Perbetéről Ausztria legjobb egyetemi tanárai közé

Ausztria legjobb egyetemi tanárai közé választották Tóth Erzsébet Fannit, a perbetei Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és a komáromi Selye János Gimnázium egykori diákját, aki kilencedik éve oktat a bécsi Sigmund Freud Egyetemen kutatásmódszertant. Az „Ars docendi“ elnevezésű elismerést az osztrák felsőoktatásban nyújtott kiváló tanításért ítélik oda. Összesen 155 oktató pályamunkája közül, öt kategóriában, nemzetközi zsűri választotta ki a legjobb hármat, köztük az övét. A díjakat Heinz Fassman, Ausztria oktatási minisztere adta át egy ünnepség keretén belül.

Tóth Erzsébet Fanni 18 éves koráig Perbetén élt, a helyi magyar alapiskolába járt, majd később Komáromban, a Selye János Gimnázium idegen nyelvi osztályában tanult tovább. „Az érettségi után egyedülálló lehetőségem adódott. Hollandiában, az Utrechti Egyetemen végig ösztöndíjasként végezhettem az alapképzést pszichológia és kulturális antropológia szakon. Mesterképzésre viszont már Budapestre jártam, a Közép-európai Egyetemre, a doktori címemet pedig Bécsben szereztem meg. Doktori munkámat a szlovákiai magyarok II. világháború utáni csehországi kényszermunkára hurcolásának emlékezetéről írtam, pontosabban az eseményt a pszichológia szempontjából vizsgáltam. Rengeteg emberrel beszéltem a régióból, olyanokkal, akik maguk is megélték a korszakot, illetve később az ő gyerekeikkel, unokáikkal is. A traumák tovább-örökítése, nemzedékről nemzedékre gyakorolt hatása érdekelt. Négy évig foglalkoztam a témával, majd oktatóként-kutatóként a bécsi Sigmund Freud Egyetemen kaptam állást“ – mondta el kérdésünkre az egyetemi tanár, aki évek óta angol nyelven tanít különböző kutatásmódszertan tárgyakat. „Többek között a kérdezés módszertanával és narratívák elemzésével foglalkozom, valójában azt oktatom, hogyan lehet jól kérdezni és a kapott információt több szempont alapján értelmezni. Például egy terápiás interjú keretein belül, de sok más területen is használható ez a tudás. Akár egy újságíró számára is hasznos lehet“ – mondja Tóth Erzsébet Fanni, majd hozzáteszi: a kutatásmódszertan nem egy hálás tantárgy-csoport, mivel a hallgatók nem kedvelik túlzottan, de igyekszik úgy oktatni, hogy ne csak szükséges rosszként tekintsenek rá, és hosszú távon is hasznos ismereteket adjon át.

„Nagy motivációt jelent számomra a díj, hiszen a tanteremben végzett munkát ismeri el, ami az akadémia világában sokszor háttérbe szorul“ – nyilatkozta a díjazott.

Tóth Fanni Erzsébet családjával az osztrák fővárosban él. Két kislány édesanyja, a kisebbik a bécsi cseh-szlovák Komenský Iskolaközpont – a városban egyedüli – magyar óvodai osztályába jár, a nagyobbik már iskolás. Mivel Bécsben nincs kizárólagosan magyar tannyelvű alapiskola, külön magyar órára is beírtatták őt, hogy ne csak otthon ápolják a magyar nyelvet, hanem írni és olvasni is helyesen megtanuljon az anyanyelvünkön. Férje szintén térségünk szülötte, ő műszaki területen dolgozik. „Bár a koronavírus a mi életünket is felborította, általában kéthetente járunk haza, nem szakadt meg a kapcsolatunk a régióval. Sőt, egy elbeszélt történelemmel kapcsolatos kutatást és hozzá kapcsolódó Facebook-oldalt is vezetek, a Perbetei Életmeséket, amelyeket hamarosan könyv formájában is tervezek kiadni“ – fűzi hozzá.

Mit üzenne egy szlovákiai magyar iskolába járó tanulónak? Nehezebb magyar iskolából érkezve érvényesülni? – tettük fel a kérdést. „A magyar iskola fantasztikus, de fontos a szlovák nyelv ismerete, sőt, az angolé és a németé is. Többször előfordult már, hogy a magyar, a szlovák és a cseh nyelvtudásom komoly előnyt jelentett egy-egy nemzetközi szakmai együttműködés során nyugat-európai környezetben. Számos példát mondhatnék. A mostani iskolások ragadjanak meg minden alkalmat arra, hogy több nyelven is tudjanak érvényesülni, és feltétlenül fejlesszék a digitális képességeiket, mert ha a karantén most a külföldre utazást vagy iskolába járást lehetetlenné is teszi, az interneten a világ legjobb szakembereitől lehet akár ingyen is tanulni – feltéve ha tudjuk, hol keressük a lehetőséget, és megértjük, amit mondanak“ – válaszolta az osztrák egyetemek legjobb oktatói közé választott Tóth Erzsébet Fanni.

(cs)

Top