Valami elkezdődött

Komárom egyik kitörési pontja a turizmus lehet – hallhattuk eleget az elmúlt években. Tavaly, a kampány során a munkahelyteremtés mellett szinte minden polgármesterjelölt a turisták régióba csábításának fontosságát hangsúlyozta. De történtek-e előrelépések a turizmus terén az elmúlt fél évben, és mi várható a közeljövőben?

Egyre többen ismerik fel, hogy a turizmus fellendítése terén van keresnivalója régiónknak. Térségünk adottságai kimagaslóak ezen a téren, de ezeket ki is kell aknázni, olyan szolgáltatásokat nyújtani, körülményeket biztosítani a régiónkba érkezőknek, hogy ne csak átutazzanak, de hosszabb ideig is találjanak élményeket biztosító programokat, miközben a hétköznapi igényeiket is ki tudják elégíteni.

De történt-e valamilyen előrelépés a turizmus terén Komáromban az elmúlt hónapokban, és mi várható? A téma kapcsán Keszegh Béla alpolgármesterrel, Kovács Dáviddal, a városi idegenforgalmi bizottság vezetőjével, Bara Zoltánnal, a Pons Danubii EGTC igazgatójával is beszélgettünk, de a turistákat kiszolgáló Komáromi Információs Központot (KIK) is felkerestük.

20150713_132025

Hajós turisták

Az elmúlt hónapokban több kisebb turisztikai fejlesztés is megvalósult Komáromban, néhány pedig még a nyár folyamán zárul. „Alapvetően két turistacsoportot céloztunk meg, egyrészt a Komáromban megálló nagy kirándulóhajók utasait, másrészt a kerékpáros turistákat” – mutatott rá az alpolgármester.

Jelenleg hetente két kirándulóhajó köt ki Észak-Komáromban, a Duna-parton, egy-egy hajóval több száz turista lép partra. Ők alapvetően a belvárosban tennének egy sétát, ezért a városvezetés arra összpontosít, hogy a kikötőből a központba vezető útvonal környékét viszonylag kevés pénzből megvalósuló kisebb felújításokkal minél kellemesebbé tegye. A városvezetés már felvette a kapcsolatot a hajóutakat szervező egyik pozsonyi irodával, azt tudakolva, a turisták visszajelzései alapján miben kellene fejlődnie a városnak? Viszonylag hétköznapi dolgok szerepeltek a kívánságlistán: tiszta toalettek, rendezett környék, szuvenírboltok, színvonalas tájékoztatás. Ebbe az irányba mutatnak a fejlesztések is. Jelenleg már méltó körülmények között üzemelnek a nyilvános toalettek az Erzsébet-híd lábánál és a Tiszti Pavilon udvarán lévő szabadtéri színpadnál, felújítottak egyes járdaszakaszokat, kicsinosítottak néhány épületet a Klapka téren (már „csak” a Poliklinikával kellene valamit kezdeni), eltakarították az illegális plakátokat, a hajléktalanokat kitessékelték a parkokból – legutóbb a Lehár parkban történt ilyen intézkedés. Hamarosan új padokat helyeznek ki az egész belvárosban, de két új emléktárgyakat árusító bolt is nyílik a belvárosban, az egyikben például régiós bor- és édességkülönlegességeket is lehet majd kapni. Keszegh Béla megjegyezte, a városi hivatalban hamarosan külön referenst bíznak meg a turisztikát érintő ügyekkel.

lehar

Nagyon fontos a turisták megfelelő tájékoztatása is. Ezért a partra lépő látogatókat már egy új tájékoztató tábla fogadja, amely immár nem olyan haszontalan információkat közöl, hogy hány kilométerre van Moszkva, hanem arról tájékoztat, hogy a város idegenforgalmi nevezetességei merre találhatók – a GPS koordinátákat is elérhetők. A napokban 50 ezer szórólap is elkészül, mely célzottan szólítja meg az egyes turistacsoportokat. Külön német és angol nyelvű, térképes szórólapot kapnak a hajóval érkezők, melyet még a megérkezés előtt kézhez kapnak, más jellegű reklámanyaggal szólítják meg a pati és nagymegyeri fürdővendégeket, de a magyar turistáknak is speciális szórólap készül, mely elsősorban a város történelmi örökségét domborítja ki. Régiós gasztrokiadvány és kerékpáros tájékoztató is rendelkezésre áll.

DSC_0937

Már jelenleg is több turisztikai információs anyag érhető el a Komáromi Információs Központban (KIK), mely a Klapka téren működik. Két csinos hölgy szolgálja ki a városba látogatókat, 4 nyelven – magyarul, szlovákul, angolul és németül, emléktárgyak és Komárommal kapcsolatos könyvek is vásárolhatók, tandemkerékpárok és roller bérelhető ingyen, de számítógép és nethozzáférés is biztosított a betérők számára.

Kerékpáron érkezők

De térjünk rá a kerékpáros turistákra, akiknek száma folyamatosan emelkedik, köszönhetően a bővülő kerékpárút-hálózatnak. Járásunkban jelenleg több mint 50 km elkülönített – tehát nem az út szélére felfestett – kerékpárút van, ilyen hosszúságú szakaszok egyetlen más régióban sem találhatók Szlovákiában. Néhány éven belül akár a Komáromot Csicsóval és Karvát Párkánnyal összekötő hiányzó szakaszok is megépülhetnek, a tervek ugyanis már készülnek a Vág-Duna-Ipoly regionális társulás sikeres pályázatának köszönhetően.

Mint azt Bara Zoltántól megtudtuk, a Pons Danubii EGTC júliusban több bicikliutas pályázatot is benyújt: egyrészt a Komárom-Martos-Ógyalla-Érsekújvár kerékpárút terveinek elkészítésére, de a Komáromon belül haladó kerékpárutakra is, mellyel össze akarják kötni a már meglévő, város széli szakaszokat. Utóbbi esetben alapvetően nem új építésű bicikliutakról van szó – erre sok helyen nem is lenne lehetőség –, hanem közlekedési táblákkal, felfestésekkel különítenének el utakat a bringásoknak. A Vág-híd lábától egészen az Erzsébet-hídig, többnyire a széles járdák egy részén kapnának helyet a kerékpársávok. Egy harmadik pályázatot is benyújtanak az Interreg uniós program keretében: holland, olasz, lett és ír partnerekkel közösen a vízparti turizmus fejlesztésére próbálnak támogatást szerezni.

Hamarosan tehát még több kerékpáros turista érkezhet, az ő igényeik kielégítésére is számos szolgáltatás épülhet. Komáromban már megszavazták a képviselők, hogy 10 ezer euróból kerékpárparkolók épüljenek a városban, de például nemrégiben biciklibaráttá alakították a Panoráma hotelt és a városi kempinget is.

20140828_185236

Néhányan már jelezték, kifejezetten a kerékpárosok kiszolgálását célzó vállalkozást indítanának, de például a szuvenírboltok nyitása is arról tanúskodik, hogy a helyi vállalkozók kezdik felismerni a turizmus fellendítésében rejlő lehetőségeket. Azt azonban szinte mindenki hangsúlyozta, hogy a vállalkozók még aktívabb részvétele kell ahhoz, hogy még több színvonalas szolgáltatást kapjanak az idelátogatók. A települések és vállalkozók összefogása egyértelmű előnnyel jár, a közös régiós tájékoztatók, kampányok az egész régió turizmusát fellendíthetik.

Állami támogatások is érkezhetnek

A közös fellépést segítheti elő az is, hogy az ősz folyamán – amennyiben egyik résztvevő sem lép vissza – megalakulhat a régió turisztikai szervezete, az ún. Turisztikai Desztinációs Menedzsment (TDM). Jelen állás szerint a komáromi és párkányi térséget fedné le, a két városon kívül a Hídverő Társulás 13 szlovákiai községe, továbbá vállalkozói szubjektumok lennének az alapítók. Ez a szervezet a régiós turisztikai együttműködés motorja lehet, közös márkát lehet kialakítani, a vállalkozók bevonásával kiaknázni a régió adottságait: a fürdőket, a Dunát, a borászati hagyományokat, helyi különlegességeket, kerékpárutakat. Ugyanilyen fontos, hogy 2017-től végre állami pénzeket is le lehetne hívni turizmusfejlesztésre, amire eddig nem volt lehetőség, mivel támogatásokra csak a TDM-ek pályázhattak, és régiónkban ilyen eddig nem volt. Ennek oka egyébként az, hogy Párkány nélkül nem volt lehetséges a szervezet megalapítása, és a kisváros korábban elzárkózott a részvételtől.

DSC_0922

Történtek tehát lépések a turizmus fellendítése érdekében, körvonalazódik egy koncepció, bár bőven akad még tennivaló. El kell dönteni például, hogy továbbra is inkább népfürdő jellegű maradjon-e a komáromi strand, belevág-e város, netán egy vállalkozó egy nagyszabású turisztikai projektbe? Folytatni kell a járdák felújítását, a turisztikai jelentőségű helyek rendbetételét. Komáromban hiány van nagy kapacitású szálláshelyekből, mely a konferenciaturizmust is segíthetné, de például több látogató kifogásolja, hogy nincs lehetőség sétahajózásra, ahogy az is üdvözölnék, ha a központi erőd látogatására még gyakrabban nyílna lehetőség, és nem csak naponta 3-szor indulna csoportos idegenvezetés.

Ezek orvoslása időbe telik, némelyik kevesebb pénzből is megoldható, és már ezek is hozhatnak eredményt. 2013-ban 13 ezer éjszakát töltöttek el a turisták Komáromban, míg tavaly már 20 ezerre nőtt a vendégéjszakák száma. Kovács Dávid elmondta, ő akkor lenne elégedett, ha pár éven belül sikerülne megduplázni a Komáromban éjszakázó turisták számát.

Csaba Ádám

Top