Ösztöndíj hátrányos helyzetű, tehetséges diákoknak

Ady Endre-ösztöndíjra pályázhatnak a kiemelkedő tanulmányi eredményeket elérő, egyúttal szociálisan hátrányos helyzetű tanulók, akik az alapiskola 6-9. évfolyamát, illetve a középiskola 1-4. évfolyamát látogatják és magyar tannyelvű oktatásban vesznek részt Szlovákiában.

illusztracio_00133-1024x576

Az Ady Endre-ösztöndíjat a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) és a Mentor TT – Felvidéki Tehetségsegítő Tanács hirdette meg a magyarországi Nemzeti Tehetség Program keretében. Célja, hogy a tehetséges, de hátrányos helyzetű diákok zavartalanabbul tudják folytatni tanulmányaikat.

Az Ady Endre-ösztöndíjban csak kiemelkedően tehetséges tanulók részesülhetnek. Ehhez az alábbiakban felsorolt három feltétel közül legalább egynek kell megfelelniük:

– jó, jeles vagy kitűnő tanulmányi átlagot ért el az előző tanévben;

– megyei 1-2., vagy országos 1-4., vagy nemzetközi versenyen 1-8. helyezést ért el az előző tanévben;

– a Tehetségpont a pályázót kiemelkedő tehetségnek tartja, és erről részletes indoklást tartalmazó igazolást és ajánlást állít ki.

Emellett csak szociálisan hátrányos helyzetű tanulók pályázhatnak, olyanok, akik a következő kritériumok egyikét teljesítik:

– nagycsaládban él, árva vagy félárva, illetve a szülő egyedülálló;

– valamelyik szülő regisztrált munkanélküli, esetleg tartósan súlyos beteg, illetve fogyatékos;

– olyan egyéb, igazolható családi körülmény, amely miatt a családja az átlagosnál rosszabb anyagi körülmények között él, így zavartalan tanulása veszélyeztetve van.

A pályázat beküldésének határideje: 2019. október 15. Bővebb információk, a pályázati adatlap és a szükséges mellékletek letölthetők a www.szmpsz.sk honlapról – tájékoztatott Novák Mónika, a pedagógusszövetség szervezési- és programkoordinátora.

(d)

Top