Nyugodt légkör, elégedett szülők

Komárom. Áprilisban kezdődnek a beíratások, ennek apropóján, az iskolaválasztást megkönnyítendő, egy sorozatban mutatjuk be Komárom négy magyar tannyelvű alapiskoláját. Másodikként az Eötvös Utcai Alapiskolában jártunk, amelynek kapuját minden hétköznap reggel 423 gyermek lépi át, akik 20 osztályban tanulnak, közülük 48-an elsősök. A tantestület létszáma 30, a nevelőnőké és a műszaki dolgozóké egyaránt 9. Majer Péter egy éve áll az iskola élén. Rengeteg terve van az éppen 35 éve álló épületben.

SONY DSC

Az iskolaigazgató kérdésünkre azt mondta, azért válasszák a szülők gyermekük számára az Eötvös Utcai Magyar Tannyelvű Alapiskolát, mert náluk a hagyományos iskolát ötvözik a legmodernebb eszközökkel. „Igazgatóként és szülőként is vallom, hogy a gyermekek tanításába és nevelésébe aktívan be kell kapcsolni a szülőket. Az Eötvös egy nyitott iskola, ahol meghallgattatik a tanár, a diák és szülő is” – tette hozzá. Az iskolában több munkaformában zajlik a tanítás, egyéni, csoportos és frontális módon, hogy a diákok számára kiválasszák a nekik legmegfelelőbbet. „A változatos oktatással arra törekszünk, hogy a gyermek a délelőtt folyamán minél több ismeretet elsajátítson, minél sokoldalúbb legyen, és hogy ezeket az ismereteket a gyakorlatban is alkalmazni tudja. Játékosan, csoportmunkával a gyerekek segítik egymást, szocializálódnak, és nem utolsósorban jobbak lesznek az osztályközösségek” – hangsúlyozta.

Új seprű jól seper

Majer Péter már első itt töltött tanévében változásokat eszközölt. Létrehozta az Eötvös-termet, ahol báró Eötvös József életét mutatja be egy faliújság, egy másik tablón képeket tekinthetünk meg az iskola építéséről. A kicsiknek meseszoba készült. „Nemrég nyitottunk egy dühöngőt, ahol a szünetekben feltöltődhetnek a tanulók. Az idén megalakult a diáktanács. Rendszeresen ülésezünk, számomra nagyon fontos, hogy a tanulók érezzék, milyen fontosak nekünk” – tudatta az iskolaigazgató.

Eötvös-03-Majer Péter igazgató

Bábok, színházasdi, Eötvös Tévé

Az iskolában két kórus és a Celőke néptánccsoport működik, országos hírű bábcsoportjuk, a Tekergők pedig új előadásra készül. „Izsák Katalin kolléganő betegsége miatt Gazdag Nagy Anikóval ketten fogtunk neki ‘A brémai muzsikusok’ című bábelőadás létrehozásának. Szeptembertől bábkészítő szakkör indult az iskolán a vezetésemmel. A bábkörben 25-en vagyunk. Éppen a múlt héten osztottuk ki a szerepeket” – magyarázta Tóth Tibor pedagógus.

„Az első perctől kezdve éreztem, hogy itt jó helyen vagyok” – kezdte Laboda Róbert testnevelés, zenei nevelés szakos tanító, ismert költő, slammer, az idén alakult színjátszó csoport vezetője, aki szeptemberben érkezett az Eötvös Utcai Alapiskolába. „Huszonhét kislány jelentkezett a színjátszó csoportba. Jómagam írom a darabot, már hét és fél perc kész van az előadásból. Színházasdi lesz a címe” – árulta el.

SONY DSC

Az Eötvös TV stábjának tagjai: Kučera Dárius, Patus Keve, Ölveczky Árpád

Az Eötvös Tévé elindítása újabb mérföldkő volt az iskola életében. Tagjai minden iskolai rendezvényt levideóznak az iskola vásárolta kamerával, a felvételt megvágják, megszerkesztik, zenét raknak hozzá, és az iskolában elhelyezett tévén levetítik. „Legutóbb az iskolai sítúrán készítettünk videót” – avatott be Ölveczky Árpád vágó, kilencedikes tanuló, aki hat társával együtt készíti a sulitévét.

Ép testben ép lélek

Amíg a tavalyi év az iskola játszóteréről szólt, az idei a fitnesz park éve lesz. „Március kilencedikei jótékonysági bálunk, majd később a papírgyűjtés teljes bevételét, valamint a 2 százalékos adókból befolyt összeget is erre fordítjuk majd. Júniusig kész lesz. Ismét számítunk a szülők segítségére ” – tudatta az iskolaigazgató. „Emellett folyamatosan fejlesztjük a sportlétesítményeinket. Létrehoztunk szabadtéri kosárlabdapályát, röplabdapályát, asztalitenisz-asztalokat helyeztünk el. Délutáni foglalkozás keretében sportklubokkal együttműködve igyekszünk megszerettetni a gyermekekkel a sportot. Van röplabda-, kosárlabda-, focikörünk. A komáromi kempo klub is itt tartja edzéseit, amelyet sok tanulónk látogat. Szeretnénk ismét meghonosítani az atlétikát az iskolánkban, a városban, a járásban. Nagy tervünk, hogy sportosztályokat nyitunk. Már a város részéről is van erre hajlandóság. Az előbb vázoltam, hány sportszakkörünk van, de a sportosztály hátterét még ki kell dolgoznunk. Szeretnénk a tornaórák számát emelni adott osztályokban, ahol az általános torna mellett két további szakosított tornaóra lenne. Heti két alkalommal pedig a sportszakkörökben még edzhetnének” – vázolta a jövőt.

Az igazgató végül elmondta, szeretnék, ha az Eötvös Utcai Alapiskolának egyedi arculata lenne. „Nálunk még a csengő is úgy jelzi a tanítási órák elejét és végét, ahogy a tanulók akarják, akik minden héten más dal rövidített változatát hozzák. Csengettünk már a Honfoglalás című szerzeménnyel, de Alvaro Soreltől a „Sofia” is jelezte a tanítás kezdetét. Nem nagy dolog, mégis csak a miénk” – búcsúzott Majer Péter.

SONY DSC


Egy kis iskolatörténelem

Az iskola jogelődje a Komárnói Alapfokú Kilencéves Magyar Tannyelvű Alapiskola volt, amely a mai Marianum épületében az 1960/61-es iskolaévben nyitotta meg kapuit. Sok változást, iskolareformot, „átnevelést” megértek ott diákok, pedagógusok egyaránt. Lassan kinőtte a diáksereg az iskolát, közben felépült az iskola körül a VII. lakótelep, így sor került egy új iskola felépítésére. 35 éve, 1984. szeptember 1-én vehették birtokukba a tanulók az új iskolát, amelyet neveztek Kikötő-lakótelepi Alapiskolának, Fučík Utcai Alapiskolának, Temetősori Alapiskolának és Steiner Gábor Alapiskolának is. 1993 óta Eötvös Utcai Alapiskola a neve. Tervezik, hogy a közeljövőben hivatalosan is felveszik Eötvös József nevét.


Bárány János

Kapcsolódó cikkünk:
Jókai Mór Alapiskola: Az egész napos oktatás iskolája

Top