Sci-fit forgattak a várban, a város is jól járt

Komárom. Múlt héten egy amerikai filmet forgattak a komáromi erődben, az Újvár melletti területen. A Legendary Pictures sci-fije a jövőben játszódik, egy speciális alakulat idegen betolakodókkal veszi fel a harcot. A város is jól járt a hollywoodi vendégekkel.

Félelmetesnek tűnő külső helyszínt kerestek, amelyet az észak-komáromi vár új erődjének területén találtak meg – tudtuk meg az egyik vezető stábtagtól. A film történetéről csupán annyit lehet tudni, hogy 2050-ben játszódik, New Yorkban, ahol idegen betolakodókkal veszi fel a harcot egy speciális katonai alakulat. A komáromi forgatásra 50 kamionnyi műszaki felszereléssel érkezett a közel 350 fős stáb, s mintegy 200, főként magyarországi statiszta is jelen volt, akik elsősorban menekülteket alakítottak, néhányan pedig katonákat.

filmforgatas4
A rendezői székben az elsőfilmes Nic Mathieu ül. A főszerepekben Emily Mortimer, Max Martini és James Badge Dale lesznek láthatók. A Lengedary Pictures olyan filmeket jegyez, mint például a Godzilla, a Szuperman visszatér, A titánok harca vagy a Batman-széria.

A forgatás múlt keddtől péntekig tartott, erre az időre lezárták a Villanytelepi utat, továbbá a Vág-híd melletti betonpaneles területet, mivel ide érkeztek azok a helikopterek, amelyek a színészeket, stábtagokat szállították a helyszínre. A stáb Budapestre tért vissza, miután befejezték a komáromi jeleneteket, a film nagyobb részét ugyanis Magyarországon forgatják. Uni Nevidi producer elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben is filmeznek majd Komáromban, illetve Szlovákia más részein, mivel az új filmes törvény értelmében 20 százalék állami támogatást is kaphatnak, amennyiben legalább 2 millió eurót költenek a forgatás kapcsán.

filmforgatas2
Gráfel Lajos, a komáromi városi hivatal vezetője a múlt heti önkormányzati ülésen beszélt a filmezés várost is érintő részleteiről. A stábot képviselő cég az Újvár és az Öregvár közötti betonterületet vette bérbe, az ott elvégzett tereprendezési munkákkal is jelentős hasznot hozva a városnak. A hely bérletéért 20 ezer eurót fizettek, de mivel néhány napot csúsztak a munkálatok, további 5 ezer eurót kapott a város. Néhány helyiséget az előkészületekhez – sminkelés, öltözködés – vettek bérbe, ezért 4 napra további ezer eurót fizettek.

filmforgatas3
„Nehéz kifejezni pénzben azt a mediális figyelmet, amit városunk és az erőd kapott, hiszen szinte minden országos tévéstáb tudósított a forgatásról” – tette hozzá Gráfel Lajos. Személyesen jelen volt egy hollywoodi mediális vezető, aki az erődben rejlő filmforgatási lehetőségekről érdeklődött.

(d)

Top