Sikeres pályázatok kellenekA Pati-csatorna bal partján, az Öreg-Zsitva torkolata közelében fekvő 285 lakosú Virt természetes adottságai, a táj, a vizek és az emberi magatartás vonzóvá tehetné a községet, amely jelenleg csak a túlélésre rendelkezett be. Sikeres pályázatokkal építenék a szebb jövőt.

Virt 005

Befejezés előtt a halottasház előtti tetőszerkezet

Virt korábban Dunaradvány része volt, csak 1990-ben lett önálló község. A helyiek ma újra büszkék arra, hogy virtieknek tekinthetik magukat.
A falu életében az elmúlt év egyik legsikeresebb rendezvénye volt, amikor a 10 éves múltra visszatekintő kapcsolat megpecsételéseként testvértelepülési szerződést kötött Virt és Balatonudvari. A Virtfeszt keretében a két falu polgármestere, Kovács János és Szabó László jelképesen adták át egymásnak községeik kulcsát. Az együttműködésnek már anyagi vonzata is volt, hiszen a tavaly megrendezett első Virtfesztet az Európai Bizottság támogatásával sikerült megrendezni. Virt már hét éve helyet ad a zenekarok találkozójának, a tavalyi rendezvényhez pedig csatlakozott az erdélyi Aranyosegerbegy, valamint a csehországi Polná település is, így a Zsitva partján valódi színes folklórünnepség zajlott. Szeretnének hagyományt teremteni, és idén még magasabb színvonalon rendeznék meg a Virtfesztet.
Amikor a község polgármesterét, Kovács Jánost az idei év feladatairól kérdeztük, válaszát két részre osztotta. Az önerős program keretében szükség lesz önkéntes temetőgondnoki szolgálat létrehozására. A halottasház tetőszerkezetét le szeretnék szigetelni, a ravatalozó előtti részt befejezni, a halottasház belsejét pedig felújítani, de a temető járdáinak felújítására is megérett az idő. Továbbra is fokozott figyelmet szentelnek a község közterületei gondozásának, szükség lenne a közvilágítás karbantartására is. Fel szeretnék újítani az utcanév táblákat, a templomi harangot automatizálni.
„Előreláthatólag ezeket a feladatokat kisebb ráfordítással, közmunkásainkkal, nagyobb anyagi megterhelés nélkül meg tudjuk valósítani” – mondta a polgármester. „Viszont a távlati terveinkben olyan falufejlesztési elképzelések is szerepelnek, amelyeket csak sikeres pályázat útján tudnánk megvalósítani. Ilyen a hangosbemondó felújítása, nyílászárók cseréje a halottasházban és a kültéri vakolat felújítása. Nagy szükség lenne a községi hivatal és az óvoda felújítására is. Itt szükség lenne a fűtés modernizálására, nyílászárók cseréjére és hőszigetelésre. Igény lenne egy urnafal létrehozására a temetőben. Szeretnénk a falu elején és végén új, fából készült, mutatós táblákat kihelyezni. A sokat emlegetett vidéki turizmushoz itt szinte minden megtalálható. A termálvízforrások mellett a falu alatt húzódik a régi Zsitva-meder, ahol a horgászat mellett lehetőség nyílna számos egyéb vízi sport űzésére is. A rendezett és tiszta vizű Zsitva-torkolat rengeteg embert vonzana. Nem beszélve arról, hogy a Mária Valéria-híd megnyitása karnyújtásnyi közelségbe hozta Budapestet is. Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a község közigazgatási övezetében két nyaralótelepet is találunk, az egyiket a Zsitva partján, a másikat pedig a Cinkót-hegyen, telepített szőlővel és borházakkal. Mivel a község infrastrukturálisan gyakorlatilag rendezett, a községi vezetés feladata a turizmus beindítása. Ha ez a lehetőség kimarad, a község a hanyatlás útjára lép, mert a faluban munkalehetőség nincs. Máig nagyon sok fiatal éppen munka után költözött el a faluból, jelenleg a lakosság mintegy harmada nyugdíjas korú. Céljaink elérése érdekében a Zsitva-parton egy szabadidőparkot szeretnénk létrehozni. Kitakarítjuk a partszakaszt, hogy alkalmas legyen a fürdésre, főzőhelyeket alakítunk ki mellette, a gyermekek részére mászókát, csúszdát, hintát építünk” – zárta tájékoztatását a polgármester.
A község továbbra is a természeti kincsekre próbálja alapozni jövőjét. Szerény költségvetésük mellett továbbra is a pályázatok sikerében bíznak, hiszen ez az egyedüli záloga annak, hogy tervezett feladataikat maradéktalanul meg tudják valósítani.
Kép és szöveg: miriák

Top