Semmelweis Ignác előtt tisztelegtek Komáromban

KOMÁROM. Felavatták múlt szombaton a kétszáz éve született Semmelweis Ignác, az anyák megmentője mellszobrát. A most újuló Petőfi utcai egészségközpont, amely előtt áll, felvette a világhírű orvos nevét.

SONY DSC

„Semmelweis méltán lehet a magyar tudomány és kultúra hírnöke, mert politikamentes, ma is érvényes, mindenütt ismerik, és az egész világon tisztelik” – fogalmazott a Deltának Rosivall László, a szobrot adományozó Semmelweis Emlékbizottság elnöke.

A szoboravatás előtt nemzetközi orvos-konferencia zajlott a Selye János Egyetemen a Szlovákiai Magyar Egészségügyi Társaság Szervezésében.

SONY DSC

„Egy ilyen formátumú orvos megérdemelte, hogy megrendezzük a konferenciát” – tudatta hetilapunkkal Hollósy Tamás, a társaság elnöke, aki szerint ez a szobor érték. „Szlovákiában még sehol nincs ilyen szobor, és érzelmileg kötődünk Semmelweishez, a tanához, és mint példaképhez is” – tette hozzá a szakember.

Semmelweis Ignác mellszobrát Kiss Róbert püspöki helynök és Fazekas László református püspök szentelték meg. A rendezvény végén, a Concordia Vegyeskar közreműködésével, többen koszorút, csokrot helyeztek el, tiszteletük jeléül a szobornál.

Kép és szöveg: (nos)

(Cikkünk a Delta június 5-i számában jelent meg.)

Top