Mi változik a komáromi parkolási rendben?

A korábbi testületi ülésen a képviselő testület megtárgyalta a parkolási rendszerrel kapcsolatos módosításokat. Több részen változás lép érvénybe július elsejétől, amikor az elfogadott módosítások hatályba lépnek.

Mi változik?

•    Megszűnik a belvárosi lakosoknak (rezidens) a kijelölt parkolási a hely, a jövőben egy utcára kapják a bérletüket.
•    Változik a tarifarendszer a belvárosi lakosoknak. Minden háztartásra (nem minden családtagra) egy autó szimbolikus 1 euróért kap éves bérletet, a második autóért 60, a harmadikért 120 eurót kell fizetni évente. A bérlet rendszámhoz lesz kötve.
•    A belvárosban dolgozó vállalkozók és alkalmazottak is bérletet válthatnak egy adott utcára, mindkét esetben 100 euró az éves bérlet díja.
•    Kialakításra kerül az ún. panzió kártya, amit a panziók tulajdonosai adhatják a vendégeiknek. Egy kártya éves díja 60 euró.
•    A Komáromi járás községi hivatalai egy szolgálati autóra válthatnak kedvezményes éves bérletet 100 euróért.
•    A 65 évnél idősebbek továbbra is szenior kártyát válthatnak 66 euróért évente. Ezzel az bérlet az egész parkolási rendszerben érvényes.
•    Abonens kártyával továbbra is az egész parkolási rendszerre lehet bérletet váltani. Éves díja 330 euró, de kiváltható 3,6 és 9 hónapra is az éves összeg arányos részért.

A parkolási rendszerből kiesik néhány korábbi terület, és ingyenessé válik. Ilyen a Vásárcsarnok melletti parkolóhelyek, vagy a Katona Templom melletti kavicsos terület, de még néhány további kisebb hely.

parkolo
Itt már július elsejétől nem kell fizetni

A fizetős parkolóhelyek száma 639-ről 593-ra csökkent.

A parkolás idősávjai (munkanapokon 8.00-17.00) és az alkalmi tarifák összegei nem változtak, csupán kerekítve lettek. A parkolóhelyeken három helyett két tarifa létezik majd, 40 és 70 centes óradíjjal, ahol a minimum összeg 10 cent. Felmerült az SMS parkolás kérdése is, azonban erről már a korábbi határozatban is született döntés, így annak bevezetésének nincs akadálya.

(kb)

Top