Szupermodern belgyógyászat

Komárom. Múlt csütörtökön ünnepélyesen átadták a komáromi kórház teljesen felújított belgyógyászati pavilonját. Közel 5,2 millió euróba került a fejlesztés, a körülmények egy nyugat-európai kórházhoz hasonlóak a négyemeletes épületben. A belgyógyászaton kívül itt kap helyet az idősgondozó és a neurológiai osztály is. Nem mindennap történik ilyen magas színvonalú beruházás az egészségügyben.

_DSC7858

Az ünnepélyes átadón Andrea Kalavská egészségügyi miniszter is részt vett. Beszédében kiemelte, Szlovákiában jó minőségű az egészségügyi ellátás, annak ellenére, hogy a külsőségek nem ezt sugallják. „Komáromban most a külső megjelenés is igazodik a minőségi egészségügyi ellátáshoz, a belgyógyászati pavilon kívül-belül megújult, új felszereléseket kapott“ – fogalmazott a miniszter.

SONY DSC

A beruházás teljes költsége csaknem 5,2 millió euró, ennek nagyobb részét a komáromi kórházat működtető Agel csoport fedezte, de a kórház ingatlanainak tulajdonosa, Nyitra Megye Önkormányzata is hozzájárult a fejlesztéshez 875 ezer euróval. Az épület rekonstrukciója 4,6 millióba került, 662 ezret műszaki-egészségügyi eszközökre és gépekre költöttek, míg a kórtermek berendezése 200 ezer eurót emésztett fel.

korhaz_jo

A felújítás magába foglalta az ajtók, ablakok cseréjét, az épület hőszigetelését, az elektromos vezetékek teljes cseréjét, új padlózatot, hőszabályozást, klimatizáció kiépítését. Az összes helyiség teljesen megújult, a betegeket szolgáló szobák, kórtermek, a sürgősségi felvétel, a rendelők, az orvosok és nővérek szobái, a szociális helyiségek. Minden szobához külön fürdőszoba tartozik. Egy elektronikus információs rendszer is segíti a betegek tájékozódását, nagy méretű képernyők segítségével.

SONY DSC

A megújult pavilonban a belgyógyászaton kívül az idősgondozó (geriátria) és a neurológiai osztály kap helyet. A földszinten lesznek a szakrendelők, a négy emeleten pedig a fekvőbetegrészlegek. Összesen 128 kórházi férőhelyet alakítottak ki az épületben – ezen belül az intenzív osztályon 10 ágy található. A várakozások szerint havonta több mint 400 beteget látnak majd el a belgyógyászati pavilonban, a korábban megszokotthoz képest sokkal komfortosabb körülmények között. Az egyes osztályok és rendelők néhány hét alatt, fokozatosan költöznek be az épületbe – tájékoztatott Miroslav Jaška kórházigazgató, aki szerint a belgyógyászati pavilon jelenleg minden tekintetben megfelel a 21. századi elvárásoknak.

SONY DSC

Michal Pišoja, az Agel SK igazgatótanácsának elnöke úgy vélte, a komáromi kórház csoportjuk legdinamikusabban fejlődő egészségügyi intézménye. Emlékeztetett arra, hogy tavaly év végén üzembe helyezték a világviszonylatban is korszerű, CT-szimulátorral ellátott lineáris részecskegyorsító berendezést.

IMG_1090

Bastrnák Tibor, a parlament egészségügyi bizottságának alelnöke az átadó után arról beszélt újságíróknak, hogy hamarosan egy újabb, 11,2 millió eurós beruházás is megvalósulhat a komáromi kórházban, aminek nagyobb részét uniós forrásból fedeznék. Összekötik a sebészeti és a most átadott belgyógyászati pavilont, teljesen új sürgősségi felvételi részleget, valamint három új műtőt is kialakítanak – számolt be a képviselő, hozzátéve, sokat tett azért, hogy ez a fejlesztés is megvalósuljon.

61840468_2655386561202580_484631203303915520_nHol a magyar felirat?

Egy tényleg nagyon komoly fejlesztés valósult meg a komáromi kórházban, ezért talán még fájóbb, hogy egy apró, de fontos dologról megfeledkezett a beruházó. Néhány táblácskát leszámítva nincs magyar felirat a négyemeletes épületben, még a veszélyre figyelmeztető feliratok is csak szlovák nyelvűek.

felirat

Farkas Iván, az MKP megyei képviselőcsoportjának vezetője szóvá is tette a hiányosságot. „Javasolni fogjuk, hogy a kórházi ingatlanok tulajdonosa, Nyitra megye szorgalmazza, hogy a kétnyelvű városban és régióban a kórházi ingatlanok bérlője, a kórház üzemeltetője tartsa be a kisebbségi nyelvekről szóló törvény rendelkezéseit“ – szögezte le a megyei képviselő, rámutatva, Komárom magyar ajkú lakossága jóval túlszárnyalja a törvény által megszabott alsó, 20 százalékos határt. Ha viszont a komáromiak nem fogják megkövetelni a kétnyelvűséget, néhány évtizeden belül közelebb kerülnek a 20 százalékos alsó határhoz, vélekedett Farkas Iván, aki egyúttal bírálta Bastrnák Tibort, amiért a „Felvidék fővárosának“ egykori polgármestere egyetlen szót sem szólt magyarul a komáromi átadón.

Miroslav Jaška kórházigazgató mindenesetre megígérte, rövid időn belül pótolják a hiányosságot, lesznek magyar feliratok is.Csaba Ádám

(Cikkünk a Delta június 4-i számában jelent meg.)

Top