Városi iskolák kontra egyházi iskola

Nem igazán mutatkozik hajlandóság a gútai városi iskolák résézéről, hogy elhelyezzék az intézményeikbe a felújítás előtt alló egyházi iskola diákjait. 

HH7C0652

Ismét feszültség keletkezett a gútai iskolák körül, ugyanis a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont a tervezett őszi átalakítás miatt a várostól kér termeket, amikbe elhelyezhetné a diákokat, valamint az iskolai ügyvitelt. Az egyházi iskolaközpont felső tagozatának tanulói, illetve az iskolai ügyvitel személyzete a Templom tér 32-es irodaépület tíz helyiségében kerülne elhelyezésre. Az ülésen ugyan többen felvetették, a Lidl éppen ezt az épületet szándékozik megvásárolni, és amennyiben az üzlet megköttetik, az egyházi iskolásoknak ismét költözniük kellene, Horváth Árpád polgármester arról biztosította a képviselőket, hogy minden ezzel kapcsolatos problémát megoldanak.

Az alsó tagozatosok elhelyezésére az egyházi iskola 3-4 termet igényelt, azonban ezen kérés teljesítése ellenállásba ütközött. Gőgh Margit, a városi hivatal iskolaügyi osztályának vezetője ismertette, hogy az egyházi tanintézmény óvodásait és alsó tagozatos diákjait az Erdő utca 8-as szám alatt lévő óvodaépület hátsó részében lévő osztályban, illetve az egykori iskolai étkezdéhez tartozó termekben is elhelyezhetnék. Az itt található konyhát, raktárat, illetve két irodahelyiséget ehhez mindenképpen szükséges lenne átalakítani – azonban előfordulhat, hogy a közegészségügyi hivatal az egyik helyiséggel kapcsolatban kifogásokat emel. További lehetőségként felmerült a szabadidőközpont termeinek kölcsönzése, azonban azokat jelenleg a speciális magyar iskola bérli.

A legkézenfekvőbb megoldás viszont az lenne, ha az igényelt tantermeket a két városi magyar iskolában, a Rákócziban, illetve a Corvinban találnák meg. Két-két osztályról lenne szó, azonban mindkét iskola vezetősége úgy nyilatkozott, nincs szabad termük. Horváth Árpád polgármester viszont határozottan kérte, hogy egyezzenek meg az iskolák és találjanak helyet az egyházi iskola diákjainak, hiszen „gútaiak segítenek gútaiakon”.

Kitennék a megtelt táblát

Csütörtöki Erzsébet, a Corvin Mátyás Alapiskola igazgatónője úgy fogalmazott, egyelőre nem tervezik a 2017/2018-as tanévet, azonban ha marad a jelenlegi állapot, azaz tizennyolc osztállyal indulnak, akkor nem tud helyiségeket biztosítani. Csupán az osztott órák tantermeiben lenne hely, de akkor nem tudnak eleget tenni az előírásoknak. Hozzátette, ha mégis kötelezik őt erre, akkor megtalálja a megoldást, ám félő, az nem lesz megfelelő.

Marosi Piroska, a II. Rákóczi Ferenc Alapiskola megbízott igazgatónője elmondta, ugyan az iskolában jelenleg van két üres terem, ugyanakkor ősztől valószínűleg két első és egy nulladik osztály nyílhat, ebben az esetben az egyik terem megtelik. A másikra pedig lényegében reprezentációs célok miatt lenne szükség. Úgy fogalmazott, hogy ezidáig 39 gyermeket írattak be az intézménybe – nyolcuk nulladik osztályban kezdené meg a tanévet, míg a két első osztályba 15, illetve 16 gyermek kerülne.

Madarász Róbert, az önkormányzat mellett működő iskolaügyi bizottság elnöke értetlenségének adott hangot, úgy vélte, megoldhatóak a felvázolt problémák, csak jóindulat szükséges. Utalt rá, kellő számú helyiség áll az iskolák rendelkezésére.

Örömhír nélkül

Tóth Árpád, a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont igazgatóhelyettese elmondta, szeptembertől kezdődik intézményük teljes felújítása, ezért egy évig másutt kell elhelyezniük diákjaikat. Szerinte csupán egy reális lehetőségük van, ha átmenetileg a városi magyar alapiskolákba kerülnek tanulóik. „Senkit sem szeretnénk leterhelni, elsősorban egyenlőséget és együttműködést várunk. Fordított esetben nem haboztunk segíteni, amikor a városi ebédlő felújítása miatt a diákok nálunk étkeztek. Mivel az alapiskola alsó tagozatosairól van szó, akiknek bizonyos igényeik vannak, ezért az alapiskolai intézmények erre a megfelelőek” – mondta az ülésen Tóth Árpád.

A független képviselők közül többen is a segítségnyújtás mellett álltak ki, Németh Iveta úgy fogalmazott, amíg vele nem tárgyalnak erről a kérdésről, addig érdemben nem tud dönteni. Lengyel István emlékeztetett, régebben nem volt gond 1200 diákot is elhelyezni a városi iskolákban, és úgy véli, szükséghelyzetben a szabályok is megkerülhetőek. A városi képviselők végül 11 igen és 3 tartózkodás mellett megszavazták a kérvény problémamentes tételeit – többek között a felső tagozatos diákok Templom téri irodaépületbe költözését –, az alsó tagozatosokat érintő kérdés azonban nyitva maradt, azzal a soron következő önkormányzati ülésen foglalkoznak újra.

Gútán tavaly tavasszal alakult ki feszültség az alapiskolák körül, amikor annak érdekében, hogy a városi iskolák között arányosabban osztódjanak el a tanulók, az önkormányzat határozatban szabta meg, hogy mindkét intézmény 2-2 első osztályt nyithat. Idén télen tovább nőtt a feszültség az iskolaügyben, amihez hozzájárult az is, hogy a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont 1,8 millió eurós támogatást kapott a magyar kormánytól felújításra, ami nyilván vonzóbbá teszi majd az iskolát. A csökkenő diáklétszám ugyancsak érzékenyen érinti a gútai iskolákat, emiatt a városvezetés által kinevezett munkacsoport a két városi magyar iskola összevonását javasolta. Ez a kezdeményezés elemi erejű ellenállást szült, aminek következtében leváltották a Rákóczi iskola igazgatónőjét. A gondok azonban tovább gyűrűznek, most egy újabb fejezet került napirendre.

Borka Roland
Fűri Gábor felvétele

Top