Minden sportágban szükség van erőnléti edzésre

Slávik Éva, a Komáromban közismert fitnesz edző, Párkányban látta meg a napvilágot, Klapka városában pedig először a gimnazista évei kezdetén járt. Jóval korábban kezdett azonban hódolni a mozgásnak: hét évesen rock and roll tánccal kezdte, majd a nyolcvanas években versenyszerűen kosárlabdázott, valamint a rövidebb és a hosszabb távokon is futott. 1985-ben a prágai Strahov stadionban szpartakiádon vett részt, a járási és kerületi megmérettetéseken pedig több tucat díjat is nyert. A gimnáziumi éveiben még az egykori Spartak Komárno klubban is futott, harmadikosként viszont a táncot is szerette volna visszahozni az életébe. Ekkor jött kapóra az aerobic és a fitnesz, hiszen ezek voltak a legsportosabb táncformák. Mivel Slávik Éva az embereket is szerette volna az egészséges életmódra nevelni, nagyjából el is dőlt, hogy az élete a továbbiakban erről fog szólni.

slavik2

• Mennyire visel meg a jelenlegi helyzet?

– Rettenetesen! Egy ideig ugyan meglepően jól tűrtem. Bevezettem az online edzéseket és a kisgyermekeknek szánt játékos-mozgásos órákat. Most azonban már úgy érzem, eljött a vég, fojtogat a bezártság. Abból kiindulva, hogy valószínűleg sokan mások is így éreznek, nekik is segíteni akartam, ezért most ingyen és bérmentve tornáztatom a várost.

• Gondoltad volna valaha is, hogy a mi életünkben ilyen események is bekövetkezhetnek?

– Őszintén szólva sokszor eszembe jutott már, hogy általánosságban véve borzasztóan rossz életfelfogást választottunk. Konkrétan megmérgeztük világunkat, és ez így tovább nem mehetett. Arra azonban nem számítottam, hogy egy vírus miatt hónapokra bezárnak bennünket.

• Mit gondolsz, a járvány után változni fog az emberek hozzáállása?

– Csak remélni és bízni tudok abban, hogy az emberek megváltoztatják a gondolkodásmódjukat, cselekedeteiket a környezetükkel szemben, hiszen már most látom, hogy akik eddig passzívan éltek, egy-egy online óra után rájönnek, hogy igenis az egészségnek mindennél nagyobb jelentősége van.

• Mit jelent számodra az egészség?

– A legtöbbet, azaz testi és lelki egyensúlyt. Jelenleg azonban hiába vagyunk fizikailag aktívak, a lelki egészségünk komoly megpróbáltatásnak van kitéve. Ebben abszolút segíthet a torna, hiszen stresszoldó hatása közismert.

slavik4

• A helyzetre való tekintettel változtattál az eddigi megszokott gyakorlatokon?

– Mivel nem tornateremben vagyunk, természetesen néhány dolgon változtatni kellett. A résztvevők kisebb területen kénytelenek mozogni, sokszor konkrétan a nappalijukban. Van azonban egy zárt csoportom is, ahol az aktív tagoknak eléggé megterhelő zónaedzéseket tartok. A többieknek számos légző- és jógagyakorlatot is bemutatok, ez sokat segít az ellazulásban.

• Mit jelent az, hogy zónaedzés?

– Ezek, mondhatni, a legigényesebb gyakorlatok. Például felugrásból lemegyünk támaszba, majd zárjuk, nyitjuk a lábakat akár egy percen át. Ezekkel a kombinált feladatokkal érjük el azt, hogy a szervezetünkben folyamatosan égjen a zsír, és ami fontos, hogy még drasztikus fogyókúra sem kell hozzá. Egy-egy ilyen 40 perces edzéssel az ember akár három kilót is fogyhat egy hét alatt.

• Egyesek szerint egy hét alatt 3 kilót fogyni nem túl egészséges…

– Szakszerű tornával a szervezet a zsírokat elégetve izmokat erősít, illetve növeszt. Megmarad az egyensúly, az ember pedig pontosan ezért nem tűnik kórosan soványnak. Köztudott, hogy az izom nehezebb, mint a zsír. Érthetőbben fogalmazva hosszú távon azt vehetjük észre, hogy a vállunk megemelkedik, a mellizmaink erősebbé válnak, a derék- és fenékbőség pedig csökken, miközben a súlyunk stagnál.

• Ez azt jelenti, hogy az egyes embertípusoknak megvan a maguk stabil „versenysúlya”?

– Mindenkinek megvan a genetikailag adott testsémája, ugyanakkor ez sincs kőbe vésve, és aktív mozgással bizonyos mértékben igenis lehet rajta változtatni. Persze drasztikus fogyókúrával, tornagyakorlatok nélkül is le lehet soványodni, de én határozottan ellene vagyok, hiszen a szervezetünknek szüksége van az oxigénre, és egy-egy általam levezényelt torna során akár a normális oxigénbevitel háromszorosa is megtörténik.

• Egy abszolút kezdő mivel találja magát szemben, ha ellátogat hozzád?

– Semmiképpen sem a zónaedzésre invitálnám, hanem az alakformáló óráimra, ahol kis súlyokkal, gumiszalagokkal feszesítünk, alakot formálunk és megfelelően nyújtunk. Ezekkel a gyakorlatokkal megfelelő mértékben fel lehet fejlődni akár három hónap alatt is, ezután pedig jöhet a mélyebb víz.

slavik3

• Általános tapasztalatod szerint 10 új emberből hány arcot látsz még mondjuk 3 hónappal később?

– Nekem úgy tűnik, hogy sikeresen meg tudom tartani az új arcokat is. Akadnak olyanok, akiknek nehéznek tűnnek az első órák, de a csoportos edzéseknek pont ez a lényege, hogy az egyik húzza a másikat. Megfelelő edzői pszichológiával, motivációval igyekszem maradásra és további gyakorlásra bírni őket.

• Érdekel más sport is azonkívül, amit köztudottan művelsz?

– Sajnos nagyon kevés időm marad más sportokra. Eddig szívesen squasoltam, de ma már nem igazán tudom a programomba beszorítani. Ennek az az oka, hogy gyerekekkel is elkezdtem foglalkozni. Három hónapos kortól szülő-gyermek tornát tartok, három éves kortól pedig mozgásos játékot. Az alapiskolák alsó és felső tagozatainak táncos aerobikot oktatok, a középiskolásoknak és az idősebbeknek pedig már az aerobik minden stílusát bemutatom. Mondhatni a három hónapostól a 100 éves korosztályig minden egyes érdeklődő számára tudok valamit kínálni a mozgás terén.

• Milyenek a mai gyerekek?

– Szerintem nagyon aktívak. Amit eddig az 5 évesekkel csináltunk, azt ma már a három évesek is képesek véghezvinni. Példaként említhetném a kézenállást, persze játékos formában. Az edzői szakma azért szép, mert a gyermek ezekkel az edzésformákkal rendkívül motiválható. Zenei aláfestéssel úgy a kisebbek, mint a nagyobbak számára a táncos alaplépésektől kezdve a labdajátékokig, atlétikáig, akrobatikáig minden megtalálható. Addig, amíg egy testnevelő a kötelező előírásokat tartva halad az oktatással, addig mi szabadidős tevékenységként, az iskolai oktatás után lazábban, színesebben dolgozhatunk velük. Persze, ez is edző- és pedagógusfüggő. Ezekhez az edzésekhez – köszönhetően elsősorban a városnak – rengeteg segédeszközt használhatok, így az óráim sokrétűvé váltak.

slavik5

• Segítesz más sportkluboknak is?

– Természetesen. Például a labdarúgóinknak, a kajakosainknak, a röplabdázóinknak és az úszóinknak is tartok erőnléti edzéseket.

• Őket is megkínzod?

– Egy-egy órám előtt szinte könyörögnek a szemükkel, hogy ne legyen erős az edzés, de ezt nem mindig tudom betartani. Az állóképességre igenis minden sportágban szükség van, ezekkel a gyakorlatokkal pedig a tüdő kapacitása is megnövekszik, vagyis a sportolók sokkal kitartóbbak lehetnek.

• Előfordult, hogy egy idősebb kliensed, aki pusztán a szabadidejében jár hozzád tornázni, jobban bírta a gyűrődést, mint egy aktív sportoló?

– Sajnos azt kell mondanom, hogy már akadt rá példa. Egy nálam aktívan tornázó 50 éves hölgy akár 40 másodpercig is képes a plank kitartásra. Ez az az elem, amikor könyöktámaszban a térdet megemelve, valamint a has- és farizmokat feszítve tartjuk a testünket. Volt azonban szerencsém olyan sportolóhoz, aki fiatal kora ellenére 15 másodpercet követően összeroskadt. Ez visszavezethető arra, hogy egyoldalúak voltak az edzései. Meggyőződésem, hogy minden sportágban szükségszerű a kiegészítő erőnléti edzés.

• Gyakran felmerül az étkezés fontossága is. Erről mi a véleményed?

– Mivel nem vagyok táplálkozási szakértő, így ebbe nem is nagyon szeretek elmélyedni. Szívesen adok személyes tanácsot, de természetesen mindenkinek más a táplálkozási kultúrája. Nem értek egyet azzal, hogy bármilyen alapanyagot megvonjunk a szervezettől. Amit tanácsolni szoktam, az este hat óra utáni csökkentett, illetve teljesen kihagyott táplálkozás, valamint a fehérliszt elhagyása. Ami viszont nálunk működik, az a vércsoport-diéta, amit szakemberek dolgoztak ki. Ez alapján szoktam diétát javasolni.

• Láthatóan top formában vagy. Te mit eszel?

– A fehérlisztet és a péksüteményeket igyekszem a minimumra csökkenteni, de azért bevallom, egy-egy csoki vagy keksz nálam is nyerő tud lenni. Ehhez azonban tudni kell, hogy ha megfelelően aktív mozgással egyensúlyba hozzuk a bevitt és a leadott energiát, akkor a hízás nem jöhet szóba.

• Azt is mondják a szakemberek, hogy minden héten be kell iktatni szünnapokat. Nálad ez azonban nehezen elképzelhető.

– Az online óráim miatt nincs szünnap, egyébként pedig vasárnap pihenek.

• Nem egészségtelen ez?

– Teljesen más egy aktív sportoló, mint egy hétköznapi ember, esetleg egy lelkes amatőr. Számomra nem okozhat gondot ez a mennyiség, mivel nekem ez megszokott. Azt gondolom, hogy amíg az ember nem nyúl tiltott, vagy nem javasolt szerekhez, addig nem igazán történhet baj. Őszintén szólva vasárnap után hétfőn már alig várom, hogy reggel kinyissák a tornatermet és elkezdhessem az edzéseket.

Kovács Dávid

Top