Modern technológiák az álláskeresésben

Nemrégiben egy jelentős, határon átnyúló gazdaságfejlesztő projekt indult régiónkban. A TAPE Novum Danuvium elnevezésű innovációs program irányítója a Pons Danubii európai területi együttműködési csoportosulás (EGTC). Lényege a fenntartható és minőségi foglalkoztatás előmozdítása, a kis- és közepes vállalkozások támogatása a termékfejlesztésben, illetve a digitalizáció terén – tehát az Ipar 4.0 segítése régiónkban. Két innovációs központot is kialakítanak, Tatán és Komáromban. A tatai már működik is, a komáromi építése, mely a nemzetközi FabLab hálózat része lesz, 2022 szeptemberében nyílhat meg. Az átfogó program több alfejezetre bomlik, melyekbe a Duna magyarországi és szlovákiai oldaláról is bekapcsolódnak partnerek – vállalkozások, intézmények, iskolák. Az egyik partner a Selye János Egyetem Karrier-tanácsadó Központja.

A Selye János Egyetem fontosnak tartja, hogy a jelenlegi és az itt végzett hallgatók is a lehető legfelkészültebben vágjanak neki a vállalkozói és a munkaerőpiac adta lehetőségeknek. Az egyetem Karrier-tanácsadó Központja azzal a céllal jött létre, hogy ebben segítse az érdeklődőket különböző programok, projektek és tevékenységek által. „A jelenleg is futó TAPE projekt keretein belül sikerült már megnövelnünk az egyéni karrier-tanácsadásaink számát. Fejlesztés alatt van egy teljesen új, modern és reményeink szerint hasznos karrieres weboldal, mely a régiós történésekre is reagálni fog” – tájékoztatott Istvánik Norbert, az egyetemen működő központ vezetője.

„Hiszek abban, hogy személyes tapasztalás által tanulhatunk a leghatékonyabban. Ennek fényében előkészítettük már a személyes gyár- és céglátogatásokat és a „Job Shadowing”-ot. Ez utóbbi alatt olyan tevékenységet értünk, ahol az érdeklődő egy felkészítő gyorstalpaló után egy adott munkakörben dolgozó személy egy teljes munkanapját végigkövetheti személyesen. Elindítottuk az egyéni tanácsadások során a próba állásinterjú szimulációkat, melyeket a későbbiekben a készülő álláslaborunkban, a mobilis „Job-Room”-ban készülünk megvalósítani” – sorolta az innovációs program részeként megvalósuló elképzeléseiket.

Az egyik legizgalmasabb tervük egy nemcsak a nevében virtuális állásbörze megvalósítása, hanem egy ténylegesen 3D-s állásbörze megtervezése, felépítése és leprogramozása, melyet VR-szemüveggel is be lehet majd járni. Ha minden jól megy, ennek bemutatójára már jövő év tavaszán sor kerülhet.

Istvánik Norbert megjegyezte, a járványhelyzet kicsit átírta az előzetes elképzeléseiket: „Sok tevékenységünket, főleg a személyes jellegűeket át kellett szerveznünk és ütemeznünk, de reményeink szerint minden vállalásunkat teljesíteni tudjuk. A projektpartnerek nagyon segítőkészek és egyeztetni tudjuk a feladataink elvégzéséhez szükséges lépéseket.”

Az átfogó, négy alfejezetet magába foglaló innovációs program teljes költségvetése 2,7 millió euró, ebből 2,3 millió euró az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program (www.skhu.eu) keretében megítélt uniós támogatás. Ezen belül a Selye János Egyetem a fenti tevékenységek megvalósítására 115 ezer eurót meríthet az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, amihez csaknem 14 ezer euró szlovák állami támogatás is társul.

Jelen cikk tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

(x)

Top