Migránsokat költöztetnek Gadócra?

A múlt héten több helyen is migránsokat tartóztattak fel régiónkban, így Komáromban, de Nagymegyeren is, ahol még lövöldözésre is sor került. Közben pletyka terjed a városban, miszerint a volt gadóci mezőgazdasági iskola területére migránsokat költöztethet az új tulajdonos, aki egyelőre nem akarta kommentálni a szóbeszédet.

gadoc2

Többen is jelezték lapunknak, hogy a városban azt beszélik, migránsok költözhetnek Komárom Gadóc városrészébe. Mint arról korábban beszámoltunk, februárban a Nyitra Megyei Önkormányzat 750 ezer euróért eladta az egykori mezőgazdasági szakközépiskola épületeit és a hozzá tartozó területeket az ógyallai/zöldállási székhelyű Sawius Kft-nek. Az iskola 2009-ben szűnt meg, azóta üresen álltak az épületek, karbantartásuk és őrzésük pedig évi 56 ezer euróba került a megyének, ezért is támogatták a képviselők az eladást.

Megkerestük a céget, azt tudakolva, valóban gondolkodnak-e egy migránsok befogadására alkalmas tábor kialakításában, ám Boncsek Attila cégvezető elzárkózott a nyilatkozattól. Hangsúlyozta, még mindig nem zárult le minden hivatalos papírmunka az adásvétel körül, és amíg ez nem történik meg, nem szeretne beszélni arról, milyen elképzeléseik vannak az ingatlan hasznosításával kapcsolatban. Hozzáfűzte, amint végleg révbe ér az ügylet, tájékoztatnak terveikről.


Afgán menekültek a vasútállomáson

KOMÁROM. Múlt kedden, május 10-én a reggeli órákban két afgán állampolgárságú személyt igazoltattak a rendőrök a komáromi vasútállomásnál. Magyarország felől érkeztek, illegálisan lépték át a határt.

Martin Wäldl belügyi szóvivő kérdésünkre elmondta, a migránsoknál nem voltak személyazonossági papírok. Először az érsekújvári idegenrendészetre vitték őket. Később kiderült, korábban mindketten menekültstátuszért folyamodtak Magyarországon. Egyikük fiatalkorú, csupán 16 éves, akit nem kísért hozzátartozó, így őt a mezőlaborci gyerekotthonban helyezték el, míg a másik felnőtt férfit a medvei menekülttáborba szállították. A két afgán állampolgárságú személyt a dublini egyezmény értelmében visszatoloncolják Magyarországra.


Embercsempészekre lőttek

NAGYMEGYER. Tizenegy migránst tartóztattak fel a határőrök múlt hétfőre virradóra. Négy autót szólítottak fel megállásra, ám az egyik jármű sofőrje nem engedelmeskedett. A rendőrök az autó gumijaira lőttek, miközben az egyik utas, egy 26 éves szíriai nő megsérült.

Patrícia Macíková tájékoztatása szerint a határrendészet és a vámhivatal alkalmazottai Medvénél, a határ közelében ellenőrizték a elhaladó autókat. Éjfél után nem sokkal négy Magyarország irányából érkező, egymást követő autóra lettek figyelmesek. Követték a konvojt, majd Nagymegyer előtt megállásra szólították fel őket. Három sofőr meg is állt, és a vámosok megállapították, hogy az autókban vélhetően illegális hátárátlépők, migránsok utaznak. A negyedik autót vezető embercsempész azonban menekülni próbált, miközben gyors manőverével a vámosokat is csaknem elütötte. Válaszul figyelmeztető lövéseket adtak le, majd az autó abroncsait vették célba. Sikerült is kilőni a kocsi gumijait, és a helyszíntől 400 méterre megállásra késztetni a menekülő embercsempész járművét. Ekkor látták, hogy az autó egyik utasa – sajtóinformációk szerint egy 26 éves szíriai nő – megsérült a lövöldözésben, egy lövedék a hátán találta el. A golyót a dunaszerdahelyi kórházban eltávolították, a sérült nő nem volt közvetlen életveszélyben.

A négy autóban 11 migráns ült, mindannyiukat átadták az idegenrendészetnek. Menekülttáborokba, illetve befogadóállomásokra kerülnek, vélhetően visszatoloncolják őket Magyarországra.

(d)


Top