Szolgálatban karácsonykor

Karácsonykor fát díszítünk, halászlét, káposztalevest, pontyot vagy éppen majonézes krumplisalátát eszünk, megajándékozzuk egymást, teletömjük magunkat süteménnyel. De vannak, akik dolgoznak, a mentősök, rendőrök és tűzoltók az ünnepek alatt sem pihennek. De hogyan telik a karácsony szolgálat közben? Utánajártunk.

Szenteste és a többi ünnepnapon is a szokásos mederben zajlik az élet a komáromi rendőrségen, tűzoltóságon és mentőállomáson. Ha kell, beavatkoznak, tüzet oltanak, békítenek, életet és vagyont mentenek. Mégsem teljesen ugyanaz a karácsonyi szolgálat, mint máskor – amikor nincs riasztás, az ünnepi hangulat is visszaköszön, és a mentősöket, rendőröket, tűzoltókat is várja az otthon melege, a család és a karácsonyfa.

Az állomáson

A mentőszolgálat karácsonykor is a megszokott üzemmódban működik, 24 órán keresztül elérhetőek, a mentősök 12 órás műszakokban váltják egymást. Bár ezek kivételes napok az ünnepi hangulatot tekintve, a munkavégzés szempontjából nincs nagy különbség egy átlagos naphoz viszonyítva. Minden percben készek arra, hogy baj esetén segítsenek. Talán csak annyiban különböznek ezek a napok, hogy az egészségügyi dolgozók családjaik nélkül töltik az ünnepeket.

DSC_0066-e1429514096576

„A mentős is ember, akinek családja, gyermekei vannak, akikkel együtt szeretné kinyitni az ajándékokat Szenteste. Mivel 12 óránként váltjuk egymást, azok, akik majd az esti műszakot kezdik, már délután otthon karácsonyoznak a családdal. A szolgálatot teljesítő mentősökkel pedig az állomáson – ha éppen nincs bejelentés – közösen leülünk egy asztalhoz és az otthonról hozott csemegéket megosztjuk egymással. Néha az ebéd, vagy a vacsora kitolódik, mert elszólít minket a munka, de az ünnepekkor mindig találunk időt, hogy megterítsük az ünnepi asztalt és kicsit elbeszélgessünk. Felállítunk egy karácsonyfát is a mentőállomáson, hogy akik szolgálatban vannak, azok is átérezhessék az ünnep hangulatát“ – mondta Bozsaky Csaba, a ZaMED mentőszolgálat igazgatóhelyettese.

Magányos emberekhez hívják őket

A karácsonyi ünnepek nagy hatással vannak a lelki egyensúlyra, ebben az időben az ember jobban átérzi a magányt, a különlétet a családtól. Sokan egyedül töltik az ünnepeket, mert nincs senkijük, vagy mert a családjuk elhagyta őket, esetleg gyermekeik családjaikkal messze élnek és az ünnepekre sem tudnak hazautazni. Leggyakrabban magányos embe­rekhez hívják a mentősöket, mivel egy labilis ember hamarabb sebesíti meg önmagát. Vannak öngyilkossági kísérletek is, de szerencsére nem olyan sok.

„Az ünnepek alatt előfordul, hogy egy beteg egészségi állapota hirtelen leromlik, baleset történik, gyermekek születnek, vagy éppen egy halálesethez kell kivonulni. Ebben az időszakban a lelkileg meggyengült emberek ellátásánál fontos az emberi hozzáállás, ami elengedhetetlen az egészségügyi dolgozók munkájában“ – hangsúlyozta a mentős.

DSC_1469

„Ebben az időszakban vannak tipikus balesetek is – amikor a családfő baltával megsebesíti a kezét a karácsonyfa törzsének faragása közben, vagy amikor az édesanya az ünnepi vacsora készítése közben megégeti magát a forró olajjal. Az ünnepek további napjaiban a mentősöket leggyakrabban gyomorbántalmakhoz hívják, amelyek lehetnek a „túlevés“ tünetei, de más betegségek előjelei is. Sajnos, az alkohol is gyakori probléma, előfordulnak közúti balesetek ittas vezetés miatt, de gyakori az is, amikor valaki otthon szenved sérüléseket a túl sok ital miatt. Van, hogy fagyási tünetek miatt kell kivonulnunk, elsősorban hajléktalanokhoz“ – sorolta Bozsaky Csaba.

A laktanyában

Járásunk két városában, Komáromban és Gútán található tűzoltóság. A két laktanyában összesen 42 hivatásos lánglovag dolgozik három műszakban, 24 órás szolgálatban – ez az ünnepek alatt sincs másképp.

DSCF1245-e1438586816898

„Egy átlagos reggel 7 órakor kezdődik, amikor minden tűzoltó a szolgálatátadásra vár, az újonnan belépő csapat teljes felszereltséggel, kivonuló ruhában sorakozik fel. Tájékoztatják egymást az előző nap eseményeiről. Napközben, a tévhittel ellentétben, nem várakoznak tétlenül a bevetés pillanatára, hanem napi feladataikat végzik el. A napirend szerint délelőtt az elméletet frissítik fel előadásokon, itt ismerkednek meg a pontos előírásokkal is. Ebéd után többnyire gyakorlati bemutatójuk van, a délutáni órákban viszont az állóképességük szinten tartása és javítása érdekében kötelezően sportolnak. Az esti órákban a feladatokat értékelik újra, majd 10 órától reggelig készültségi állapotban várakoznak a laktanyában. Ez karácsony napján sincs másképp, hiszen a riasztás után egy perccel már ki is kell vonulniuk“ – mondta el lapunknak Tánczos Petr, tűzoltóparancsnok.

A szolgálat 24 órája alatt a tűzoltók nem hagyhatják el a laktanyát, csak akkor, ha bevetésre indulnak. „Pár éve vezettük be, hogy a karácsony napján dolgozó kollégák finom ünnepi ebédet főznek, feldíszitik a karácsonyfát és a konyhát is ünnepi díszbe öltöztetik. Ekkor bejövök hozzájuk délben, egy kicsit elbeszélgetünk elfogyasztjuk a karácsonyi menüt, majd a gútai kollégákat is meglátogatom a laktanyában. Próbálunk egy kis ünnepi hangulatot varázsolni, hiszen a kollégák már szinte családtagoknak számítanak“ – mesélte a tűzoltóparancsnok.

DSC_1010-e1438586559222

Égő fát régen oltottak

Milyen esetekhez vonulnak ki a tűzoltók az ünnepek alatt? „2017-ben két tűzeset volt, valamint négy közúti balesetnél segítettünk. 2016-ban öt tűzeset történt karácsony környékén, ekkor két balesethez vonultunk ki. Három éve pedig két közúti balesetnél mentettünk, míg három tűzeset történt. Égő karácsonyfához régen kellett kivonulnunk“ – válaszolt Tánczos Petr, majd így folytatta: „Ebben az időszakban egyre több gyertyát gyújtunk meg, legyen szó adventi koszorúról vagy illatgyertyáról. Ezért szeretném felhívni az emberek figyelmét, hogy a baj könnyen megtörténhet, így nagyon körültekintően bánjanak a gyertyákkal, ne hagyják őrizetlenül. Ugyanez vonatkozik a kemény tüzelésű kályhákra, kandallókra.“

A kapitányságon

A Komáromi Járási Rendőrkapitányság alá 5 rendőrőrs tartozik – Komárom, Gúta, Ógyalla, Bátorkeszi és Nemesócsa –, ahol több mint kétszáz rendőr teljesít szolgálatot, húsz százalékuk nő.

higany

December 24-én reggel a rendőrkapitányságon ugyanúgy indul a nap, mint bármely más munkanapon. Reggel fél nyolckor váltják le az éjjeli műszakban szolgáló kollégákat. Leellenőrzik felszereléseiket, átbeszélik az éjjel történteket, jön az eligazítás, kiosztják az aznapi feladatokat. Majd kezdődhet a nappali műszak.

Vannak rendőrök, akik a bejelentések felvételét végzik el, vannak akik az utcán teljesítenek szolgálatot. Alapfeladat az emberek biztonságának és az értékeinknek a megvédése, de természetesen a rendőri munka része a bűncselekmények, kihágások elkövetőinek felderítése, a közúti közlekedés biztonságának fenntartása, sőt, mivel Komárom határváros, az országhatár védelme. Nincs ez másként karácsonykor sem, a szolgálat olyan, mint egy általános munkanapon.

„Nincs karácsonyfa, ajándékozás, ünnepi ebéd a rendőrségen, hiszen a kollégák járőröznek a város utcáin és a bejelentések után kivonulnak a tett helyszínére“ – mondta Dragúň Dušan járási rendőrparancsnok. Kérdésünkre, hogy az ünnepek alatt a bűnözők mennyire aktívak, így válaszolt: „Ebben az időszakban, mivel a legtöbben otthon tartózkodnak, kevesebb lakásbetörés történik. A nyári szünetben ez sokkal veszélyesebb.“

IMG_1007

Bántalmazás, baleset, öngyilkosság

„A család otthon készülődik az ünnepekre, mindenki egy kicsit ingerültebb ebben az időszakban. Egy rosszul irányzott mondat feszültséget generálhat. Az ünnepi készülődés alatt gyakoriak a veszekedések, az indulatos viták. Ilyen esetekhez is gyakran kihívják a rendőröket az ünnepek alatt“ – mondta Dragúň Dušan.

Sajnos minden évben történnek egy családi veszekedésnél tragikusabb események is az ünnepek alatt. 2014-ben, közvetlenül karácsony után történt tragikus közúti baleset Tany község közelében. Egy 4 tagú család utazott autójukkal, a kocsi megcsúszott, és összeütköztek a velük szemben érkező személyautóval. A hátsó ülésen ülő édesanya és fiatalabb lánya az éle­tüket vesztették.

2015-ben Gútán Szenteste napján holtan találtak otthonában egy fiatalembert – a nyomozás kiderítette, a férfi önkezűleg végzett magával.

A 2016-os évben a Szent András Bazilikába törtek be december 23-án. Az elkövető a templomban lévő szekrényekből kidobálta a ruhákat, letörte az egyik keresztet, valamint a persely tartalmát is kifosztotta – tettével 1040 eurós kárt okozott. Másnap Perbete község határába kellett kivonulniuk a rend őreinek. Szemtanúk egy nőt láttak a vasúti síneken sétálni, aki nem reagált a közeledő vonat hangjelzéseire. A szerelvény elgázolta, sérüléseibe belehalt.

Tavaly pedig egy édesanya két kiskorú gyermekét bántalmazta Bátorkeszin. Ittasan verte, rugdosta őket. A rendőröknek kellett beavatkozniuk.

Életmentő telefonhívások

lekisegely

Évről évre előfordul, hogy borzalmas dolgok árnyékolják be az év legjobban várt ünnepét. Talán a legszomorúbb, amikor valaki öngyilkosságot kísérel meg, hiszen ezt lehetne a legkönnyebben megakadályozni, a karácsonyi depresszió leküzdésében tudnak a legtöbbet segíteni a családtagok, barátok. Fontos, hogy észrevegyék a problémát, és merjenek szakemberhez fordulni, hogy az esetleges tragédia megelőzhető legyen. De akár egy telefonhívás is életmentő lehet: a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat két éve működik, a 0918-500-333 vagy 0904-500-338 éjjel-nappal hívható telefonszámon magyarul is fogadják a hívásokat.

A mentősök, tűzoltók és rendőrök vezetői is hangsúlyozták, minden percben készen állnak arra, hogy segítsenek, még karácsonykor is. Ha szükséges, ne habozzon, hívja a 112-es segélyhívó vonalat! „Munkatársaink, kollégáink nevében is kellemes, békés és boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk, és azt, hogy ezekben a napokban ne legyen szükségük ránk!“ – üzente régiónk lakosainak Bozsaky Csaba, a mentőszolgálat igazgatóhelyettese, akinek jókívánságaihoz a rendőrség és a tűzoltóság parancsnoka is csatlakozott.

Szénássy Tímea

Top