiállításokon állítják fel a hordozható pavilont, akkor valószínűleg a felújított lőporraktárban kap helyet.


(csá)

Top