Összehasonlítottuk az MKÖ és a Híd listájátTavaly decemberre kiderültek a részletek, ki kivel és milyen jelöltekkel vág neki a február 29-én sorra kerülő parlamenti választásnak. Összehasonlítottuk a két magyar tömörülés, a Magyar Közösségi Összefogás (MKP + Összefogás + Magyar Fórum), illetve a Most-Híd (MKDSZ + Šanca) választási listáját régiós szempontból, a jelöltek életkora és neme tekintetében is. E nézőpontokból egy jelentős különbség mutatkozik: az MKÖ listáján sokkal inkább érezhető a fiatalítás.

Apple-Orange-1024x683

Ha valamelyik magyar választási lista megszerzi a választók szavazatainak legalább 5 százalékát, jelöltjeik az eredmény tükrében parlamenti képviselői mandátumot szereznek. Kijelenthető, hogy nagyjából az első 10 jelöltnek van erre reális esélye, illetve azoknak a hátrább sorolt jelölteknek, akik nagy mennyiségű egyéni voksot – karikát – gyűjtenek be, ám nagy ritkaságnak számít, ha valakinek sikerül így előreugrania. Ezért elsősorban az első 10 jelöltet vizsgáltuk.

Előnyben a Dunaszerdahelyi járás

Nem mindegy, hogy egy-egy parlamenti képviselő hol él, hova jár haza, hiszen saját települését és régióját elvileg mindenki jobban szívén viseli, jobban ismeri, hatékonyabban tudja segíteni. Ugyanakkor, ha Komáromból vizsgáljuk ezt az állítást, már lehet vitatni – nem mondható el, hogy rohamosan fejlődött a térségünk a most véget érő választási ciklusban, pedig három kormánypárti képviselő is képviselte a parlamentben. Összehasonlításképpen elég megnézni a dél-komáromi régióba irányuló állami beruházásokat.

Érthető, hogy mind az MKÖ, mind a Híd listájának elején a két leginkább magyarlakta járás jelöltjei képviseltetik magukat. A Magyar Közösségi Összefogás első 10 jelöltjéből 4 a Dunaszerdahelyi járást képviseli, míg 2 (+1) a Komáromit – Orosz Örs (6.) MKP-s megyei képviselő és Domin István (7.) MKP-s izsai polgármester, illetve a Magyar Fórum részéről Janits Erzsébet (8.), aki ugyan nyitraiként van feltüntetve a listán, de a komáromi régióhoz is köthető, hosszú évekig élt Komáromban. Hasonló arányok láthatók a Hídnál is, azzal a különbséggel, hogy a TOP 10-ben három dunaszerdahelyi járásbeli jelölt szerepel, akik viszont az első négybe kerültek. A két komáromi járásbeli jelölt Bastrnák Tibor (5.) parlamenti képviselő és az MKDSZ által indított Fehér Csaba (10.) történész, pártelnök. A Hídnál két pozsonyi is befért az első tízbe.

Idézzük fel: a Híd listájának élén a 61 éves, Somorján élő Érsek Árpád, jelenlegi közlekedésügyi miniszter, korábbi közlekedési államtitkár áll. A Magyar Közösségi Összefogás listáját pedig az ugyancsak 61 éves, szenci illetőségű Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke vezeti, aki a 2014-es államfőválasztáson az MKP jelöltjeként 5,1 százalékos eredményt ért el.

Fiatalos Összefogás

Ha a fiatalítást nézzük, már jelentősebb eltérés mutatkozik a két lista között. Egyértelműen a Magyar Közösségi Összefogás indít fiatalabb arcokat – köszönhetően annak is, hogy olyan nevek, mint Szigeti László korábbi oktatási miniszter, Csáky Pál egykori pártelnök, EP-képviselő, illetve Berényi József expártelnök, jelenlegi Nagyszombat megyei alispán a 150-es lista utolsó helyein indulnak. Számszerűsítve, az MKÖ első tíz jelöltjének átlagéletkora 44 év, a Hídnál viszont kereken 50 év. A Hídnál 10-ből 9 jelölt jelenleg is többnyire választott és országos szintű politikai funkcióban dolgozik, az MKÖ-nél pedig 5 jelölt tölt be választott megyei vagy helyi önkormányzati tisztséget.

A nemek arányát tekintve egyik tömörülés sem dicsekedhet, férfiközpontú mindkét lista. A Hídnál Ožvald Erzsébet a női nem egyetlen képviselője az első tízben, az MKÖ-nél pedig Janits Erzsébet.

Tekintve a szlovákiai magyar választók kiábrándultságát, az elmúlt években tapasztalt alacsony szavazókedvét, jelenleg is reális forgatókönyv, hogy sem az MKÖ, sem a Híd nem szerez 5 százalékot a választáson, így Szlovákia történelmében először parlamenti képviselet nélkül marad a magyar közösség. Ugyanakkor a választási listák összeállítása előtt úgy tűnt, az MKÖ és a Híd kudarca esetén legalább egyénileg bejuthat hazai magyar képviselő, mégpedig a Progresszív Szlovákia/Együtt (PS/Spolu) koalíció listájáról. Mostanra azonban kiderült, elég halvány ez az esély is, hiszen a PS magyar platformja elnökének, Forró Tibor gútai városi képviselőnek csupán a választási lista 32. helye jutott, ami csak a párt kiugróan jó eredménye esetén jelentene parlamenti képviselői mandátumot.

Csaba Ádám

(Cikkünk a Delta január 21-i számábanjelent meg.)

Top