Több a magyar elsős Komáromban

Április végével járásunkban is lezárulnak az alapiskolai beiratkozások. Komáromban összesen 368 gyermeket írattak be az első osztályba. A városban rég nem jelentkezett ennyi elsős magyar iskolába, mint most – idén is a Munka Utcai Alapiskola volt a legnépszerűbb intézmény. 

A komáromi alapiskolák mindegyikébe idén is egyazon időpontban vihették a szülők beíratni gyermekeiket. A tavalyihoz képest ugyan nem változtak jelentősen a beiratkozási adatok a városban, mégis bizakodásra ad okot, hogy az elmúlt tíz évben most íratták be a legtöbb elsőst magyar iskolába. Némiképp változott azonban a magyar és szlovák iskolák közötti arány: idén összesen 237-en jelentkeztek magyar tannyelvű intézménybe, szlovák iskolába 131-en – előbbi esetében növekedés, utóbbi esetében csökkenés tapasztalható az egy évvel ezelőtti adathoz képest. A jelenlegi számok azonban egyelőre csak előzetes adatoknak tekinthetőek, a szeptemberi iskolakezdésig még nagy eséllyel módosulhatnak. Minden évben előfordul ugyanis olyan, hogy egyes gyermekeket egyszerre több iskolába is beíratnak, de a halasztók száma is módosíthat a végleges adaton. Akadnak olyan szülők is, akik valamilyen okból elmulasztják beíratni csemetéjüket és csak később teszik meg, ez is változtathat a végső számon.

Layout 1Kattintással nagyítható!

Komáromban a legtöbb szülő idén is a Munka Utcai Alapiskolát választotta gyermekének, itt 81 csöppség kezdheti meg a tanulmányait. A második legnépszerűbb iskola az Eötvös Utcai Alapiskola, a harmadik pedig nagy meglepetésre a Határőr Utcai Alapiskola, amely kiugróan jól teljesített az elmúlt évekhez képest, amikor itt volt a legalacsonyabb a diáklétszám. Arra, hogy a városi fenntartású iskolák végül hány első osztályt indíthatnak, még a képviselő-testületnek is rá kell bólintania.

Gútán is maradt a trend

A városban idén a Corvin Mátyás Alapiskola volt a legnépszerűbb a szülők szemében, ahová 56 gyermeket írattak be, tavaly ennél valamivel többet, 59-et. A II. Rákóczi Ferenc Alapiskolában jelen állás szerint 14 gyermek kezdheti meg a tanévet a tavalyi 27 kisdiákhoz képest. A Nagyboldogasszony Egyházi Alapiskolába 24 gyermek jelentkezett, kétszer annyian, mint tavaly. Míg a város egyetlen szlovák tannyelvű intézményébe, a Ján Amos Komenský Alapiskolába 35 csemetét írattak be, ugyanannyit, mint tavaly. Gútán tehát 94 elsőst magyar tanítási nyelvű, 35-öt pedig idén is szlovák tannyelvű alapiskolába írattak be, de már most biztos, hogy néhány diák esetében halasztást javasolnak.

Ógyallán ebben az évben is a szlovák iskolát választották többen: a Konkoly-Thege téri iskolában 45 gyermek kezdheti meg a tanévet, míg a Feszty Árpád Alapiskolában 35 gyermek. Kocskovics Gabriella, az ógyallai tanügyi hivatal vezetője az adatokkal összefüggésben szintén felhívta a figyelmet rá, azt, hogy ebből mennyi lesz a tényleges elsős, a nulladikos és az, aki 1 év halasztást kap, még nem lehet tudni, arról az iskolaigazgatók döntenek a szülők által benyújtott kérvények, az orvosi dokumentációk alapján.

Sztankó Annamária

Top