Összefog az ógyallai és az udvardi rendőrség

November végén Ógyalla és Udvard polgármestere aláírták azt a megállapodást, mely a két település önkormányzati rendőrségének együttműködéséről szól. Rendszeres tapasztalatcsere, szakemberek kölcsönzése, közös továbbképzések és gyakorlatozás – ez az első ilyen jellegű megállapodás az országban.

Városi rendőrségi együttműködés 003

Szeptemberben az ógyallai képviselő-testület jóváhagyta, majd november 27-én Basternák Ildikó és Branislav Becík polgármesterek alá is írták a két községi rendőrség szorosabb együttműködéséről szóló megállapodást. Ebben rögzítik a két rendőri testület együttműködésének feltételeit a bűnmegelőzés, az ellenőrzés, a büntetések kiszabása, valamint a szakmai tapasztalatok kölcsönös megosztása terén. A szerződéskötéskor, melyre az ógyallai Aranyfácán kastélyban került sor, jelen volt a két helyi rendőrség vezetője, Stanko Patrik és Major Róbert.

Szlovákiában ilyen megállapodás eddig még nem született – hangsúlyozta köszöntőjében Ágh Péter, az udvardi községi hivatal vezetője, aki arra számít, szakmailag mindkét rendőrség fejlődik majd, hiszen a két település ezentúl szabadon kölcsönözhet egymásnak bűnügyi szakembereket.

Ógyallán az elmúlt év során jelentősen átszervezték a városi rendőrséget, új parancsnok került az élére, a városi rendőrök száma hatról tizenháromra nőtt. „Olyan problémák vannak a városban, hogy szükség volt az erősítésre és az átalakításra” – mutatott rá Basternák Ildikó, Ógyalla polgármestere. Mint mondta, csak a költségvetés adott részét használhatják fel erre a célra, viszont több anyagi forrásra lenne szükség, emiatt merült föl a most megvalósult ötlet.

„Ógyallának nagyon jó kinológiai klubja van, nálunk pedig valóban ütőképes községi rendőrség működik, és nagyon jók vagyunk a bűnmegelőzés terén. Tehát ilyen módon is segíthetjük egymást. Meggyőződésem, hogy az önkormányzatoknak nyitottnak kell lenniük, nem szabad bezárkózniuk. Éppen ellenkezőleg: ki kell alakítani a kölcsönös információcsere, stratégiaátadás eszközeit és feltételeit annak érdekében, hogy javítsuk az oly szükséges közbiztonságot” – jelentette ki Branislav Becík, Udvard polgármestere.

Az ógyallai városi rendőrök közt egy kinológus is van, az ő szaktudása az új szerződés szerint nemcsak saját városa, de Udvard javát is szolgálja majd. „Nagyon jó szakember, együttműködik a zsolnai K9-es mentőszolgálattal. El kell mondani, hogy ő az egyetlen városi rendőr Szlovákiában, aki ilyen egyesületnek a tagja” – hangsúlyozta Major Róbert ógyallai városi rendőrparancsnok.

Udvardon bűnmegelőzésre szakosodott szakember dolgozik, aki a közeljövőben például Luxemburgban vesz részt egy nemzetközi megmérettetésen. „Már régebb óta együttműködünk, ismerjük egymást” – jegyezte meg Patrik Stanko udvardi rendőrparancsnok, hozzátéve, egységüknek jelenleg hat tagja van, valamint egy védett munkahelyen további két személy figyeli a kamerarendszert.

Rendszeres tapasztalatcsere, szakemberek kölcsönzése, egymás segítése nagyobb rendezvények, fesztiválok idején, közös továbbképzések és gyakorlatozás – mindezt rögzíti a két település megállapodása. Az sem elhanyagolandó szempont, hogy a szakmaiság és a közrend erőteljesebb biztosításának ilyen formája egyik fél számára sem jelent többletköltséget. A felek bíznak abban, hogy nemcsak a polgárok passzív biztonságérzete növekszik majd, de az aktív bűnmegelőzésre is hatással lesz az új együttműködés. Rendszeresen értékelni fogják a tapasztalatokat, a közös tevékenység eredményességét és hatékonyságát.

Kép és szöveg: miriák

Top