Minőségi ugrást jelent az MRI-vizsgálat

Sokan várták már, hogy a Komáromi Agel Kórházban is elérhetővé váljon az MRI-kivizsgálás. Most teljesült a vágyuk, miután múlt csütörtökön ünnepélyes keretek között átadták a kórházban kialakított mágneses rezonancia állomást, melynek kialakítása másfél millió euróba került. A berendezést az orvosi diagnosztikában használják, óriási segítség lesz a kóros elváltozások kiszűrésében. E leghatékonyabb és legkorszerűbb vizsgálati eljárás eddig legközelebb Dunaszerdahelyen és Érsekújvárban volt elérhető.

Egy éven belül ez már a harmadik jelentős fejlesztés a komáromi kórházban. Tavaly februárban megnyílt az új klinikai onkológiai és sugárterápiás részleg, nyáron pedig a teljesen új sürgősségi központ is megnyitotta kapuit.

A mágneses rezonancia állomás (MRI-állomás) alapkövét még 2022 februárjában tették le, december elején pedig maga az MRI-készülék is megérkezett Komáromba: egy 1,5T Siemens Magnetom Sola típusú berendezés, mely 900 ezer euróba került. Miután lezajlott a készülék üzembe helyezése és tesztelése, múlt csütörtökön ünnepélyes keretek között adták át a kórház új MRI-részlegét. Az átadón Lenka Dunajová Družkovská, az egészségügyi minisztérium államtitkára, Branislav Becík, a Nyitra Megyei Önkormányzat elnöke, Keszegh Béla, Komárom polgármestere, valamint Marie Marsová, a kórházat üzemeltető AGEL csoport elnökségi tagja is részt vettek.

„Az MRI-részleg kiépítése volt az egyik alapvető célunk az orvosi diagnosztika fejlesztése terén. Ennek megléte elkerülhetetlen ahhoz, hogy a neurológia, a sebészet, a belgyógyászat, a traumatológia, a rehabilitáció és természetesen az onkológia terén előre lépjünk: egy onkológiai központ nem működhet MRI-diagnosztika nélkül – emelte ki Miroslav Jaška kórházigazgató. – A Komáromi járás 110 ezer lakosának eddig nem volt elérhető az MRI-vizsgálat. Ráadásul onkológiai központunk vonzáskörzete ennél is nagyobb, becslésünk szerint közel 600 ezres népességet szolgál. Ha pácienseinkre gondolok, végtelen örömmel tölt el, hogy sikerült megvalósítanunk elképzeléseinket, az új MRI ráadásul hatalmas minőségi ugrás orvosaink, ápolóink számára is. A teljes beruházás – beleértve az építési munkálatokat is – 1,5 millió euróba került, amit kórházunk saját forrásaiból biztosított.“

Lenka Dunajová Družkovská államtitkár is elismerően szólt a kórház elmúlt időszakban végrehajtott beruházásairól, a csúcsminőségű készülékek beszerzéséről, az új részlegek megnyitásáról.

„Az MRI-részleg az új sürgősségi központ épületében kapott helyet. Nemcsak a fekvőbetegeket, illetve a kórház egyes osztályain kezelt pácienseket szolgálja majd, hanem a komáromi régió rendelőinek pácienseit is. Az MRI-állomást úgy tervezték, hogy üzemeltetése a lehető leghatékonyabb legyen a kórház egészségügyi személyzetének szempontjából is” – nyilatkozta Filkó Gabriella, a kórház igazgató-helyettese.

Ezen a héten már működik az új egészségügyi berendezés, egyelőre korlátozott kapacitással, miközben a Siemens szakemberei a beállítások finomhangolását végzik. A későbbiekben gyermekek MRI-vizsgálatát is tervezik. A kórház tájékoztatása szerint egyelőre csak az Általános Egészségbiztosítóval (Všeobecnou zdravotná poisťovňa) kötöttek megállapodást a vizsgálat térítéséről, ám január végéig leszerződnek a többi egészségügyi biztosítóval is. Februártól a tervek szerint teljes kapacitással működik majd a részleg, ekkortól lehet majd előjegyezni a pácienseket a vizsgálatra – erről a kórház részletesen tájékoztatja majd a nyilvánosságot.

Mágneses rezonancia
A mágneses rezonancia képalkotás egy modern radiológiai vizsgálati eljárás, amit főként az orvosi diagnosztikában használnak a test szerkezetének leképezéséhez, a kóros elváltozások kiszűréséhez. Mindez fájdalommentesen történik: a páciens ráfekszik egy vizsgálóágyra, amely aztán betolódik magába a felvételeket készítő berendezésbe, ami egy vastag csőhöz hasonlít. Az MRI-vizsgálat előnye a komputertomográfiához (CT) képest, hogy sokkal jobb a kontrasztfelbontó képessége a lágy szövetek területein.

Csaba Ádám

Top