Nem lesz légi szúnyogirtás

Idén valószínűleg nem lesz légi vegyi szúnyoggyérítés Komáromban. Elsősorban azért, mert sem a város által felkért parazitológus, sem pedig a közegészségügyi hivatal nem javasolja. Helyette a földi szúnyogirtás folytatását ajánlják.

d__vg20160804010-1024x576

Korábban beszámoltunk arról, hogy – bár a város előtte beharangozta – végül mégsem került sor légi vegyi szúnyogirtásra Komáromban és külterületein. Ennek fő oka, hogy néhányan feljelentették a várost a tervezett légi permetezés miatt, arra hivatkozva, hogy ez ellenkezik a hatályos előírásokkal, illetve az emberi egészségre veszélyes. Mint írtuk, elég zavaros a kérdés törvényi szabályozása, egy friss EU-s irányelv szerint a légi vegyi permetezés csak kivételes esetekben engedélyezett, akkor, ha nem helyettesíthető földi irtással. Egy hazai előírás szerint pedig csak akkor lehet légi szúnyoggyérítést végezni, ha rendkívüli helyzet van.

A város a helyzet tisztázása érdekében egy neves pozsonyi szakértőt, Nasir Ahmad Jalilit, a Komenský Egyetem orvosi karának docensét bízta meg azzal, hogy felmérje a komáromi szúnyoghelyzetet, a lakóövezetek több pontján, valamint a városhoz tartozó vizes területeken.

A felmérés megállapította, elsősorban Komárom külterületein szaporodtak el a szúnyogok, mégpedig főként a Vág és a Nyitra folyók mentén, illetve a Duna egyes partszakaszainál. A szakember ezeken a területeken haladéktalan földi szúnyoggyérítést javasolt, mégpedig a reggeli és esti órákban, függően az időjárástól – esős időben ugyanis nem ajánlott a permetezés.

A parazitológus viszont az emberek egészségének védelme érdekében nem ajánlja a légi szúnyoggyérítést. Leszögezi azt is, hogy a légi vegyi szúnyoggyérítés alapelvei szerint csak a környezetvédelmi hatóság beleegyezésével végezhető, miközben például lakott területeket, folyómedret, védett természetvédelmi területet, ivóvízforrásokat sem szabad lepermetezni. Ha mégis fennállnak a repülőgépes vegyi permetezés feltételei, akkor a lakosságot előre értesíteni kell a légi szúnyogirtás tervezett időpontjáról, és felszólítani az embereket, hogy csukják be házaik ablakát és ne tartózkodjanak a szabadban. A szakember megjegyzi, a Közegészségügyi Hivatal egyelőre nem adott ki irányelveket a szúnyogirtás szabályozásáról.

A Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal ugyanakkor állásfoglalást tett közzé július elején. Ebben leszögezik, mivel eddig nem bizonyosodott be, hogy a szúnyogok fertőzéseket terjesztenének, a hivatal nem is rendelheti el a szúnyoggyérítést, a szükséges lépések meghozatala az önkormányzat hatáskörébe tartozik. A közegészségügyi hivatal a szakemberhez hasonlóan földi szúnyoggyéritést javasol a Vág és a Nyitra folyók mentén, illetve a Duna egyes partszakaszain. A tisztiorvos ugyancsak ellenzi a légi vegyi permetezést. Mindkét fenti szakvélemény elolvasható a város weboldalán.

Keszegh Béla polgármester kérdésünkre elmondta, a két állásfoglalás ismeretében az elkövetkező napokban folytatódik a földi szúnyoggyérítés, repülőgépes kémiai permetezésre azonban nem kerül sor. Hozzáfűzte, e pillanatban a szúnyogirtásra eredetileg elkülönített 30 ezer eurós pénzcsomagot még nem merítették ki teljesen, a júniusban megszavazott újabb 30 ezer eurós keret felhasználása ügyében pedig közbeszerzést írnak ki, mely beárazza a légi szúnyogirtás lehetőségét is – ennek elrendelésére azonban csakis a törvényi előírások teljesülése esetén kerülhet sor. „Ha a szúnyoghelyzet indokolja, hozzányúlunk a pénzcsomaghoz, de feleslegesen nem fogjuk elszórni az elkülönített összeget” – jelentette ki Komárom polgármestere.

(cs)

(Cikkünk a Delta július 23-i számában jelent meg.)

Top