MKP-Híd: lesz-e közös megyei lista?

Az MKP-ban és a Hídban is körvonalazódik már a megyei listák végső sorrendje. A két párt Komáromi járási elnöke a napokban egyeztetett, ám továbbra sem dőlt még el, hogy közös listát állítanak-e az őszi megyei választásokon Nyitra megyében.

jjj.png

Az MKP Komáromi járási szervezeteiben múlt héten fejeződtek be a jelöltállító taggyűlések. Becse Norbert járási elnök lapunknak elárulta, az egyes szervezetekből összesen 19 jelölés érkezett. Mint ismert, a Komáromi járás nyolc képviselőt küldhet a Nyitra Megyei Önkormányzatba, vagyis több mint kétszeres a „túljelentkezés“.

MKP: végleges lista április végén

A beérkező jelöléseket a következő napokban a járási iroda összegzi, majd a párt 15 fős járási elnöksége titkos szavazással meghatároz egy sorrendet. Ez azonban még nem a végleges lista, hiszen a párt április 29-i, nemesócsai járási konferenciáján a helyi szervezetek küldöttei is szavaznak majd a jelöltekről. A végső sorrend ennek a két listának az „összefésüléséből“ alakul majd ki, ám az MKP Országos Elnöksége – ha indokoltnak érzi – mindezt még felülbírálhatja – magyarázta Becse Norbert. Tovább bonyolíthatja a helyzetet, ha időközben az MKP és a Híd megállapodik, így ugyanis újabb nevek hullhatnak ki a két párt listájáról.

Lapunk úgy tudja, a Komáromi járásban a megyeelnök személyére mindössze egy hivatalos jelölés érkezett: a posztra a komáromi helyi szervezet Knirs Imrét javasolja. Értesülésünket Becse Norbert is megerősítette, ugyanakkor kiemelte, vannak olyan jegyzőkönyvek és határozatok, melyek még nem érkeztek be a járási irodába – így a jelöltekről még nem tud teljesen pontos képet adni.

Arról, hogy ki lesz végül a hivatalos megyeelnök-jelölt, az MKP kerületi tanácsának kell döntenie május 31-ig. Információink szerint erre legnagyobb eséllyel Farkas Iván, az MKP Nyitra megyei frakciójának jelenlegi vezetője pályázik. Azt ugyan nem tudjuk, Farkas a többi járásból kapott-e jelölést, korábban azonban úgy nyilatkozott, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy versenybe száll a megyeelnöki pozícióért.

Híd: konkrét nevek még nincsenek

A jelöltállítás folyamata a Hídban is megkezdődött. Mint azt Csóka Lajos járási elnök elmondta, a helyi szervezeteknek csak javaslati lehetőségük van, a végső döntést a járási szervezet mondja ki. Csóka konkrét neveket nem árult el, azt azonban megjegyezte, több mint nyolc jelölt van versenyben. Arról, hogy ki lehet a párt megyeelnök-jelöltje, nem kívánt nyilatkozni. „Tippem az van, hiszen jelöltekből nincs igazán nagy választék“ – mondta.

Vajon lesz-e közös lista?

A lehetséges koalícióról és a közös lista esélyeiről az MKP és a Híd komáromi járási elnöke két héttel ezelőtt egyeztetett – ám egyelőre konkrét eredmények nélkül. „Abban maradtunk, hogy minden további együttműködésnek csak abban az esetben van értelme, ha mindkét fél őszintén, színjáték nélkül és hosszú távon gondolkodik erről“ – számolt be a találkozóról Becse Norbert.

„Elég közeliek a nézeteink, lehetséges, hogy megegyezünk“ – tette hozzá Csóka Lajos. A Híd járási elnöke szerint a megállapodásra jelen pillanatban 50 százalék esély van. Mint kiemelte, ha közös listáról van szó, akkor az egész megyében kell gondolkodni, az ugyanis nem megy, ha egy járásban összefognak, egy másikban pedig nem. Elismerte ugyanakkor, hogy felmerült olyan egyezség is, hogy ha egy szélesebb körű megegyezés születik, akkor Nagyszombatban az MKP, Nyitra megyében pedig a Híd állíthat megyeelnök-jelöltet.

Csóka Lajos lapunknak arról is beszélt, jobb lenne, ha minél hamarabb döntés születne a koalícióról, az idő ugyanis szorít, s ha végül nem születik megoldás, a Híd azt sem zárja ki, hogy más koalíciós partnert keres magának. Egy lehetséges Smerrel kötött együttműködés lehetőségéről a járási elnök csupán annyit mondott: „minden a tárgyalásoktól függ“.

(langschadl)

(Cikkünk a Delta április 3-i számában jelent meg)

Megye vagy nem megye?

Láthatatlan önkormányzat

Top